30.4.07

Kirsitordike

Ämma juubeliks planeeritud tordi ühe osa testmaitsmine. Samuti tahtsin teada saada, kas vahustatava shokolaadikastmega saab torti kaunistada...koduseks kaunistamiseks sobib küll aga nagu arvata oli siis on see siiski natuke liiga pehme(8,7% rasva), et edukalt läbi tordipritsi saaks sellega kaunistatud.
Niisiis kevadpüha puhul selline väike tordike.

põhi:
5 digestive'i
1tl kaneeli
25g sulatatud margariini
Küpsised purustada, segada juurde kaneel ja seejärel sulavõi. Vormi põhjale.
täidis:
1,5dl Flora vanillat
(kogus selline, sest mul oli poolikus pakis just niipalju järgi)
150g kohupiimapastat
2-3spl kirsimoosi
väike peotäis kuivatatud kirsse
0,5spl zelatiinipulbrit
Zelatiin paisuma. Koor vahtu. Kohupiim vahu juurde, lisaks moos ja kirsid(mina lõikasin need pooleks). Zelatiin sulatada ja segada natukese täidisega, seejärel zelattinisegu ülejäänud täidise juurde. Täidis põhjale ja külmkappi tarduma.
kaunistus:
1dl vahustatavat shokolaadikastet
shokolaadikaunistus

28.4.07

Tiramisu

Õigemini siis tiramisuline, sest tegu pole selle klassikalise tiramisuga (mille retsept on siin). Esialgne retsept Hellapoliisilt, lisasin sinna A. Kangi küpsetatud tiramisu juustukoogi (Tordiraamat) eeskujul äärtesse ka Savoiardisid, et rohkem nagu päris oleks. Maitses hääää.




Põhi:
2 muna
1/4dl suhkrut
0,5dl kartulijahu
1/4dl kakaod
1tl küpsetuspulbrit
*immutamiseks kanget magusat piimakohvi
Täidis:
100g mascarponet (või maitsestamata toorjuustu)
1/4dl suhkrut
1 muna
1dl vahukoort(asendasin FV-ga)
2 lehte zelatiini
u. 1/4dl Amarettot(mandliliköör)
1spl kakaod
Vahusta munad ja suhkur. Lisa kuivained. Küpseta 225 kraadi juures u. 7 minutit. Lase jahtuda. immuta piimakohviga. Lõika küpsised pooleks ja vooderda vormi serv tihedalt küpsistega.
Pane zelatiin külma vette likku. Vahusta koor. Eralda munavalge ja -kollane. Vahusta valge. Vahusta munakollane koos suhkruga, lisa juurde mascarpone. Sulata zelatiin kuumas likööris. Lisa kollase-suhkru-juustusegule koor ja munavalge ning kakao. Seejärel sega osa segust zelatiini hulka ja lisa zelatiinisegu täidisele. Sega korralikult ja vala vormi. Hoia üleöö külmkapis. Enne serveerimist raputa üle kakaoga.

Amaretto

Tiramisu tegemisest on siiani tagasi hoidnud lihtne fakt, et mul pole Amarettot olnud. Nüüd lahendasin selle probleemi Allrecipes abiga ja tegin ise joogi valmis. Vedelat vaniljet mul polnud, asendasin vaniljesuhkruga...kuna niikuinii kasutan seda retseptides siis ei ole vaniljetäpikesed joogi sees probleemiks. Ise tegin selle retsepti järgi koguseid vähendades ainult 4 portsu.
18 portsonit
235ml vett
200g valget suhkrut
110g pruuni suhkrut
475ml viina
30ml mandliessentsi
10ml vaniljeessentsi
Sega suhkrud veega, keeda paar minutit. Lase u. 10 minutit jahtuda. Sega sisse viin, maitsesta, säilita kinnistes pudelites.

