22.3.08

Kohupiima-vaniljestritsel

Seoses sõbranna lapse sünnipäevamenüü arutamisega tuli meil muuhulgas jutuks ka stritslipunumine. Minu jaoks peaaegu võõras teema, sest pärmitaignaga sain alles hiljuti sõbraks (näete, jõudiski kätte hetk kui ma seda ütlen...hetkeks küll veel kõhklesin aga nii see asi on). Kringlit olen korra-paar teinud aga eriti esinduslik pole see saanud. Nüüd aga meenus mulle, et nägin ühes retseptis vahvat meetodit stritsli tegemiseks. Jagan teiegagi, sest erinevalt tavalisest (palmiku punumine ja taignaribade täitmine enne seda) meetodist on see kiire ja imelihtne.

Tegin stritslid (1 pika ja 2 lühemat) täpselt dallase saiade retsepti järgi, need said hästi pehmed ja tänu täidisele mõnusad mahlased.

2 stritslit
25g pärmi
3dl piima (3,5%)
1/2 muna
1dl suhkrut
1tl soola
7-8dl jahu
100g võid

täidis:
150g võid
200g kohupiimapastat
1/2dl heledat siirupit (või suhkrut)
1pk vaniljekastmepulbrit (Ekströms, 87g)
1,5spl vaniljesuhkrut

määrimiseks:
1/2 muna

Lahusta pärm käesoojas piimas. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa suhkur ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa sulatatud rasv. Sõtku. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.
Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, siirup, vaniljesuhkur ja kastmepulber.
Jaga kerkinud tainas kaheks ning rulli kumbki pool ristkülikukujuliseks plaadiks. Samuti jaga täidis pooleks. Määri täidis ristküliku keskele (ülevalt alla). Tee taignaplaadi pikematesse äärtesse sisselõiked ning voldi need kordamööda paremalt ja vasakult üksteise peale keskele (vt. fotot!). Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida.
Määri saiad varem kõrvalepandud munaga.
Küpseta saiu (olenevalt ahjust) 180-200 kraad juures ca. 20-30 minutit kuni need on kaunid kuldsed.



40 comments:

Anneli said...

Tähh Sulle selle idee eest! Kuigi pärmitainast meeldib teha ja stritsleid ka siis nende lõikamine -punumine on siiani ebameeldiv tegevus st ei jää tulemusega rahule. Nüüd aga terendavad silme ees juba 3 retsepti mida tahaks ära teha (ja ka pildile saada).

qsti said...

Aga palun, niimoodi tehes saavad saiad tõesti kiirelt ja mugavalt valmis.

Anonymous said...

Ma ammu tahtnud öelda, et see blogi on mu lemmik :) Kõik väga asjalikult lahti räägitud ning tänasest ma võtan Sinu endale eeskujuks. Kui ma kunagi tahaksin blogi omada, siis just selline peaks see olema! Kõike kaunist Sulle.

Puhvis Kukk said...

kaks kusimust - tundub et ma saan kohupiima asendada ricottaga ja osad vist segavad hapukoort ka sekka. any comments?
teiseks, millega ma seda vaniljekastme pulbrit asendan? mis seal sees on. meil on vanilje pudingu pulber, huvitav mis see teeks? aitah

Anonymous said...

Katsetasin stritslipõimimise ära. Täidiseks kasutasin toorjuustu-sidrunikreemi, mida muidu dallase saiade tegemiselgi. Ainult et stritsli puhul oleks võinud täidist rohkem olla, rullsaiade puhul jääb tavaliselt tilgake täidist üle :)

Esimese stritsliplaadi rullisin liiga suureks, jube kehv oli pärast panni peale transportida. Teisega olin juba targem ja teine jäi hulga nägusam. Küpsetasin 200 kraadi juures 20 minutit, siis olid stritslid juba üsna tõmmud. Ja nätskeks ei jäänud. Maitsesid muidugi hästi ja maja on head saialõhna täis :)
Kokkuvõtvalt, suured tänud Sulle, Qsti! Teen teinekordki:)

qsti said...

