18.2.08

Martsipani-õunakook


Tahtsin sünnipäevale minnes külakostiks midagi kaasa teha aga arvestama pidin tunniajase bussisõiduga, seega jäi tort mägust välja. Pirukaline ja õuntest, selle mõtlesin välja, edasi pidin midagi täpsemalt välja valima. Ideeabi leidsin siit. Tegu Pereköögi retseptiga.
Etteruttavalt ütlen, et kook sai maitselt mõnus, õhuline ja mahlane aga välimus polnud just kiita. Hetkeks jõudsin isegi otsustada, et sellist kooki ma külakostiks ei vii. Põhjuseks siis see, et küpsetusaeg on koogil antud 40-45 minutit aga 30minuti möödudes oli kook pealt juba kahtlaselt tume (seest polnud valmis). 40 minuti möödudes oli asi veel hullem. Pereköögi retsepti juures olnud fotol oli küll kook pealt ilus kuldkollane. Üritasin siiski päästa mis päästa andis (kõrbenud see pealne õnneks polnud) ja tähelepanu võimalikult palju sellelt tumeduselt ära juhtida...ja siis...loomulikult oli sünnipäevatort juhtumisi kaunistatud ideaalselt ilusate suhkrumassist roosidega, mille kõrval minu suurepärane käsitöö üpris nukker välja nägi aga teeme nii, et maitse on see, mis loeb!
Lühidalt siis nii, et soovitan seda kooki julgelt aga küpsetustemperatuuri võiks näiteks 180 kraadi juurde jätta.

100 martsipani
3 muna
1,5dl suhkrut
3dl jahu
1tl küpstuspulbrit
2tl vaniljesuhkrut
1dl piima
50g sulatatud võid
4-5 haput õuna

Määri 24cm läbimõõduga lahtikäiv vorm ja raputa üle riivsaiaga. Pudista martsipan suuremate tükkidena köögikombaini, lisa ükshavval munad ja vahusta ühtlaseks. Lisa ka suhkur. Sega kuivained, sega munamassi hulka. Lisa piim ja sularasv. Koori ja lõika õunad õhukesteks viiludeks, lao kolmadik vormi põhja. Vala peale kolmandik taignast, seejärel jälle õunad ning siis jälle taigen. Korda sama viimaste õunte ja taignaga. Küpseta 200 kraadi (180 kraadi!) juures 40-45 minutit.

4 comments:

Eva P. said...

Pildi pealt paistab küll kena välja.

Anneli said...

tead,teise õnnetuse üle ei rõõmustata aga .... minul ei õnnestu pereköögi koogiretseptid kunagi(kirsi-toorjuustukook on erand- ent see ei vaja ka küpsetamist) st need mis küpsetamist vajavad. Veidi õnnetu olen mõnikord, sest aeg-ajalt seal päris põnevaid asju ....
Olen õppinud neid retsepte väikese kahtlusega võtma ja võrdlen teiste sarnaste retseptidega ...

AGA tegelikult näeb Su kook imehea välja - pidin ootamatult neelatama :)

Anonymous said...

Tegin seda kooki 180 kraadi juures ja 36 minuti mõõdumisel oli kook valmis ja pealt väga kena, nii et sinu arvatav kraad oli täpne ;) Muide supper hea kook - Liiz17

qsti said...

Liiz17, see sinu kook on nii ilus, peab ka mingi hetk uuesti madalamal temperatuuril tegema.