19.3.08

Lõhepirukas

Lõhepirukas on üks neist pirukatest, mis ei vaja kommentaare, sõnadetagi selge, et tegu on ülimalt maitsva asjaga. Vähemalt mina jõudsin eile taaskord sellisele järeldusele.
Vahelduse mõttes tegin seekord natuke teistsuguse piruka kui mu suur ja kauaaegne lemmik sinihallitusjuustu-lõhepirukas. Kuna mu väite kohaselt kate kommentaare ei vaja siis räägin põhjast, mis sai mõnusalt toitev ja maitse poolest katet täiendav, rääkimata ilusast kollasest värvist. Salajaseks (või mitte nii väga) koostisosaks oli kartulipudrupulber, idee pärineb siit.

Põhi:
2,5dl nisujahu
2dl kartulipudrupulbrit
1tl küpsetuspulbrit
1/4tl soola
125-150g võid või margariini
2spl külma vett

Haki põhja ained kokku ja suru kergelt rasvaga määritud pirukavormi põhja ja äärtesse, pane katte valmistamise ajaks külma.

2 suuremat sibulat
veidi õli
200g külmsuitsulõhet
kimp (u. 30g) tilli, hakituna
3 muna
2dl piima
1 dl koort
2dl riivjuustu
soola, pipart, paprikapulbrit

Kuumuta pannil õli ja lisa hakitud sibul, lase sibulatel veidi pehmeneda (vajadusel lisa soola, et sibulad ei hakkaks kõrbema). Viiluta kala. Haki till ning sega see kokku ülejäänud katte ainetega (munad, piim, koor, juust ja maitseained). Pane veidi jahtunud sibulad põhjale, sibulate peale kalaviilud ning vala üle tilli-koore-juustuseguga.
Küpseta 200 kraadises ashjus u. 35 minutit.

No comments: