15.5.10

Väikese Myy rabarberipirukas

Et see kevad päris rabarberipostituseta mööda ei jõuaks minna siis tegin vahelduseks ka midagi muud kui varem blogitud rabarberi-juustukooki. Tänu Nami-nami fotokampaaniale tegin seda pirukat ja ilmub see postitus. Vaikust seletan sellega, et oleme kogu perega saia-leiva-sepikuliste küpsetamisele keskendunud ja sekka eksib ka mõni varem heakskiidetud retsept. Jätkuvalt olen Bertinet-lummuses ja tema retseptidest ning taignast on mingi hetk ka pikem postitus tulemas.
Praegu aga Myy rabarberipirukas, mille muudavad veidi erilisemaks jahvatatud mandlid, mida nii taignas kui rabarberite peal. Lihtne ja mõnus-mahlane pirukas viis koos kodutehtud vaniljejäätisega keele alla.



põhi:
100g võid
0,75dl suhkrut
1 muna
1,5dl jahu
1dl jahvatatud mandleid
1tl vaniljesuhkrut
1tl küpsetuspulbrit

täidis:
5-6 rabarberivart
0.75dl suhkrut
0,5dl jahvatatud mandleid

Sega suhkur toasooja võiga, lisa muna. Sega kuivained omavahel ja lisa taignale. Suru taigen pirukavormi põhja ja äärtesse.
Lõika rabarberid tükkideks ning puista taignale. Sega suhkur jahvatatud mandlitega ning raputa rabarberitele.
Küpseta 200-kraadises ahjus u. 30 minutit.

Kakaomuffinid kirsimoosiga

Juba mitu-mitu aastat on mu retseptikuhjas Kalevi retseptileheke "Mõnus muffin isale", kus isadepäeva maitseelamusteks soovitatud shokolaadi-rosinamuffineid, martsipanimuffineid ja/või kakaomuffineid kirsimoosiga. Olen kunagi ammu neid kirsimoosiga muffineid teinud kuid polnud enam päris täpselt meeles, mida ma nende kohta arvanud olen. Nami-nami fotokampaaniast innustatuna tegime neid täna hommikul koos lapsega uuesti. Muffinid said mõnusalt kohevad aga kakaod oleks pidanud rohkem panema, selles osas võinuksid muffinid nii maitselt kui värvilt veidi jumekamad olla.






12tk

100g võid
1,5dl suhkrut
2 muna
4dl jahu
2tl küpsetuspulbrit
1,5dl piima
1dl kirsimoosi
(2-)3 spl kakaod
1-2spl riivitud apelsinikoort
(12 kirssi)

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa munad ning piim. Sega jahu, küpsetuspulber ja kakao ning sõelu munavahu hulka. Sega ühtlaseks. Tõsta taigen muffinivormidesse ja lisa igasse vormi ka teelusikatäis moosi (ning soovi korral ka kirss).
Küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit.

Oliivimuffinid

Minu suureks kurbuseks on meie pere kõige väiksem liige täielikult loobunud oliivide söömisest, mis mingil hetkel ta lemmikute hulka kuulusid. Isegi see ei ole müüv argument, et päris mitmete oliivipurkide peal on suurelt tema nimi kirjutatud ;) . Sellest tingituna meil kogu oliivimajandus viimasel ajal ainult õli näol esindatud. Mõned päevad tagasi poes ringi vaadates aga tuli mulle kange oliiviisu peale ja nii see purgike tee meie juurde leidis ja täna hommikul tegin Nami-nami fotokampaania innustusel need muffinid. Laps oli tegemise juures täie innuga aga kui söömiseks läks siis ütles, et "Ei aitäh, need tegin emmele-issile, mulle moosimuffin!" Sõimegi siis mehega kahekesi neid mõnusalt oliiviseid muffineid ja peale määrisime kitsejuustumääret.
Retsept nami-namist.




12tk
4 dl nisujahu
0.5 dl kartulitärklist
2 tl küpsetuspulbrit
1tl punet
0.5 tl ürdisoola
3 küüslauguküünt
2dl hapukoort
80g sulatatud võid
2 muna
1dl tükeldatud Kalamata oliive
peale:
12 Kalamata oliivi

Sega kuivained omavahel. Teises kausis sega kokku hapukoor, munad, sulatatud või, oliivitükid ja purustatud küüslauk. Sega kokku ja tõsta muffinivormidesse. Torka igasse muffinisse üks terve oliiv. Küpseta 200-kraadises ahjus u. 20 minutit.