26.4.07

Maasika-shokolaaditort

Kolme põrsakese kiirtort; nimelt tegin koos nooremate vendadega tordi(mis tardus koogivormi puudumisel supipotis :) ) , seejärel lugesime vendade ja emaga kannatamatult minuteid, et tardumise miinimumaeg täis tiksuks, et siis torti sööma hakata. Kuna tegu oli nn. koduse tordiga siis kaunistamisele eriti rõhku pandud pole, küljed jäid täitsa paljaks. Põhjakihtideks poe biskviitpõhi. Shokolaadikreemi valmistamisel kasutasime tumedat shokolaadi, mis FV-ga segamisel jättis lõpptulemuseks mõnusalt kreemja ja piimashokolaadise maitse. Maasikatäidis oli värske ja kerge maitsega nagu alati.
Ise tegime, ise söime ja mõmisesime suurest mõnust vahepeale.
Põhi:
valmis tordipõhi

Maasikatäidis:
3 zelatiinilehte
1,25 dl Flora vanillat
1 dl hapukoort
100 g kohupiima
1 dl suhkrut
300g maasikaid püreestatuna
Leota zelatiinilehti rohkes vees 5-10min. Vahusta koor. Püreesta maasikad.
Sega omavahel hapukoor, kohupiim, suhkur ja maasikad. Sulata veest kuivaks pigistatud zelatiinilehed 0,25dl keevas vees, lase hetk jahtuda. Kuna segu on külm siis lisada marjasegu peene nirena valades zelatiini hulka(mitte vastupidi), sega õrnalt juurde vaniljevaht.

Shokolaaditäidis:
1 muna
0,25dl suhkrut
1,25dl Flora Vanillat
100g tumedat shokolaadi
2 zelatiinilehte
tilk vett
Pane zelatiin külma vette likku. Vahusta munad ja suhkur. Vahusta koor. Sulata shokolaad mikros või veevannis. Sega vahud kokku ja lisa shokolaad. Vala valge segu pidevalt segades veetilgas sulatatud zelatiini hulka.

Valmistamine:
Vooderda lähtikäiv vorm toidukilega. Lõika tordipõhi kolmeks kihiks. Pane vormi põhja biskviidi pealmine kiht tagurpidi, immuta kakaoga(piim+magus kakaopulber) või vaniljepiimaga(piim+vaniljesuhkur). Vala peale maasikasegu. Tõsta peale keskmine biskviidikiht, immuta ja vala peale shokolaadivaht. Tõsta peale viimane kiht, immuta. Lase külmkapis tarduda 4-5tundi või üleöö. Kaunista vastavalt soovile.

16.4.07

Apelsinitort

Põhjaks kasutatud plaadil küpsetatud biskviitpõhjast sobiva suurusega välja lõigatud osa. Täidiseks apelsinitoorjuust, valge shokolaad ja vahustatud vaniljekaste/vahukoor. Kate apelsinimahlast. Kaunistamiseks pritsisin küpsetuspaberile "äärepitsi", mis pidi kogu tordi ääre katma. sellega juhtus aga nii, et kulmkapis ei muutunud ta piisavalt kõvaks, et seda paberilt kergesti kätte saada ja sügavkülmas muutus jälle nii kõvaks, et sealt välja võttes pudenes suur osa paberi küljest ise lahti enne kui reageeridagi jõudsin, tordi küljes siis see vähene, mis paberi külge jäi.

Biskviit:
4 muna
1dl suhkrut
1,5dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
Täidis:
200g apelsinitoorjuustu
2,5 dl Flora Vanillat/vahukoort
100g valget shokolaadi
0,25dl apelsinimahla
2,5tl zelatiinipulbrit
Kate:
1dl apelsinimahla
0,5dl zeleesuhkrut

Vahusta munad ja suhkur, lisa omavahel segatud kuivained. vala küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta 225 kraadi juures 5-7 minutit. Lõika sobiva suurusega tükk välja ja aseta lahtikäiva vormi põhja.
Pane zelatiin aplesinimahlaga paisuma. Vahusta Flora Vanilla. Sulata shokolaad. Sega toorjuust FV juurde, lisa koguaeg segades sulashokolaad. Sulata zelatiin ja tõsta natuke täidist zelatiini juurde, sega läbi ja lisa segu samal ajal segades ülejäänud täidisele. Vala põhjale.
Katteks sega apelsinimahl ja zeleesuhkur, keeda umbes minut, lase jahtu
da ja vala koogile.
Kaunista vastavalt soovile.

