Kohupiimavorm on üks lihtsamaid ja armsamaid magustoite, mida tean ja teen. Välimuselt tagasihoidlik kuid alati nii maitsev.
Juba mitu-mitu aastat kasutan kohupiimavormi tegemisel A. Kangi "Vormiroogade" raamatust pärit retsepti, kus kohupiimale maitset andmas fariinsuhkur, kaneel, õunad ja rosinad.
Paremini sobivad hapud õunad, magusaid õunu kasutades võiks suhkrukogust vähendada.
Seekord tegin vormi 4 muna asemel 3 munaga, lisasin segule 2-3spl kreekajogurtit ja veidi rohkem mannat kui retseptis ettenähtud.
4 õuna
125g pehmet võid
100g fariinsuhkrut
1tl vaniljesuhkrut
1/2tl soola
4 muna
500g kohupiima
2spl mannat
75g rosinaid
1/2tl kaneeli
Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori ja tükelda õunad ning pane määritud vormi põhja. Vahusta pehme või suhkruga, sega juurde vaniljesuhkur, sool ja munad. Lisa ka kohupiim, manna, rosinad ja kaneel.
vala segu vormi ja küpseta u. 45 minutit.
27.3.08
Tiramisu
Eelmise aasta lõpupoole kinkisin endale Eurodelices-sarja kuuluva kokaraamatu, kus 831 lehekülge ja mis kaalub 3,5kg. Euroopa Meisterkokkade raamatus on üle 350 retsepti (eelroad, pearoad ja magustoidud) ja 2000 foto (eks ma peamiselt silmadega söömise pärast selle raamatu ostsin).
Meeldib mulle selle raamatu juures eriti see, et iga retsepti juures on lugu selle toidu-koostisosade ajaloost (nii koka-klisee kui see ka pole siis food-tells-a-story on ka minu jaoks just see põnev ja paeluv osa toidu(tegemise) juures) raamatu lõpus on kokkasid tutvustav osa, põhiretseptid omaette kategoorias, retseptid on samm-sammult õpetustega jne.
Kuude kaupa olen ma seda ilusat raamatut sirvinud ja tõele au andes tunnistan, et enamus retseptidest minu jaoks koostisosade kättesaadavuse ja hindade poolest teostamatud. Aga ilus on see raamat kahtlemata, olgugi siis peamiselt fotoraamatuna kasutusel ja vähem järgitegemiseks.
Mis on sel kõigel pistmist pealkirjas väljahüütud Tiramisuga? See, et alljärgnev retsept on pärit just sellest raamatust. Luisa Valazza (Al Sorriso) Tiramisu-retsept:
5 munakollast
50g tuhksuhkrut
500g mascarponet
5tl konjakit
24 savoiardit
3tl kakaod
4 tassi kanget kohvi
Vahusta kollased suhkruga, lisa mascarpone ning konjak. Vahusta kreemi mõned minutid.
Meeldib mulle selle raamatu juures eriti see, et iga retsepti juures on lugu selle toidu-koostisosade ajaloost (nii koka-klisee kui see ka pole siis food-tells-a-story on ka minu jaoks just see põnev ja paeluv osa toidu(tegemise) juures) raamatu lõpus on kokkasid tutvustav osa, põhiretseptid omaette kategoorias, retseptid on samm-sammult õpetustega jne.
Kuude kaupa olen ma seda ilusat raamatut sirvinud ja tõele au andes tunnistan, et enamus retseptidest minu jaoks koostisosade kättesaadavuse ja hindade poolest teostamatud. Aga ilus on see raamat kahtlemata, olgugi siis peamiselt fotoraamatuna kasutusel ja vähem järgitegemiseks.
Mis on sel kõigel pistmist pealkirjas väljahüütud Tiramisuga? See, et alljärgnev retsept on pärit just sellest raamatust. Luisa Valazza (Al Sorriso) Tiramisu-retsept:
5 munakollast
50g tuhksuhkrut
500g mascarponet
5tl konjakit
24 savoiardit
3tl kakaod
4 tassi kanget kohvi
Vahusta kollased suhkruga, lisa mascarpone ning konjak. Vahusta kreemi mõned minutid.
Pavlova
Pavlova fänn olen ma juba pikka aega aga viimati tegin seda eelmise aasta kevadel. Pidevalt on seda kooki mulle meelde tuletanud erinevad kokasaated, viimasel ajal eriti tihti Come Dine With Me (ja sellest tulenevalt ka mitmed soome toidublogijad) aga nende beseest ülejäävate munakollaste pärast (ja päris Üle ei jää minu köögis midagi, rääkimata äraviskamisest) pole ma tegemiseni jõudnud. Munakollastest on võimalik lihtsalt liiga palju häid asju teha...ja seda siis samal ajal Pavlovaga. Aga...valmis ta lõpuks on ja seda tänu Pillele (vaata täpsemalt siit).
