13.9.09

Aleksandrikook

Tegin eile õhtul esimest korda Aleksandrikooki, seda isa sünnipäeva puhul. Kuigi meil peres kõik tordisõbrad, otsustasin sedakorda proovida tema lemmikkooki. Kook sai nagu päris. Imelihtne ja kiire teha veel pealekauba.

Triipude pritsimisel kulunuks kindel käsi marjaks ära aga kahjuks pole mul sellist kusagilt võtta. Kui kook tükkideks lõigatud siis ei ole seda aga enam aru saada. Mina ei lõiganud kooki enne glasuuri pealepanekut tükkideks nagu paljudes retseptides soovitatud, ei olnud ka vajadust, sest hiljem oli väga lihtne suure ja terava noaga kooki ruutudeks lõigata.
Allolev retsept on peaaegu kümnest veidi üksteisest erinevast retseptist kokku miksitud.
Glasuuridega peaks võimalikult kärmelt toimetama, et roosa ei jõuaks enne tahenema hakata kui pruunidest triipudest on hambatikuga/noaotsaga jõutud läbi tõmmata.



200g võid
1dl suhkrut
1 muna
1tl vaniljeekstrakti
1tl küpsetuspulbrit
4,5dl jahu

täidis:
u. 250g vaarikamoosi

glasuur:
u. 250g tuhksuhkrut (kasutasin tavalist ja värviks Dansukkeri maasikamaitselist)
u. 2 spl vett
2tl kakaod

Sega või ja suhkur, lisa muna ja vaniljeekstrakt. Sega küpsetuspulber jahuga ning lisa seejärel taignasse. Kummuta taigen küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja rulli või suru käte abil ühtlaseks (plaadisuuruseks) kihiks. Torka kahvliga taignasse augud ning küpseta 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit.

Lõika küpsenud põhi pooleks. Määri ühele taignapoolikule moos ja tõsta teine taignaplaat peale. lase jahtuda.

Valmista glasuur. Kõigepealt võta paar-kolm supilusikatäit (valget) tuhksuhkrut ning lisa sellele kakao. Ülejäänud valge suhkur sega kokku roosa suhkruga. Lisa kakaosegule tilkhaaval niipalju vett, et segu saaks pritsida. Tõsta kiiresti väiksesse kilekotti. Lisa valge-roosasuhkrusegule vähehaaval niipalju vett, et segu saaks määrida. Määri palettnoa abil roosa segu koogile. Lõika kilekotilt nurk ja pritsi roosa glasuuri peale kakaoglasuurist pikad triibud, tõmba hambatikuga/noaotsaga läbi pruunide triipude (vaheldumisi ühes ja teises suunas).

Kui glasuur on kõvaks muutunud, lõika kook terava noaga ruutudeks.


10 comments:

Pille said...

Usu, või ära usu, aga mina küpsetasin ka eile esimest korda Aleksandrikooki ja seda veel tellimustööna :)
Pilt on siin: http://www.flickr.com/photos/naminami/3916496524/

Ma tegin ühevärvilise glasuuri (värvisin arooniamahlaga), kaunistasin valge šokolaadiga.

qsti said...

Meil oli siis eile justkui kooskokkamine. :)

Sinu tehtud kook näeb väga stiilne ja kena välja!

Pirqu said...

Küsin igaks juhuks ette ära, kas taigen tuleb lõigata pooleks siis nagu horisontaalselt pooleks? Ehk siis nagu lõikan paksema taigna kaheks õhemaks?

qsti said...

Piret, hoopis lihtsamini. Keskelt pooleks, nii et jääb kaks poole plaadi suurust tükki ja need siis üksteise peale. Valmis kook on siis ka poole plaadi suurune. :)

MARDIKAS said...

Mina tegin üleeelmine nädal seda kooki! Ja nüüd seda pilti nähes tahaks uuesti teha. Mina olen "labaselt" peale pannud valge glasuuri, ilma ilustamata, sest ma tean, et söön selle koogi nagunii üksinda ära ja pole viitsinud ilustamisega jännata.

Ragne said...

Peaks ka selle koogi tegemise ette võtma. Kõik muudkui üllitavad nii kauneid aleksandrikoogi pilte:)

Meeli said...

Oh, mul hakkas ka suu vett jooksma. Qstil on kook nii nutikalt kaunistatud. Pille kooki tahaks ka kohe ampsata...

qsti said...

Mina enda meelest lihtsalt kaunistasin aga isa küsis, et kas tegemist kardiogrammi-joontega. :P

Merike said...

Tegin ka ja hea tuli

Elina said...

ilus!

peaks ka vana klassiku ära proovima...