13.3.08

Dallase saiad

Tegelikult pole ma kunagi dallasesaia (ja üleüldse saiakeste) fänn olnud aga värskes Maku-ajakirjas tundusid need nii ahvatlevad.
Tuleb tunnistada, et värskelt ahjust tulnuna lõhnasid need imehästi ja maitsesid suussulavalt. Teinekordki!
Mingil põhjusel on dallasesaiad Soomes rullina (nagu kaneelirullid), Eestis aga on täidis keskel nagu kohupiimakorbil. Huvitav miks?


u. 18tk
25g pärmi
3dl piima (3,5%)
1/2 muna
1dl suhkrut
1tl soola
7-8dl jahu
100g võid

täidis:
150g võid
200g kohupiimapastat
1/2dl heledat siirupit (või suhkrut)
1pk vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
1,5spl vaniljesuhkrut

määrimiseks:
1/2 muna

Lahusta pärm käesoojas piimas. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa suhkur ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa sulatatud rasv. Sõtku. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.
Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, siirup, vaniljesuhkur ja kastmepulber.
Rulli kerkinud tainas ristkülikukujuliseks plaadiks ja määri sellele 3/4 täidisest. Keera taignaplaat rulli ja lõika sellest u. 2cm paksuseid viile. Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida.
Määri saiad varem kõrvalepandud munaga. Jaga ülejäänud täidis saiadele.
Küpseta saiu 225 kraadises ahjus 10-15minutit.

10 comments:

Pille said...

Ette jõudsid:) (Ma plaanin kevadpühadeks neid teha). Mul on naminamis juba tükk aega Tapani Mäkäräineni retsept ootamas. Tema õpetuste järgi tuleb teha tavalised kohupiimatäidisega rullikesed ja siis enne küpsetamist peale veel kohupiimatäidist suruda. Nii et midagi Sinu variandi ja Eestis levinud variandi vahepealset siis?

Pille said...

Sorri, Qsti, ma ei lugenud Su retsepti korralikult lõpuni. Ilmselt siis asi selles, et eestlased ja soomlased tõlgendavad seda "pane ülejäänud täidis saiadele" erinevalt - eestlased panevad enamuse peale (siit siis korbi-efekt), soomlased keeravad saiakese sisse (siit siis rullikese-efekt)..

Anonymous said...

Tänan retsepti eest! Väga maitsvad saiad! Kunagi proovin taigna-täidise kringliks keerata, peaks hea saama.

qsti said...

dots, tegin täna stritslit täpselt sama retsepti (nii taigen kui täidis) järgi ja sai väga hea.

Unknown said...

Väga head saiad :P Tegin ka eile nied, kuid minu jaoks natuke liiga magusad :)Kuigi hakkasin hiljem mõtlema, et kas sa oled mõelnud vb 1pakk sellest kahesest pakist?Sest pakis on kaks pakki.Ma surasin mõlemad pakid :)Aga no mees mul maiasmokk ja pisikesed tegelasedki sõid :P Ja naabridki said oma osa :)
Lisaks küpsetasin veel tillukesi(pelmeenivormiga tegin) hakkliha-kukeseenepirukaid :P Mingi päev peaks proovima singi-kukeseenepirukaid :)

qsti said...

Killu, justnimelt ühte pakikest sealt paki seest (:P) ma mõtlesingi nagu sa arvasid.

Pelmeenivormipirukad on imearmsad! Ma ise olen millegipärast ainult korra teinud.

Enely said...

Natukene tobe küsimus küll, aga äkki saan vastuse:), kas need saiakesed maitsevad nagu selveri dallase saiad?:) ja kas 3,5% piima võib ka asendada lahema piimaga? Kas täidises võiks 150gr või asemel panna 100gr võid?:). Nüüd tuli küll mitu küsimust, aga äkki pole väga hullu:)

qsti said...

Minu meelest maitsevad küll. :) Ei juhtu midagi kui lahjemat piima kasutada. Kui või kogust vähendada ei jää täidis nii "mahlane", sel juhul tuleks vast vaniljekastmepulbi lisamisel ka natuke tagasihoidlikum olla.

Enely said...

aaah, mis siin ikka, kui juba patustada, siis ikka korralikult:), tänud kiire vastuse eest:)

Enely said...

Tehtud sain, tõesti on väga maitsvad ja õige maitsega:)