Maitseelamus oli ootuspäraselt suurepärane! Tegelikult isegi veel parem!
Vahukoore asemel minu variandis FV ja klassikalise maasikas/kiivi asemel seekord segu maasikatest, vaarikatest, punastest sõstardest ja mustikatest.
Igaks juhuks mainin veel ära, et see kahest munast tort on paras 4-le maiustajale (või ühele!?), normaalsuuruses tordi jaoks tuleks kogused kahekordistada.
Besee:
2 munavalget
120g suhkrut
1/2tl vaniljeessentsi
1/2tl sidrunimahla
1tl maisitärklist
Täidis:
1/2pk Flora Vanillat või vahukoort
maasikaid-vaarikaid-sõstraid-mustikaid
Pani ahi kuumenema 150 kraadi juurde. Aseta plaadile küpsetuspaber(vajadusel joonista peale ring). Vahusta munavalged. Lisa supilusikakaupa juurde suhkur, vahepeal korralikult kloppides. Vaht peab olema paks ja läikiv (see peab olema tugev kuid ei tohi muutuda kuivaks). Lisa ettevaatlikult maisijahu, sidrunimahl ja vaniljeessents.
Tõsta vaht ringi sisse ja tõsta keskelt vahtu äärtesse (keskele peab jääma kraater). Tõsta besee ahju, keera ahi 130 kraadi juurde ja küpseta umbes tund, lase lahtise ahjuuksega jahtuda. Täida keskosa vahustatud koorega, kaunista maasikate ja/või kiiviga.
Maitseelamus oli ootuspäraselt suurepärane! Tegelikult isegi veel parem!
Vahukoore asemel minu variandis FV ja klassikalise maasikas/kiivi asemel seekord segu maasikatest, vaarikatest, punastest sõstardest ja mustikatest.
Igaks juhuks mainin veel ära, et see kahest munast tort on paras 4-le maiustajale (või ühele!?), normaalsuuruses tordi jaoks tuleks kogused kahekordistada.
Besee:
2 munavalget
120g suhkrut
1/2tl vaniljeessentsi
1/2tl sidrunimahla
1tl maisitärklist
Täidis:
1/2pk Flora Vanillat või vahukoort
maasikaid-vaarikaid-sõstraid-mustikaid
Pani ahi kuumenema 150 kraadi juurde. Aseta plaadile küpsetuspaber(vajadusel joonista peale ring). Vahusta munavalged. Lisa supilusikakaupa juurde suhkur, vahepeal korralikult kloppides. Vaht peab olema paks ja läikiv (see peab olema tugev kuid ei tohi muutuda kuivaks). Lisa ettevaatlikult maisijahu, sidrunimahl ja vaniljeessents.
Tõsta vaht ringi sisse ja tõsta keskelt vahtu äärtesse (keskele peab jääma kraater). Tõsta besee ahju, keera ahi 130 kraadi juurde ja küpseta umbes tund, lase lahtise ahjuuksega jahtuda. Täida keskosa vahustatud koorega, kaunista maasikate ja/või kiiviga.
22.3.08
Kohupiima-vaniljestritsel
Seoses sõbranna lapse sünnipäevamenüü arutamisega tuli meil muuhulgas jutuks ka stritslipunumine. Minu jaoks peaaegu võõras teema, sest pärmitaignaga sain alles hiljuti sõbraks (näete, jõudiski kätte hetk kui ma seda ütlen...hetkeks küll veel kõhklesin aga nii see asi on). Kringlit olen korra-paar teinud aga eriti esinduslik pole see saanud. Nüüd aga meenus mulle, et nägin ühes retseptis vahvat meetodit stritsli tegemiseks. Jagan teiegagi, sest erinevalt tavalisest (palmiku punumine ja taignaribade täitmine enne seda) meetodist on see kiire ja imelihtne.
Tegin stritslid (1 pika ja 2 lühemat) täpselt dallase saiade retsepti järgi, need said hästi pehmed ja tänu täidisele mõnusad mahlased.