Anonymos, aitäh ilusa kommentaari eest. :)

H, kohupiima asemel võid tõesti kasutada ricotta+hapukoor, teine sobilik variant oleks toorjuust. Tean, et kiilike (http://kiilikesetoidulaud.blogspot.com) on erinevates küpsetistes edukalt vaniljepudingupulbrit kasutanud. Selles retseptis siis see pulber muude ainetega lihtsalt kokku segada (ja pakendil olev kasutusjuhend ära unustada).
Nami-namis on retsept, kus täidises "vaniljemaitseks" ainult vaniljesuhkur ( http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=2650 ).

Merle, mul oli selle tõstmisega samuti probleeme, nelja käega saime hakkama ja ise tegin teise poole taignast veel omakorda pooleks. Aga äkki saaks taigent kohe küpsetuspaberil rullida ja punuda, oleks hoopis mugavam? Või silikonist küpsetusalusel rullida ja küpsetada? Peab katsetama.
Tore igaljuhul, et tulemusega rahule jäid.
PS. Sellest toorjuustu-sidrunikreemist ma tahaks lähemalt kuulda! :)

Anonymous said...

Kas oskate oelda kallid kupsetajad, kas voiksin asendada vaniljekreemi inglaste custard'iga, olen Inglismaal ja ei ole isegi nainud, et kas sellist vaniljekastet on olemas siin? See custard meenutab kull rohkem meie eestlaste vaniljepudingut. Kas oskate nou anda?

qsti said...

Anonymous, minu jaoks see custardi teema (ja pudingu kasutamine küpsetistes) võõras aga miks mitte proovida. Eespool on link kiilikese blogile, tema kasutab vaniljepudingut küpsetamisel.

Ainuke põhjus, miks see ei võiks sobida, võib olla selles, et see custard muutub kuumutamisel vedelaks. Vaata, äkki leiad sellise toote, kus juba maisitärklis sees või lisad ise veidi juurde. Kõige kindlam variant oleks kasutada custard powderit ja segada see lihtsalt ülejäänud asjadega kokku.

Recipetips.com kirjutab custard powderi kohta nii: "A fine textured substance that is a common food ingredient in Europe and most notably used in British cooking. Made from cornflour, salt, flavorings, and annatto coloring, several tablespoons of Custard Powder are combined with 1 to 2 tablespoons of sugar and several tablespoons from a pint of milk all mixed together to form a paste. The remaining pint of milk is then heated to almost boiling in a saucepan at which point the paste mixture is added and continuously stirred while the ingredients are brought to a light boil. The heat is reduced and the Custard is allowed to cool. When ready, the Custard is then served as a dessert or as a filling and sauce for a variety of sweet foods. It can be added to cakes, puddings, pastries, or filled with fruit and served as a fruit custard."

Eva P. said...

Tere Qsti! Tegin ka seda Sinu isuäratavat stritslit täna. See vaniljepulber annab täidisele väga hea maitse! Võtsin kuulda ka soovitust tainas kohe pannile tõsta ja seal punuda - niimoodi on päris mugav tõesti.

Anonymous said...

Tere Qsti!
Proovisin ühe korra juba stritslit teha, tuli hea, aga kuna poest polnud saada esktröms vaniljakastmepulbrit, siis kasutasin ka vist mingit pudingu oma, ei jäänud vedel ega midagi ja väga hea. Siiski tahaksin katsetada ka õige asjaga, seekord on varakult poest Ekströms vaniljekastmepulber, peal on kirjas, et mingi säästupakk jne. On sellise suurusega karp nagu u. maisitärklise, kartulitärklise jne oma. (ei mäleta grammides suurust, ja kuna olen kodust eemal siis ei saa ka vaadata), aga mul tekkis küsimus, et kas ma peaksin panema terve selle paki, või pidasid sa silmas mõnda väiksemat pakki? Kui palju koguseliselt seda vaniljakastmepulbrit umbes on? Mitu dl?
Tänan vastuse eest ja ikka edu sulle!
Kadri

qsti said...