25.4.10

Paprika-juustusaiakesed natukese mädarõikaga

Hästi lihtsad aga maitsvad saiakesed. Oleksin täidises arvatavasti kasutanud ainult toorjuustu kuid seda oli parasjagu vähe ning otsustasin selle sulatatud juustuga pooleks panna, maitsestasin juustusegu mädarõikaga. Värvitäpikesteks erivärvi paprikakuubikud. Taignasse peidetud veidi neljaviljahelbeid.

2,5dl piima
25g pärmi
1,5tl mett
0,5tl soola
1,5dl neljaviljahelbeid
4,5dl jahu
100g pehmet võid
täidis:
100g maitsestamata toorjuustu
100g sulatatud juustu
2tl mädarõigast
(soola)
1 paprikajagu erivärvi paprikatükke
pitsamaitseainet
määrimiseks:
muna

Lahusta pärm käesoojas piimas, lisa mesi, sool ja neljaviljahelbed. Sõtku juurde jahu. Lõpuks lisa taignasse pehme või. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.

Sega omavahel juustud ja mädarõigas (ning sool), haki paprikad. Rulli kerkinud taigen ristkülikukujuliseks plaadiks ja määri sellele juustusegu, tõsta peale paprikatükid ning raputa pitsamaitseainega üle. Keera taigen rulli ja lõika viiludeks. Tõsta viilud küpsetusplaadile asetatud paberist muffinivormidesse ja jäta pooleks tunniks rätiku alla kerkima.

Määri saiakesed munaga ning küpseta 225-kraadises ahjus u. 15-20 minutit.


22.4.10

Pirnitiiger

Mõnus mahlane tiigrikeeks pirnitükkidega, retsept aprillikuisest Pirkkast.

200g võid
2dl suhkrut
3 muna
3dl nisujahu
2tl küpsetuspulbrit
2tl vaniljesuhkrut
2spl kakaod
1 purk konservpirne mahlas
1/2dl mahla pirnipurgist

Vahusta rasv suhkruga. Lisa ükshaaval munad. Sega vaniljesuhkur ja küpsetuspulber jahuga. Sõelu taignasse. Tõsta umbes 1/3 taignast kõrvale ning lisa sellele kakao ning mahl.
Lõika pirnid väikesteks tükkideks ja lisa heledale taignale.
Kalla pool heledast taignast (määritud ja riivsaiaga üleraputatud) keeksivormi, seejärel tõsta vormi pruun taigen ning lõpuks ülejäänud hele taigen. Tõmba noaotsa või grilltikuga läbi taigna, et kihid veidi seguneksid.
Küpseta keeksi 175-kraadises ahjus umbes 1 tund.

13.4.10

Kohupiima-shokolaaditort mango ja granadilliga

Selle aasta kevadpühade tort sai suuresti inspiratsiooni ajakirja Maku (2/10) esikaanel olnud koogikestest. Minu versioonis on toorjuustukoogikesed aga muutunud kohupiimatordiks. Täidist maitsestamas ja magustamas on uhke kogus valget shokolaadi, kergelt hapukas mango-granadillikate seda magusust tasakaalustamas. Kokkuvõttes on siiski tegemist ühe õige magusa tordiga. Kaunistamisel üritasin kevadeteemale rõhuda. Kattes olevad granadilliseemned on justkui pajutibud ja shokolaadiäär peaks kujutama tärkavat muru. Ning isegi põhjas olevad pistaatsiapähkliträpsukesed mõjusid kevadiselt. Aga võibolla mul lihtsalt kevad südames! :)
Kasutasin täidises natuke zelatiini kuid täidis on piisavalt paks, et saaks ka ilma.