2 stritslit
25g pärmi
3dl piima (3,5%)
1/2 muna
1dl suhkrut
1tl soola
7-8dl jahu
100g võid
täidis:
150g võid
200g kohupiimapastat
1/2dl heledat siirupit (või suhkrut)
1pk vaniljekastmepulbrit (Ekströms, 87g)
1,5spl vaniljesuhkrut
määrimiseks:
1/2 muna
Lahusta pärm käesoojas piimas. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa suhkur ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa sulatatud rasv. Sõtku. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.
Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, siirup, vaniljesuhkur ja kastmepulber.
Jaga kerkinud tainas kaheks ning rulli kumbki pool ristkülikukujuliseks plaadiks. Samuti jaga täidis pooleks. Määri täidis ristküliku keskele (ülevalt alla). Tee taignaplaadi pikematesse äärtesse sisselõiked ning voldi need kordamööda paremalt ja vasakult üksteise peale keskele (vt. fotot!). Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida.
Määri saiad varem kõrvalepandud munaga.
Küpseta saiu (olenevalt ahjust) 180-200 kraad juures ca. 20-30 minutit kuni need on kaunid kuldsed.
Tegin stritslid (1 pika ja 2 lühemat) täpselt dallase saiade retsepti järgi, need said hästi pehmed ja tänu täidisele mõnusad mahlased.
2 stritslit
25g pärmi
3dl piima (3,5%)
1/2 muna
1dl suhkrut
1tl soola
7-8dl jahu
100g võid
täidis:
150g võid
200g kohupiimapastat
1/2dl heledat siirupit (või suhkrut)
1pk vaniljekastmepulbrit (Ekströms, 87g)
1,5spl vaniljesuhkrut
määrimiseks:
1/2 muna
Lahusta pärm käesoojas piimas. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa suhkur ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa sulatatud rasv. Sõtku. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.
Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, siirup, vaniljesuhkur ja kastmepulber.
Jaga kerkinud tainas kaheks ning rulli kumbki pool ristkülikukujuliseks plaadiks. Samuti jaga täidis pooleks. Määri täidis ristküliku keskele (ülevalt alla). Tee taignaplaadi pikematesse äärtesse sisselõiked ning voldi need kordamööda paremalt ja vasakult üksteise peale keskele (vt. fotot!). Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida.
Määri saiad varem kõrvalepandud munaga.
Küpseta saiu (olenevalt ahjust) 180-200 kraad juures ca. 20-30 minutit kuni need on kaunid kuldsed.
Pissaladière
Lõuna-Prantsusmaalt pärit pitsaliik. Korraga nii pitsa kui sibulapirukas. Täidis koosneb sibulatest-küüslaugust, ansoovistest ja oliividest. Maitseb imehea...veel parem klaasikese veiniga. Meie sõime koos köögiviljapüreesupiga. :)
Isutekitajaks oli seekord saade Köyhät Ritarit, retsept samuti neilt.
Taigen:
1tl suhkrut
1 dl käesooja vett
1pk kuivpärmi (ise kasutasin 25g värsket)
450-500g nisujahu
1 1/2tl soola
1 1/2dl käesooja piima
Lahusta suhkur vees, lisa pärm ja sega. Lase 10 min soojas kohas seista. Sega suures kausis jahu soolaga ja tee keskele süvend. Vala süvendisse piim ja pärmisegu. Sõtku ühtlaseks ja tee taignast pall. Venita ja voldi tainast kahekorra. Jätka seda umbes 10 minutit kuni tainas on piisavalt sitke vetruv. Lase soojas kohas rätikuga kaetult kahekordseks kerkida. Vala kerkinud tainas jahusele lauale ja sõtku samamoodi läbi kui enne kerkima jätmist.
Täidis:
5spl oliivõli
4 hakitud küüslauguküünt
3-4 suurt sibulat õhukeste viiludena
2 spl vett
soola, pipart
1karp ansooviseid
kalamata oliive
Kuumuta pannil 4spl õli, lisa sibulaviilud ja küüslauk. Kuumuta-prae sibulaid u. 10 minutit kuni need muutuvad pehmeks (vajadusel lisa veidi soola, et sibulad ei hakkaks kõrbema!). Lisa vesi, maitsesta soola-pipraga ja lase kaane all u. pool tundi haududa. Lisa vajadusel vett .
Kata ahjuplaat paberiga ja rulli tainas plaadile. Kata see sibulatega, pane ruudumustrit moodustades peale ansoovisefileed. Iga ruudu keskele pane oliiv. Piserda peale järelejäänud õli. Küpseta 210-kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni põhi on saanud kauni värvi.
Isutekitajaks oli seekord saade Köyhät Ritarit, retsept samuti neilt.
