19.10.09

Vaarika-pidusai

Pere ja Kodu selle aasta kalendris on oktoobri-retseptiks hästi ahvatlev vaarikaboston, täidiseks vaarikamoos ja sellele lisaks veel kookostäidis. Tundus lihtsalt võrratu kombinatsioonina ja kui Pk. küpsetajate teemas see pidusai päevakorda tuli siis ei suutnud ma vastu pidada ja valmis selle küpsetasin. Vaarikamoosi sisse segasin külmutatud vaarikaid ja täidist läks saiadesse vähemalt poole rohkem kui algretseptis ette nähtud. Küpsetis sai maitsev, saiaosa hästi pehme-õhuline, keerdude vahel oli parajalt vaarikaid kuid saia keskel olev kookostäidis oli isegi minusuguse kookosfänni jaoks liiga-palju-korraga. Ideaalis ma oleks tahtnud, et seda kookosmaitset oleks samuti koguaeg parajalt palju korraga tunda olnud nagu vaarikaid. Kui uuesti teen siis pudistan kookossegu enne rullikeeramist taignale ning soovitan ka teistel niimoodi proovida.

30g pärmi
3dl käesooja piima
7-8dl jahu
100g võid
1dl suhkrut
1tl soola
2tl kardemoni

moositäidis:
1,5dl vaarikamoosi

kookostäidis:
100g sulat. võid
1dl suhkrut
2dl kookoshelbeid
2spl jahu
2tl vaniljesuhkrut

määrimiseks:
muna

Pärm+1tl suhkrut + 1soola vedelaks, lisa käesoe piim ja sega läbi. Lisa ülejäänud suhkur, kardemon ja jahu ning viimasena võitükid. 0,5-1 tund kerkida.

Rulli riskülikuks, määri peale moos ja rulli tihedalt kokku. Lõika 4cm laiusteks tükkideks ja lao 26cm vormi. Lase veerand tundi kerkida. Samal ajal sega kokku kookostäidis. Määri kerkinud saiad munaga ja vajuta iga saia sisse lusikatäis täidist. 175 kraadi 25-30 minutit.

3 comments:

sassi194 said...

Küsimus: kas selle moosi puhul on mõeldud keedumoosi?? Mitte külmiku toormoosi? Keedumoos on ju elumagus... et ... kas kolemagus ei saa või?

qsti said...

Moos ikka tavaline keedumoos jah origninaalretseptis, mina segasin värskeid (külmut.) vaarikaid juurde, see kookospomm seal keskel tegi saia tõesti liiga magusaks aga nädalavahetusel tegin uuesti sama asja, jälle segasin moosi marjadega aga kookostäidise raputasin enne rullikeeramist taignale, sai palju-palju mõnusam!

sassi194 said...

No tehtud siis! Aih kui hea! Ja samuti määrisin kookostäidise kogu taignale ja siis rullisin kokku. Keedetud vaarikamoosile lisasin külmutatud moosi ja vaarikaid. Väga mõnus! Kuna ma ei lasknud enne vormis kerkida, siis arvan, et sellest tingituna ka kerkis-küpses see värk mul keskelt üles. Selline kuhi tuli. Aga suurepärast maitset ei rikkunud mingilgi moel.