Põhi:
0,5dl purustatud pistaatsiapähkleid
0,5dl purustatud mandleid
0,5dl kartulitärklist
3 munavalget
1,5dl tuhksuhkrut

Täidis:
2 lehte zelatiini
1dl vahukoort
200g kohupiima
200g valget shokolaadi
1 spl sidrunimahla
1tl vaniljeekstrakti

Kate:
2 lehte zelatiini
1prk(125g) mangopüreed (lastetoit)
1 granadill
0,5dl vett
0,5spl sidrunimahla

Purusta pistaatsiapähklid ja mandlid. Sega kokku tärklisega. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisa vahustamise ajal ka tuhksuhkur. Tõsta kuivainesegu õrnalt munavahu hulka. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (mina kasutasin 18cm vormi) ning küpseta põhja 175-kraadises ahjus umbes 15-20 minutit.

Pane täidise jaoks mõeldud zelatiinilehed külma vette ligunema. Vahusta koor. Sulata shokolaad kas vesivannil või mikros. Sega veidi jahtunud shokolaad kokku kohupiimaga. Tõsta õrnalt juurde vahukoor. Kuumuta sidrunimahl ja vaniljeekstrakt ning sulata selles kuivakspigistatud zelatiinilehed. Lase segul veidi jahtuda, enne kui selle pidevalt segades täidisesse niristad.

Lõika jahtunud tordipõhi kaheks kihiks, tõsta esimene kiht tagasi vormi ning kalla peale pool täidisest. Korda sama tegevust. Tõsta vorm umbes neljaks tunniks külmkappi.

Pane katte jaoks mõeldud zelatiinilehed külma vette ligunema. Sega kokku mangopüree, granadilli sisu ja vesi (jäta 1spl zelatiini sulatamiseks). Kuumuta sidrunimahl+ 1spl vett ja sulata selles zelatiin. Sega zelatiinisegu kattesegusse. Vala tordile ja tõsta veel umbes paariks tunniks külmkappi.

Kaunista vastavalt soovile, minu versioonis on kaunistus valgest shokolaadist äär.

26.2.10

Eesti Vabariigi aastapäeva tort 2010 / Vana-Tallinnaga kamatort

Selleks aastaks oli mul plaanis teha rukkililledega kaunistatud tort. Martsipanist rukkililled tahtsin valmis teha rahulikus tempos, nädala aja jooksul õhtuti...aga...laps jäi haigeks ja hirmutas mind üle nädala kestnud kõrge palavikuga ning väga hädise olemisega. Sellega seonduvalt otsustasin kogu tordiprojekti sellel aastal hoopis vahele jätta.

Pidupäeva hommikul aga oli lapsel juba parem ja sattusin ka Nami-Nami foorumis teemasse "Tort isamaale 2010" tõeliselt kauneid torte imetlema ja kiirelt tekkis ka minul tahtmine torditegu ikka ette võtta. Täidise osas võtsin šnitti kokteilist Kama Tallinn. Kaeraküpsistest põhi on kaetud kama-toorjuustuvahuga, mis omakorda maitsestatud likööriga Vana-Tallinn. Kaunistuse tegin valmis kohe peale vabariigi aastapäeva kontserdi vaatamist, nimelt jäi mulle sealt silma see logo. Minu versioonis aga kogu kaunistus lipuvärvides. Ning võttis aega, mis võttis, ühe rukkilillekese sain ka tehtud :) .

Tort on tehtud ø 18cm vormi.

põhi:
u. 100g kaeraküpsiseid
50 võid

täidis:
200g maitsestamata toorjuustu
3,5dl vahukoort
0,75dl tuhksuhkrut
3-4spl kama
3-4spl (u. 20g) riivitud tumedat shokolaadi
0,5 dl vahukoort
0,5dl Vana-Tallinna likööri
3 lehte zelatiini

kaunistuseks:
u. 100g martsipani


Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja.

Pane zelatiinilehed külma vette likku. Sega toasoe toorjuust tuhksuhkruga. Vahusta koor (3,5dl), sõelu juurde kama ning lisa riivitud shokolaad. Sega 1/3 vahukoorest toorjuustu hulka ja seejärel sega toorjuustuvaht kamavahuga. Sega kokku 0,5dl koort ja 0,5 likööri, kuumuta segu ning sulata selles kuivakspigistatud zelatiinilehed. Tõsta kõigepealt veidi täidist pidevalt segades zelatiinisegusse ning sega saadud segu ülejäänud täidise hulka. Vala täidis küpsisepõhjale ja tõsta vähemalt 3-4 tunniks külmkappi. Kaunista martsipaniga.