30.9.08

WRC-tort

Siin jällekord üks tort sarjast "vanad võlad". Venna sünnipäevatordi jaoks ei osanud ma muud teemat välja mõelda kui tema suurim huviala ehk ralli. Kuna ka kingitus oli samal teemal siis oli lõppkokkuvõttes otsustamine päris lihtne (-> WRC-logo) ja plaanisin neist kokku toreda kingi-komplekti teha. Tordi sai vend kätte umbes nädalase hilinemisega (sest siis jõudsime me sünnipäevalast õnnitlema) aga läbi Amazoni tellitud raamatuga nii hästi ei läinud, selle sai ta kätte alles pea kuu aja pärast. Õnneks meeldisid talle nii tort kui kink...lõpp hea, kõik hea.


Tordist endast niipalju, et kolme biskviitkihi vahel oli mustikakreem. Kihid immutatud vaniljepiimaga. Transportimisel kleepus toidukile mustri külge ja hiljem jälle värvimata martsipani külge ning pildilt on näha, et sellist olukorda tasuks võimaluse korral vältida.


Mustikakreem:
6 zelatiinilehte
2 dl vahukoort
2 dl hapukoort
200 g maitsestamata toorjuustu
2 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
3-4dl mustikaid
Leota zelatiinilehti rohkes vees 5-10min. Vahusta koor. Püreesta mustikad.
Sega omavahel hapukoor, toorjuust, suhkur, vaniljesuhkur ja marjapüree. Sulata veest kuivaks pigistatud zelattinilehed 0,5dl keevas vees, lase hetk jahtuda. Kuna segu on külm siis lisa marjasegu peene nirena valades zelatiini hulka(mitte vastupidi), sega õrnalt juurde vahukoor.

Ploomi-kohupiimakook

Selle aasta ploomikook nr. 1 on meie kodus "Kirsi- ja ploomikookide" raamatust pärit mõnusalt kaerahelbese põhjaga Ploomi-kohupiimakook.

Järelduseni, et tegu võib olla väga hea retseptiga jõudsin ma peale seda kui antud retsepti järgi esimest korda kooki tegin...ja see mul peaaegu pool tundi üle ettenähtud aja ahjus oli, sest meil polnud kedagi kodus, kes oleks koogi õigel ajal ahjust võtnud. See harv juhus kui ma midagi ahju jätan kui ise kodust ära lähen, tuli ette seetõttu, et pidime lapsega korraks üle tee arsti juures mõõtmas-kaalumas käima. Mis ilmselgelt oleks pidanud olema kiire käik...aga...meie arst oli ära ja see arst kellega kohalejõudes rääkisime ütles, et tema juurde me igaljuhul ei pea tulema, et oodaku me natuke. Poole tunni pärast selgus minu uurimise peale, et siiski pidime just tema juurde minema. Peale mõõtmist-kaalumist ja klotsidest torni ehitamist, jäime peatuma teemal kakskeelsete laste keeleline areng ja järgmisel hetkel jooksin ma juba suure ehmatuse peale kodupoole... Kook oli täitsa söödav.

Muidugi pidin kiiremas korras järgi proovima, milline see kook päriselt on ja seda ka tegin. Nüüd olen seda kooki teinud juba 4 või 5 korda. Liiga kaua küpsetada ma aga ei soovita. :D

Pildilolev kook on küpsetatud 30x30cm kandilises vormis, originaalretseptis soovitatakse kasutada lahtikäivat 26cm koogivormi.

põhi:
4dl kaerahelbeid
1,5dl jahu
0,5tl soola
1,5dl suhkrut
150g võid
2spl vett

Sega kaerahelbed jahuga, lisa sool ja suhkur ning tükeldatud või. Haki tainas purutaoliseks massiks ja lisa vesi. Sega ühtlaseks ja pane pooleks tunniks külmkappi.

Suru tainas lahtikäiva vormi põhja.

täidis:
500g ploome
2 muna
1,5dl suhkrut
250g kohupiima
0,5dl mannat
2,5tl kartulitärklist
0,5 sidruni mahl

Poolita ploomid ja eralda kivid. Laota ploomid taignale. Erlanda munavalged ja -kollased. Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Klopi munakollased suhkruga vahule, sega juurde kohupiim, kartulijahu, manna ja sidrunimahl. Lisa ettevaatlikult segades munavalged ja vala täidis ploomidele. Küpseta 175-kraadises ahjus 1 tund. Lase enne serveerimist jahtuda.

Külmutatud "Caipirincha"-juustukook / Laimi-juustukook

Kohe kui poodidesse ilmus Santa Maria Caipirinha Drink Mix, hakkasid soome-blogijad järjest sellenimelist kooki tegema. Nimelt on paki tagaküljel (või oli see eraldi lehel) lisaks kokteilivalmistamise õpetusele ka koogiretsept. Kuna mind see dringi-mix absoluutselt ei ahvatlenud aga mõte laimi-toorjuustukoogist küll siis tegin "sama" koogi valmis aga ilma valmisseguta, retsepti käisin luuramas santa Maria kodulehel. Ausaltöeldes pole mul aimugi, miks peaks keegi ostma Caipirinha-kokteili jaoks ostma seda segu, laimi lõikumine ei tohiks ju ometi väga raske olla, suhkru lisamine on seda veel vähem aga olemas selline segu igaljuhul on.