Kadri, ma olen ka korra seda säästupakki ostnud, et nagu rohkem ja uhkem aga see oli üllatus, et sees ainult üks suur pakk mitme väikese asemel. Uurisin, et selles väikses pakis on 87 grammi...kui sul kaalu ei ole siis pane kusagil 1dl (lahke käega), umbes see kogus peaks olema.

Eva, väga tore, et selle mugavama variandi ära katsetasid ja rahule jäid. :)

Anonymous said...

Qsti!
Tänan vastuse eest, hea et ma ei hakanud ise uuesti selle säästupakiga tegema, ma oleksin ilmselt kõik selle pannud :o) (kuna sul oli ju kirjas et 1 pk :o))
Õnnelik Kadri

qsti said...

Kadri, tegin sinu auks retsepti ka täpsustuse. ;)

Selle kastmepulbriga on nii, et kuna see "imeb" ülejäänud täidisest vedelikku endasse siis liiga palju pannes jääb see täidis paks ja kuiv (maitselt ikka hea), pehme ja mahlane aga ju hoopis parem.

Elina said...

proovisin ka sellise stritslipunumise ära. kohupiimastrtli puhul on see minu meelest eriti mugav moodus!

Eva P. said...

See stritsel on läinud korduvale tegemisele nii minu kui Janne poolt. Paar meie tähelepanekut:

1) Ahjutemperatuur peaks olema 180 kraadi, seda on testitud juba kolmes ahjus, et 200 kr juures läheb sai liigselt pruuniks.

2) Kahekordse täidisekogusega tuleb iseäranis hea ja mahlane stritsel!

qsti said...

eva, need pildilolevad stritslid on 200 kraadises ahjus küpsetatud, aega ma küll kahjuks ei mäleta. Aga tegin retsepti märkuse juurde.

Anonymous said...

Tegin ka eile seda stritslit ja nagu lapsed ütlesid hüper-super hea ;-D , mees ei virisenud - järelikult VÄGA HEA .Panin ainult 200gr kohupiima asemel 400gr .AITÄH, jõudu ja tahtmist Sulle.
/kristina/

Ave said...

Huvitav, kas seda stritslit poest ostetud pärmi-lehttaignaga ka võiks teha? Kas kellegil on kogemusi?

Anonymous said...

Pole ka pärmitaigna sõber, kuid proovisin, ning tuli tõesti super-hea! Tänud retsepti eest!
Marju.

Kristi said...

Pean sulle tõesti suure aitähh ütlema, et oled minu ka pärmitaignaga sõbraks teinud. Ma olen küll aastaid plaadi- ja vormikookidega mässand, aga pärm on alati nõks halvasti välja kukkunud. Igatahes, sellel aastal alustasin sinu vastlakukklitest. Super. Ja siis see stritsel. Nämm-nämm. Avaldasin küllatulnud vanematele nii muljet et. :D (Kuigi eks pean üles tunnistama, et täidises asendasin siirupi suhkruga ja 200g pasta asemel panin 300g vaniljekohupiimakreemi ning mingil põhjusel oli Kaubamajas Ekströmi vaniljekastmepulber 91g :p aga see vist väike vahe. )
Ma olen teinud sinu pärmitainaretsepti järgi enne, ja tuli hästi välja, kuid nüüd stritsli jaoks tegin hoopis õliga ja eelkergitusega taina, mis mul veel haruldaselt hästi välja tulema on hakanud. :)

Ja selle pika jutu peale: Suur tänu inspiratsiooni eest.

qsti said...

Kristi, pole tänuväärt! Kusjuures see retseptide muutmise asi on just see kõige õigem viis päris oma lemmikküpsetise avastamiseks. :)

maasikas said...

tere ja suured tänud hea idee eest nägusat stritslit teha. minulgi löpuks önnestus.seda stiili kasutan kindlasti ka teinekord.mina oman ka oma blogi, see on ainult soomekeelne, tere tulemast vastu kylaskäigule.ma panen sind oma blogisse ka.ilusat kevadet sulle!

hanna said...

