10.3.08

Kirsi-shokolaaditort

Sellise tordi tegin koostöös väikevennaga (kes tegelikult pole enam ammu nii väike vend) naistepäeva puhul. Ise selle maitsmiseni ei jõudnudki, loodetavasti oli ikka ka nii hea kui ma ette kujutasin. Siin kirsivabal maal on see kombinatsioon kirssidest ja shokolaadikreemist mind juba kaua-kaua kummitanud. Tordi peal martsipanpilt ja -lilled, tordi küljed kaunistatud kakaoga segatud vahukoorega ning valgest shokolaadist laastudega.

Foto by SVS

Biskviitpõhi:
4muna
1 1/2dl suhkrut
2dl jahu
1tl küpsetuspulbrit

Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks ja lisa õrnalt jahusegu. vala tainas määritud ja riivsaiaga üleraputatud vormi ja küpseta 200 kraadi juures u. 30 minutit. Löö vormist välja veidi jahtununa. Lõika kolmeks kihiks.


Shokolaadi-kirsitäidis:

2 muna
0,5dl suhkrut
2,5dl vahukoort
200g tumedat shokolaadi
4 zelatiinilehte
tilk vett/ kirsimahla
1pk (450g) külmutatud kirsse

Pane zelatiin külma vette likku. Vahusta munad ja suhkur. Vahusta koor. Sulata shokolaad mikros või veevannis. Sega vahud kokku ja lisa sulashokolaad. VTõsta lusikaga väike kogus shokolaadivahtu segu pidevalt segades veetilgas sulatatud zelatiini hulka ning seejärel sega saadud segu ülejäänud täidisega.



Vooderda lähtikäiv vorm toidukilega. Lõika tordipõhi kolmeks kihiks. Pane vormi põhja biskviidi pealmine kiht tagurpidi, immuta kirsimahlaga. Vala peale pooled kirssidest ning selle peale pool shokolaadivahust. Tõsta peale keskmine biskviidikiht, immuta, kata kirssidega ning vala peale ülejäänud shokolaadivaht. Tõsta peale viimane kiht, immuta. Lase külmkapis tarduda 4-5tundi või üleöö. Kaunista vastavalt soovile.

Foto by SVS

7 comments:

Pille said...

Nii armas lastepärane tort! Kirss-šokolaad on mõnus kombinatsioon (aga miks Sa kirsivabast maast räägid?)

qsti said...

Kirsivaba maa sellepärast, et nii uskumatuna kui see ka ei tundu (mul siiani raske uskuda) siis Soomes on pea kõikides poodides saada lisaks külmutatud maasikale-vaarikale-mustikale-sõstardele astelpaju marju ja kibuvitsapüreed aga mida pole, on kirsid. Pole külmutatud kirsse ega kompotti, ainus "kirss", mis saada, on kokteilikirss. Täielik müstika mu jaoks, kirsiajal on siin värsked kirsid küll müügil aga muul ajal võib neist ainult unistada.

Oma suureks rõõmuks avastasin, et eesti poest saab kirsikompotti vähemalt.

Stockmann on ainus koht, kus külmutatud kirsse pidi saada olema aga mitte koguaeg ja hinda pole ma sinna veel julgenud vaatama minna.

Anonymous said...

Mul on soov sulle kompliment teha- ma tänan sind mõnusa blogi eest. Sul on sellised retseptid, mis ka minule sobivad. Jutt juurde on mõnus lugeda ja pildid on head. Kõik on minu maitse järgi. Üks ja väga oluline asi minu jaoks aga see, et sinu blogis on pea veatu eesti keel! Ma vist juba nii "vana kooli mees", et selline asi hakkab mulle silma. Olen loobunud kahest köögiblogist põhjusel, et seal on stiilis "kana salat" ja "apelsini keeks" jne näited. Loen ja loen ja teadvustan enesele, et retseptist ikka ju aru saan... aga märkan, et olen hakanud neid blogisid vältima. Pole mu enesegi grammatika veatu, tean. Ehk siis Tänan!

qsti said...

Laiskus lämmatab, tänan väga meeldiva kommentaari-komplimendi eest ja üritan edaspidigi kiituse vääriline olla.

Liinaj said...

tegin seda torti. mul küll ei õnnestunud seda tordipõhja kolmeks kihiks lõigata - hakkas lagunema. samas ei osanud ma nagunii torti kaunistada ja panin hoopis kreemi vahele ja katsin ka tordi sellega pealt - kusjuures väga ilus nägi välja :)
maitse oli väga hea. kiideti!

qsti said...

Liina, tore kui maitsega rahule jäite. :)

Mis tordipõhja puutub siis mina küpsetan selle alati päev varem valmis ja hoian külmkapis, hoopis lihtsam lõigata. Alati ei pruugi tordipõhi nii hästi kerkida kui tavaliselt, näiteks kui tegin lapse 2a sünnipäevatorti (Muumitort) siis jäi biskviit ka minul selliseks, et seda polnud võimalik kolmeks kihiks lõigata kuigi tavaliselt samade koguste juures on.

herneussike said...

Proovisin ka midagi taolist. Biskviidi olen nüüd kahel korral saanud ainult kaheks kihiks lõigata, aga see sobib, ei tahagi kõrgemat. Kreemis tegin omapoolsed muudatused ning aitäh õpetuse eest, kuidas pilti martsipanile saada ja kuidas sealt edasi see kõik tordile tõsta. Tänud :)