Siin üks hilisem versioon.

Banaani-shokolaadimuffinid

Järjekordsed muffinid. Seekord siis maitsekoosluseks banaan ja tume shokolaad. Banaanilõhn ja maitse on piisavalt tugev, pooleldi sulanud tume shokolaad sobib banaaniga ideaalselt kokku. 3p

12tk
2 muna
1 1/2dl suhkrut
1dl jahu
1dl kartulitärklist
1tl küpsetuspulbrit
1tl vaniljesuhkrut
2spl kakaod
1/2dl sulatatud margariini
1spl piima
1 suur või 1,5 väikest banaani
2tl sidrunimahla
50g tumedat shokolaadi
Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. sega kuivained omavahel ja lisa ettevaatlikult segades munavahule. Püreesta banaan, lisa sellele piim. Haki shokolaad. Sega banaan, sulatatud rasv ja shokolaaditükid ning lisa taignale. Tõsta vormidesse ja küpseta 200 kraadi juures 12-15 minutit.




Punasesõstra-valgeshokolaaditort

Punased sõstrad!!! Lõpuks olen leidnud veel ühe retsepti, lisaks sellele, mis sisaldab punaseid sõstraid, mis on ühed mu lemmikmarjad. Selles tordis nende hapukus harmoneerub ideaalselt valge shokolaadi magususega. Ma ei saanud jätta tordi peale sõstraid panemata ja sellepärast võibolla domineerisid sõstrad natuke shokolaadiosa üle aga see polnud tingimata halb asi. Pigem vastupidi. Lühidalt öeldes, soovitan proovida!
Põhi:
175g kaeraküpsiseid/digestive küpsiseid
75g võid või marariini
Täidis 1:
100g valget shokolaadi
1dl Flora Vispit (vahukoort)
100g kohupiimapastat
0,5dl suhkrut
2 zelatiinilehte
0,5 spl vett
Täidis 2:
150g sõstraid
0,5dl suhkrut
1dl FV (või vahukoort)
100 g kohupiimapastat
2 zelatiinilehte
Kaunistamiseks:
punaseid sõstraid(+ zeleesuhrut)
(Flora Vanillat)
(shokolaadi)
Purusta küpsised ja sega sularasvaga. Suru vormi põhja. Valmista shokolaaditäidis; pane zelatiin rohkesse külma vette likku. Vahusta koor pehmeks vahuks. Sulata shokolaad ning vala see samal ajal segades koore hulka. Lisa suhkur ja kohupiim. Sulata tilgas vees kuivakspigistatud zelatiinilehed. Tõsta väike kogus shokolaadivahtu samal ajal segades zelatiini juurde, sega korralikult läbi ja lisa seejärel kas ülejäänud segu zelatiininõusse või zelatiinisegu shokolaadivahu juurde. Vala põhjale.
Sõstratäidis: Zelatiin likku. Lase sõstrad koos keema, lisa suhkur. Suru läbi sõela, lase veidi jahtuda. Sulata segus kuivakspigistatud zelatiinilehed. Vahusta koor. sega juurde kohupiimapasta ja marjasegu. Vala valgele täidisele ja tõmba soovi korral noaotsaga mõnest kohast läbi mõlema kihi, et värvid seguneksid. Tõsta vähemalt 5 tunniks külma.
Kaunista enne serveerimist:
1) sõstrakobaratega
2) vahustatud koore ja sõstardega, mis kaetud torditarretisega.