Tere qsti! Tegin täna sinu kohupiima-vaniljestritslit ja väga hästi kukkus välja! Tõesti hea retsept ja põhjalik õpetus. AITÄH sulle :o)
Tulevikus proovin kindlasti veel mõnda retsepti sinu blogist - veelkord suur-suur aitäh, et oma retsepte ja ideid teistega jagad!

Liinaj said...

Oi, kui maitsev stritsel! Tegin ühe stritsli topelt-täidisega ja sai väga hea.
Aitäh!

Ennike said...

Ma tänan Sind selle õpetuse eest! Olen algaja küpsetaja ja ausõna - sõnulseletamatult hea stritsel tuli. Nii pehme ja õhuline ja ilusa välimusega. Suur tänu Sulle!

Anonymous said...

Tere! Võhik siinpool. Kas see seal täidises 1/2 dl siirupit või suhkrut tähendab 0,5 dl suhkrut? Palun vabandust, kui tundub hirmus tobe küsimus...

qsti said...

Ennike, väga tore, et rahule jäid!

Anonymous, just, see 1/2 dl seal tähendab 0,5 dl. Head maitseelamust!

Anonymous said...

No lihtsalt super retsept!!! Mul ei ole veel ellusees ükski stritsel niiiii hästi ja maitsvalt välja tulnud!!!!! Isegi algajad saavad sellega täiesti hakkama!!!!!

Anonymous said...

Kas selle vaniljekastmepulbri asemel võiks panna enda tehtud vaniljekastet?

Anonymous said...

kas oskad oelda kuidas seda asja teha kuiva parmiga?

Anonymous said...

tere qsti, teen hetkel esimest korda su stritslit, küsin kui lisan viimasena tainasse´sulatatud või siis tainas jääb nagu selline libe kas nii on õige? lisan või ja siis kergitama? kas peab kerkima kahekordseks?

qsti said...

Anonymous, lisad või ja sõtkud selle taignasse. Taigen jääb kena läikiv. Kui enam-vähem kahekordseks kerkinud (30-40 minutit, olenevalt sellest kui soe köök) siis tegutsed edasi. :)
Häid jõule!

Anonymous said...

Tere!
Tegin ka selle retsepti järgi. Maitset veel ei tea, kuna kerkivad pannil. Aga olen juba kindel, et said head! Mina kasutasin tagina tegemisel leivaküpsetusmasinat ja tainas sai imeliselt õhuline ja elastne. Nii head taigent polegi veel saanud kunagi! Imelisi maitseelamusi edaspidiseks :) Egle

Anonymous said...

Vauu, suurepärane ! Kõik kiitsid, välimus on ka imeline, suured tänud selle retsepti eest, üks vaieldamatuid lemmikuid =) !

Anonymous said...

Kas see tainas peab kõvasti kerkima või ainult natukene. Praegu on tegemine veel pooleli, aga antud tainas ei kerkinud mul eriti...kardan, et midagi läheb vussi! :)

Anonymous said...

Esimest korda üritasin teha pärmitaignast midagi ja SUPER-tulemus! Aitäh!! Tõeliselt hea stritsel.

Kätlin Nõgu said...

Proovisin ka selle imelise stritsli ära.
Taigna rullisin lahti küpsetuspabril ja siis libistasin tasakesi ahjuplaadile.
Pakun seda õhtul oma sünnipäevalistele. Loodan, et kõigile maitseb1 Välimus on isuäratav.
Aitäh retsepti eest!

Unknown said...

Tegin seda täna. KUsjuures ma eriti kringlilisi ei armastagi, aga tundus ahvatlev. Ja SUPER MAITSEV!!! Sõin üksi peaaegu pool ära, lapsele ja mehele jäi ka natuke :) Kindlasti teen veel! Aitäh suurepärase retsepti eest!

Jaanika said...

Tegin ka täna, oli tóesti mónus ja pehme. Tainas mul palju ei kerkinud, aga siiski tuli välja. Lisasin rohkem kohupiimapastat ja panin vahele konservaprikoosi tükke. Maitsev!

Anonymous said...

Taigen mul väga ei kerkinud, kuid sellegipoolest tuli väga hea ja pehme. Peale munaga määrimist lisasin peale veel purutaigna.