19.6.10

Puhhi-tort II

Üldiselt ma tellimuse peale tehtud torte blogisse ei riputa aga sedakorda tegemist minu jaoks hästi nostalgilise teemaga ja seepärast ka see postitus. Nimelt, oma esimese pildiga tordi (tegelikult oli neid küll erinevate pidude jaoks kokku kolm :D) tegin oma lapse esimeseks sünnipäevaks. Teemaks oli siis Karupoeg Puhh. Ja nüüd paluti minult ühele teisele aastaseks saavale Oliverile samal teemal torti. Sisuks pidi olema midagi maasikast. Täidiseks tordile tegin maasika-toorjuustuvahu kihiti heleda biskviidiga. 3 aastat tagasi tehtud Oliveri Puhhi-tort oli muidu täpselt sama täidisega, ainult selle vahega, et kuna juuli lõpuks oli maasikatest isu ammuilma täis söödud siis oli tort mustikatega.

Kui esimest korda martsipanile joonistama hakkasin siis ega ma täpselt teadnudki mis ja kuidas see asi käib. Nüüd on see aga mulle selliseks mõnusaks lõdvestavaks hobiks saanud. Nii keeruliselt nagu alustades ma pilte enam ei tee. Tahaks uskuda, et natuke paremini aga õnnestub joonistamine küll.
Minu esimesi pildiga torte näeb siit postitusest: http://qsti.blogspot.com/2007/10/lapse-1-snnipevatordid-martsipanile.html

Põhi:
4 muna
2dl suhkrut
3dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
1dl keevat vett

Sega jahu küpsetuspulbriga. Vahusta munad suhkruga. Kui vaht on kohev ja valge lisa vähehaaval (vahustamist järkates) keev vesi. Lõpuks sega õrnalt juurde jahusegu. Vala taigen vormi ja küpseta 200-kraadise ahju allosas 30 minutit. Kui pind liiga tumedaks muutuma hakkab, kata vorm fooliumiga (näiteks poole küpsemise pealt).

Lõika jahtunud põhi kolmeks kihiks.

Maasikatäidis:
5 zelatiinilehte
2,5 dl vahukoort
2 dl hapukoort
200g maitsestamata toorjuustu
1.5-2 dl suhkrut
u. 500g maasikaid püreestatuna

Leota zelatiinilehti rohkes vees 5-10min. Vahusta koor. Püreesta maasikad.
Sega omavahel hapukoor, kohupiim, suhkur ja maasikad. Sulata veest kuivaks pigistatud zelatiinilehed 0,3dl keevas vees, lase hetk jahtuda. Tõsta veidi maasikasegu zelatiinisegu hulka ja lisa seejärel ülejäänud täidisele. Lisa õrnalt segades vahukoor.


Immutamiseks:
u. 1dl piima + 2tl vaniljesuhkrut


Kaunistamiseks:
martsipani
vahukoort


Pane esimene biskviidikiht tagurpidi vormi ning immuta vaniljepiimaga. Vala peale pool maasikatäidisest. Tõsta peale keskmine biskviidikiht, immuta ja vala peale ülejäänud täidis. Tõsta peale viimane kiht, immuta. Kata toidukilega. Lase külmkapis tarduda 4-5tundi või üleöö.

Rulli martsipan tuhksuhkrusel alusel kettaks. Vahusta koor. Määri tordi küljed ühtlaselt vahukoorega (või pritsi) ja kata tort ka pealt vahukoorekihiga. Tõsta martsipan tordile ja vajuta õrnalt kinni. Viimistle tort vahukoorekaunistustega.

3 comments:

Piret said...

Hullumaja kui ilus tort!!! :))

Anonymous said...

kui raske kook sellise retsepti järgi tuleb? paljudele sellest jätkub?

Anonymous said...

Kas vahukoor ja martsipanikate tuleks peale panna hetk enne serveerimist või kannatab see nii ka külmkapis olla?