Kartuli-kodujuustu-heeringasalat



Teist nii head salatit minu maailmas lihtsalt ei eksisteeri. Kunagi sai seda poest osta aga millegipärast kadus see suurest ja laiast salativalikust ära...ometigi oli tegu nii lihtsa ja ülimaitsva salatiga.
4 keedukartulit
400g kodujuustu
120g õrnsoolaheeringat (Mul oli Vici suitsumaitseline filee)
2 tomatit
3 väiksemat hapukurki
2,3 vart rohelist sibulat või jupike porrut
200 hapukoort
(maitseks majoneesi)
Kartul, kala, tomat, hapukurk ning sibul hakkida, segada kokku kodujuustu ja hapukoorega. Enne söömist lasta "tõmmata".

9.4.07

Kohupiima-aprikoositort


Kuna kauaoodatud katsikukutse ja lihavõttepühad sattusid samale ajale siis jäi planeeritud roosa tort(olen aru saanud, et suurim osa tüdrukute emmedest tunnistavad ainult seda värvi) ära ja asendus sellise kevadise, lihavõttevärvides kohupiimatordiga. Kaunistuses kasutatud muuhulgas kaseoksake, mis kõigepealt kastetud munavalgevahtu siis kuivaks raputatud ja suhkruga üle puistatud. Kui pilti suuremalt vaadata, on tulemus paremini näha. Lisaks martsipan-lutt, shokolaadikaunistused ja konservvirsikuviilud, viimased üle pintseldatud torditarretisega. Tort on tehtud Pihlaka "Võidu" tordi ainetel, sealt pärit idee kasutada põhjaks kihtidena liiva- ja biskviittainast, kus vahel aprikoosimoos. Sama moosi kasutasin ka täidise maitsestamiseks, lisaks aprikoosipüreele(titetoit). Biskviitpõhjaks tegin rullbiskviidi, kust vajaliku suurusega ringi välja lõikasin, ülejäägid said ära kasutatud magustoidu sees.
Liivataignapõhi:
100g margariini
1/2dl suhkrut
2dl jahu
1/2tl vaniljesuhkrut
1 munakollane

Biskviitpõhi:
4 muna
1,5 dl suhkrut
2spl kartulitärklist
4spl jahu
3spl kakaod
1tl küpsetuspulbrit

Põhjade vahele:
4spl aprikoosimoosi

Täidis:
500g kohupiima
1pk(2,5dl) Flora Vanillat
0,5dl aprikoosimoosi
1prk(125g) aprikoosipüreed(beebitoit)
u. 0,5dl suhkrut
10 kuivatatud aprikoosi
5 zelatiinilehte
0,5dl vett

Näpi kokku margariin, suhkur, jahu ja vaniljesuhkur. Lisa munakollane. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ja küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit. Jäta jahtuma.
Valmista biskviitpõhi; Klopi munad suhkruga vahule, lisa omavahel segatud kuivained (läbi sõela). Vala küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta 225-kraadises ahjus 5-7 minutit. Lase jahtuda.
Pane liivataignapõhi vormi ja määri peale moos ning aseta moosi peale biskviitpõhi.
Valmista täidis; pane zelatiinid 5-ks minutiks rohkesse vette likku. Vahusta samal ajal vaniljekaste, sega kohupiimaga, lisa püree, moos ja suhkur. Maitse, vajadusel lisa kas moosi või suhkrut. Tükelda aprikoosid, lisa täidisele. Pigista zelatiinilehtedest vesi välja ja sulata need kuumas vees. Vala-tõsta väike kogus täidisest zelatiinisegusse ja sega hoolikalt läbi, lisa ülejäänud täidis. Sega läbi ja vala põhjale.
Hoia üleöö külmkapis.
Kaunista vastavalt fantaasiale.



4.4.07

Vaniljekreemi-vaarikasaiad ja kohupiimakorbid

Täidistena siis vaarikad+vaniljekreem ja teistel saiadel "tavaline kohupiimakoogitäidis". Ahjusoojana viivad mõlemad keele alla. NB! Ohtlik päevapunktidele...minu omad said ootamatult otsa ja ületatud lõuna ajal juba paari saiakesega(1tk küsis hinnaks 5p). Aga hea oli igaljuhul.
Retsept tulekul...