Mis koogisse puutub siis soovitan seda kooki soojalt kõigile. Tegelikult hoopis külmalt. Seda siis ikka isepigistatud värske laimimahla ja enda maitse järgi lisatud suhkrukogusega. Laimi ja toorjuustukreemi maitsekooslus on lihtsalt nii-nii hea.

põhi:
10 Digestive-küpsist
50g sulatatud võid
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru lahtikäiva vormi põhja.

täidis:
200g maitsestamata toorjuustu
300ml vahukoort
3dl tuhksuhkrut
1spl vaniljesuhkrut
2 zelatiinilehte
0,5dl laimimahla

Pane zelatiinilehed külma vette likku. Vahusta koor. Sega pehme toorjuust suhkrutega. Sulata zelatiinilehed kuumas laimimahlas ning sega seejärel zelatiinisegu toorjuustuseguga. Lisa vahustatud koor. Vala põhjale ja tõsta u. 4 tunniks sügavkülma. Võta kook 30 minutit enne serveerimist sügavkülmast välja, kaunista marjade-puuviljadega.

kaunistamiseks:
marju-puuvilju

2.9.08

Kookos-pohlakook

Ajakirjast Maku pärit mõnus koogiretsept, kuhu sisse läheb mõnusalt suur kogus pohli.

Kook ise põnev ja maitsev; põhi on krõbe ja kookosene, pohlatäidis hapu, kohupiimaosa mõnusalt kreemjas ja kate pohlade hapusust hästi tasakaalustavalt magus. Võimalik, et see on rohkem täiskasvanute jaoks mõeldud küpsetis, minu 13a vend kommenteeris, et see kook oli nüüd küll liiga hapu. Samas kaheaastane abikokk sõi meeleldi.

Valmistamiseks tasub natuke kannatust ja aega varuda. ;)


põhi:
2½dl (100g) kookoshelbeid
2½dl jahu
½tl küpsetuspulbrit
1dl fariinsuhkrut
100g pehmet võid
1 muna
täidis:
8dl(400g) pohli
1dl moosisuhkrut (kasutasin tavalist)
3spl maisitärklist
250g kohupiima
2 muna
½dl vahukoort
2tl vaniljesuhkrut
näpuotsatäis soola
kate:
1½dl vahukoort
1dl fariinsuhkrut
2tl võid
1tl vaniljesuhkrut

Pane ahi 175 kraadi juurde soojenema. Vooderda 24cm vorm küpsetuspaberiga.

Sega kõik taignaained kokku. Suru vormi põhja ja äärtesse.

Vala pohlad potti ja suru neid veidi katki. Sega omavahel (moosi)suhkur ja maisitärklis ning lisa siis pohladele.

Sega ülejäänud täidiseained kohupiimaga. Pane kõrvale.

Eelküpseta põhja 10 minutit. Samal ajal lase pohlasegu keema. Tõsta kuum pohlasegu põhjale ja aja lusikaga ühtlaselt laiali. Vala ettevaatlikult kohupiimasegu pohlasegule ja tõsta kook tagasi ahju. Küpseta kooki ahju keskosas umbes 30minutit, kuni kohupiim hakkab kergelt värvi võtma. Lase koogil täiesti ära jahtuda.

Vala koor ja fariinsuhkur potti, keeda kuni segu muutub paksuks. (Madalal kuumusel umbes 15min.) Lõpuks lisa või ja vaniljesuhkur, sega ühtlaseks. Määri segu koogile. Serveeri külma piimaga.

Shokolaadist äärekaunistus e. chocolate trasfer sheet

Postitus tervitustega Killule. :)

Shokolaadipaber on kile, kuhu peale on "trükitud" kakaovõist muster. Et muster kile küljest tordi külge saada on tarvis ainult shokolaadi (noh, kääre ja shokoaadi määrimiseks (palett)nuga ka).

1. Lõika shokolaadipaberist tordi äärelaiune riba(d).

2. Sulata shokolaad

3. Määri sulashokolaad ühtlase kihina kakaovõist mustrile (kile jääb allapoole!)













4.
Tõsta shokolaadipabeririba üles ning suru õrnalt tordi ääre külge kinni. Tõsta külmkappi tahenema.

















5. Kui shokolaad on tahenenud, saab kile kerge vaevaga shokolaadimustriosa küljest lahti.
Selleks tuleb leida kile nurk ja õrnalt kileosa shokolaadiosa küljest lahti tõmmata.





























Piltidel on shokolaadiäärega kaunistatud tavaline küpsisetort. :)