27.3.08

Tiramisu

Eelmise aasta lõpupoole kinkisin endale Eurodelices-sarja kuuluva kokaraamatu, kus 831 lehekülge ja mis kaalub 3,5kg. Euroopa Meisterkokkade raamatus on üle 350 retsepti (eelroad, pearoad ja magustoidud) ja 2000 foto (eks ma peamiselt silmadega söömise pärast selle raamatu ostsin).
Meeldib mulle selle raamatu juures eriti see, et iga retsepti juures on lugu selle toidu-koostisosade ajal
oost (nii koka-klisee kui see ka pole siis food-tells-a-story on ka minu jaoks just see põnev ja paeluv osa toidu(tegemise) juures) raamatu lõpus on kokkasid tutvustav osa, põhiretseptid omaette kategoorias, retseptid on samm-sammult õpetustega jne.
Kuude kaupa olen ma seda i
lusat raamatut sirvinud ja tõele au andes tunnistan, et enamus retseptidest minu jaoks koostisosade kättesaadavuse ja hindade poolest teostamatud. Aga ilus on see raamat kahtlemata, olgugi siis peamiselt fotoraamatuna kasutusel ja vähem järgitegemiseks.

Mis on sel kõigel pistmist pealkirjas väljahüütud Tiramisuga? See, et alljärgnev retsept on pärit just sellest raamatust. Luisa Valazza (Al Sorriso) Tiramisu-retsept:

5 munakollast
50g tuhksuhkrut
500g mascarponet
5tl konjakit
24 savoiardit
3tl kakaod
4 tassi kanget kohvi


Vahusta kollased suhkruga, lisa mascarpone ning konjak. Vahusta kreemi mõned minutid.
Immuta küpsised kohvis.
Tõsta mascarponekreem, immutatud savoiardid ja kakao kihiti kas suurde või väikestesse portsjonvormidesse. Viimaseks kihiks mascarponekreem.
Tõsta vähemalt 4 tunniks külma. Enne serveerimist sõelu peale rohkelt kakaod.



10 comments:

Anonymous said...

see umbestäpselt sama retsept nagu mu itaallasest sõber õpetas.
mann

qsti said...

Ehk siis see ehtne itaaliapärane. :)

Anonymous said...

Kreemi retsept mul ka päris sarnane ja on teine ikka ülihää küll, aga savoiardide asemel mul kasutuses ise tehtud kodune biskviit mis on täiesti lollikindel(küpsetuspulbri ja vaniljega) - lõikan kolmekihiliseks ja teen suuuuuuure tiramisu alati. Oeh .. nüüd tuli muidugi kange isu peale.

Raamat tundub aga väga huvitav. Mul neid pildiraamatuid endalgi riiulis igasuguseid, aga tasapisi pean hoopis iseenda retseptiraamatut koostama hakkama järgi proovitud ja hästi õnnestunud asjadest.

Anonymous said...

kas tõesti 4 tassi kohvi???

qsti said...

Algretseptis kirjas just see "4 tassi". Kindlasti mitte 4 kruusi vaid väiksemat kohvitassi/espressotassi!

Anonymous said...

Tekkis väike arusaamatus, kas kakaopulber läheb ka kihtide vahele ?

qsti said...

Kihtide vahele ka kakaod, jah! :)

Anonymous said...

Aitäh
Hakkan homme katsetama. Tervitab Teie suur blogi fänn :)

Anonymous said...

Tere, mind huvitaks kas kreem on vedel ja kui suur tuleb tiramisu (mõõtmetelt)?:)

vieaveccharlotte said...

Thanks great bloog