Kj-marjajäätis(sorbett)


Tõeliselt maitsev magustoit 2,5p eest portsu kohta. Ise kasutasin tavalist suhkrut ja sain 3,5p portsu hinnaks. Marjadena kasutasin maasika-vaarikasegu ja maitsestamata jogurti asendasin rasvata vaniljejogurtiga. Retsept pärit kj raamatust "Kõigi aegade parimad magustoidud".
8portsu
8munakollast
2dl suhkruasendajat
2tl vaniljesuhkrut
4dl marju(näit. vaarikaid, murakaid, mustikaid, sõstraid, maasikaid)
5dl maitsestamata rasvatut jogurtit
Vahusta munad ja suhkur heledaks vahuks. Maitsesta vaniljesuhkruga. Püreesta marjad, lisa ettevaatlikult munasegusse. Maitse, vajadusel lisa asendajat. pane segu jäätise või koogivormi ja lase vähemalt 8 tundi sügavkülmas olla. Kasta vorm hetkeks kuuma vette ja löö magustoit serveerimisalusele.

Kohvivaht/tarretis


Päris ehtne kj. magustoit("Kõigi aegade parimad magustoidud"). Maitseb mõnus, selline kerge ja õhuline. Minu katsetus aga oleks vajanud natuke rohkem suhkrut...kuna ma asendaja-foobik siis kasutasin tavalist suhkrut ja üritasin vähesega läbi ajada. Siia panen orig. retsepti, milles kokku ainult 3,5p. retseptis räägitakse 4-st portsust, mina sain tunduvalt rohkem.
4zelatiinilehte
1 1/2dl kuuma ja kanget kohvi
1spl suhkruasendajat
250g rasvata kohupiimapastat
1/2tl vaniljesuhkrut
2munavalget
Zelatiin 5-ks minutiks likku, vesi välja pigistada ja kuumas kohvis sulatada. Lasta umbes 10min. jahtuda ja siis korralikult kohupiima ja suhkrutega läbi segada. Munavalged kõvaks vahuks ja seejärel kohupiimasegu hulka. Vormidesse ja 1-2 tunniks külmkappi tarduma.

2.4.07

Kookose-ananassikeeks

Selline seest tume ja tänu ananassile mahlane keeks, taignas kasutatakse kookospiima aga mitte ühtki muna. Meenutab natuke porgandikooki/keeksi ja lõhnab natuke meekoogi moodi. Glasuuri tegin ainult poole antud kogusest. Retsept Nami-namist.
2 dl suhkrut
1.5 tl soodat
5 dl nisujahu
4 konservananassi rõngast
3dl kookospiima
0,5dl õli
Glasuur:
1,5spl ananssivedelikku
2dl tuhksuhkrut
3spl kookoshelbeid
Sega kuivained omavahel.
Lõika ananassirõngad tükkideks.
Lisa kookospiim, õli ja ananass kuivainetele ning sega kiiresti ühtlaseks. Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud rõngasvormi. Küpseta 175kraadises ahjus umbes 50 minutit. Kui kook vormi servadest lahti lööb, on see valmis.
Kui kook on jahtunud, siis vala peale tuhksuhkruga segatud ananassimahl. Puista peale kookoshelbed.

Maasika-kookosmuffinid

Kasutasin retseptis kookospiima...lihtsalt sellepärast, et poolik purk juhtus kapis olema. Ja kuna ma kookosefänn. Originaalretseptis on tavaline piim.
3muna
2dl suhkrut
150g margariini
4dl jahu
1,5tl küpsetuspulbrit
1,5tl vaniljesuhkrut
3/4dl kookoshelbeid
3/4dl piima
maasikaid
Vahusta munad ja suhkur, lisa sulatatud margariin. Sega omavahel kuivained ja lisa ettevaatlikult taignale. Lõpuks lisa kookoshelbed ja piim, sega kiireslt ühtlaseks ja tõsta vormidesse. Torka keskele maasikas. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit
.