13.4.10

Kohupiima-shokolaaditort mango ja granadilliga

Selle aasta kevadpühade tort sai suuresti inspiratsiooni ajakirja Maku (2/10) esikaanel olnud koogikestest. Minu versioonis on toorjuustukoogikesed aga muutunud kohupiimatordiks. Täidist maitsestamas ja magustamas on uhke kogus valget shokolaadi, kergelt hapukas mango-granadillikate seda magusust tasakaalustamas. Kokkuvõttes on siiski tegemist ühe õige magusa tordiga. Kaunistamisel üritasin kevadeteemale rõhuda. Kattes olevad granadilliseemned on justkui pajutibud ja shokolaadiäär peaks kujutama tärkavat muru. Ning isegi põhjas olevad pistaatsiapähkliträpsukesed mõjusid kevadiselt. Aga võibolla mul lihtsalt kevad südames! :)
Kasutasin täidises natuke zelatiini kuid täidis on piisavalt paks, et saaks ka ilma.


Põhi:
0,5dl purustatud pistaatsiapähkleid
0,5dl purustatud mandleid
0,5dl kartulitärklist
3 munavalget
1,5dl tuhksuhkrut

Täidis:
2 lehte zelatiini
1dl vahukoort
200g kohupiima
200g valget shokolaadi
1 spl sidrunimahla
1tl vaniljeekstrakti

Kate:
2 lehte zelatiini
1prk(125g) mangopüreed (lastetoit)
1 granadill
0,5dl vett
0,5spl sidrunimahla

Purusta pistaatsiapähklid ja mandlid. Sega kokku tärklisega. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisa vahustamise ajal ka tuhksuhkur. Tõsta kuivainesegu õrnalt munavahu hulka. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (mina kasutasin 18cm vormi) ning küpseta põhja 175-kraadises ahjus umbes 15-20 minutit.

Pane täidise jaoks mõeldud zelatiinilehed külma vette ligunema. Vahusta koor. Sulata shokolaad kas vesivannil või mikros. Sega veidi jahtunud shokolaad kokku kohupiimaga. Tõsta õrnalt juurde vahukoor. Kuumuta sidrunimahl ja vaniljeekstrakt ning sulata selles kuivakspigistatud zelatiinilehed. Lase segul veidi jahtuda, enne kui selle pidevalt segades täidisesse niristad.

Lõika jahtunud tordipõhi kaheks kihiks, tõsta esimene kiht tagasi vormi ning kalla peale pool täidisest. Korda sama tegevust. Tõsta vorm umbes neljaks tunniks külmkappi.

Pane katte jaoks mõeldud zelatiinilehed külma vette ligunema. Sega kokku mangopüree, granadilli sisu ja vesi (jäta 1spl zelatiini sulatamiseks). Kuumuta sidrunimahl+ 1spl vett ja sulata selles zelatiin. Sega zelatiinisegu kattesegusse. Vala tordile ja tõsta veel umbes paariks tunniks külmkappi.

Kaunista vastavalt soovile, minu versioonis on kaunistus valgest shokolaadist äär.

7 comments:

Bleky said...

supper ilus tort, eriti see roheline ja kollane värv!!

Kaare said...

Väga ilus ja isuäratav. Ja mõnusalt "paks" :)
Kas selle šokolaadist ääre tegid ka ise? Kuidas seda painutada saab, et katki ei läheks?

Kaare said...

Uurisin Su blogi põhjalikult ja sain oma küsimusele vastuse :) Lisaks sain veel teisigi põnevaid nippe. Sul on väga kasulik ja vahva blogi!

Elina said...

väga kenade värvidega tort:)

qsti said...

Aitäh! Mind vaevad järjekordselt ideepuudus ja mõtted tekkisid alles tegemise käigus.

Koopatibile veel niipalju, et kui shokokilet pole siis saab shokolaadist ääre teha edukalt ka tordikõrgusele küpsetuspaberiribale sulatatud shokolaadi määrides/ kaunistusi pritsides. See siis tordi külge tõsta ja kui shokolaad kõva siis õrnalt paber küljest ära tõmmata.

Juc said...

Ossaraks, unituste tort - nii palju kohupiima ja lemmikpuuviljad. Näeb võimas välja! Ma oma mehele ei näita, hakkab muidu peale käima, et ma ka teeksin, aga ma kardan,e t mul ei tule nii ilusti välja :)

Kätlin said...

Tänud retsepti eest! Proovsin järgi. Imehea! Katsetuse mõttes proovisin sama kooki ka maasikatega: http://kohvikzacary.blogspot.com/2012/06/uhe-retsepti-jargi-kaks-erinevat-torti.html