Taigen:
1tl suhkrut
1 dl käesooja vett
1pk kuivpärmi (ise kasutasin 25g värsket)
450-500g nisujahu
1 1/2tl soola
1 1/2dl käesooja piima
Lahusta suhkur vees, lisa pärm ja sega. Lase 10 min soojas kohas seista. Sega suures kausis jahu soolaga ja tee keskele süvend. Vala süvendisse piim ja pärmisegu. Sõtku ühtlaseks ja tee taignast pall. Venita ja voldi tainast kahekorra. Jätka seda umbes 10 minutit kuni tainas on piisavalt sitke vetruv. Lase soojas kohas rätikuga kaetult kahekordseks kerkida. Vala kerkinud tainas jahusele lauale ja sõtku samamoodi läbi kui enne kerkima jätmist.
Täidis:
5spl oliivõli
4 hakitud küüslauguküünt
3-4 suurt sibulat õhukeste viiludena
2 spl vett
soola, pipart
1karp ansooviseid
kalamata oliive
Kuumuta pannil 4spl õli, lisa sibulaviilud ja küüslauk. Kuumuta-prae sibulaid u. 10 minutit kuni need muutuvad pehmeks (vajadusel lisa veidi soola, et sibulad ei hakkaks kõrbema!). Lisa vesi, maitsesta soola-pipraga ja lase kaane all u. pool tundi haududa. Lisa vajadusel vett .
Kata ahjuplaat paberiga ja rulli tainas plaadile. Kata see sibulatega, pane ruudumustrit moodustades peale ansoovisefileed. Iga ruudu keskele pane oliiv. Piserda peale järelejäänud õli. Küpseta 210-kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni põhi on saanud kauni värvi.
19.3.08
Lõhepirukas
Lõhepirukas on üks neist pirukatest, mis ei vaja kommentaare, sõnadetagi selge, et tegu on ülimalt maitsva asjaga. Vähemalt mina jõudsin eile taaskord sellisele järeldusele.
Vahelduse mõttes tegin seekord natuke teistsuguse piruka kui mu suur ja kauaaegne lemmik sinihallitusjuustu-lõhepirukas. Kuna mu väite kohaselt kate kommentaare ei vaja siis räägin põhjast, mis sai mõnusalt toitev ja maitse poolest katet täiendav, rääkimata ilusast kollasest värvist. Salajaseks (või mitte nii väga) koostisosaks oli kartulipudrupulber, idee pärineb siit.
Põhi:
2,5dl nisujahu
2dl kartulipudrupulbrit
1tl küpsetuspulbrit
1/4tl soola
125-150g võid või margariini
2spl külma vett
Haki põhja ained kokku ja suru kergelt rasvaga määritud pirukavormi põhja ja äärtesse, pane katte valmistamise ajaks külma.
2 suuremat sibulat
veidi õli
200g külmsuitsulõhet
kimp (u. 30g) tilli, hakituna
3 muna
2dl piima
1 dl koort
2dl riivjuustu
soola, pipart, paprikapulbrit
Kuumuta pannil õli ja lisa hakitud sibul, lase sibulatel veidi pehmeneda (vajadusel lisa soola, et sibulad ei hakkaks kõrbema). Viiluta kala. Haki till ning sega see kokku ülejäänud katte ainetega (munad, piim, koor, juust ja maitseained). Pane veidi jahtunud sibulad põhjale, sibulate peale kalaviilud ning vala üle tilli-koore-juustuseguga.
Küpseta 200 kraadises ashjus u. 35 minutit.
Vahelduse mõttes tegin seekord natuke teistsuguse piruka kui mu suur ja kauaaegne lemmik sinihallitusjuustu-lõhepirukas. Kuna mu väite kohaselt kate kommentaare ei vaja siis räägin põhjast, mis sai mõnusalt toitev ja maitse poolest katet täiendav, rääkimata ilusast kollasest värvist. Salajaseks (või mitte nii väga) koostisosaks oli kartulipudrupulber, idee pärineb siit.
Põhi:
2,5dl nisujahu
2dl kartulipudrupulbrit
1tl küpsetuspulbrit
1/4tl soola
125-150g võid või margariini
2spl külma vett
Haki põhja ained kokku ja suru kergelt rasvaga määritud pirukavormi põhja ja äärtesse, pane katte valmistamise ajaks külma.
2 suuremat sibulat
veidi õli
200g külmsuitsulõhet
kimp (u. 30g) tilli, hakituna
3 muna
2dl piima
1 dl koort
2dl riivjuustu
soola, pipart, paprikapulbrit
Kuumuta pannil õli ja lisa hakitud sibul, lase sibulatel veidi pehmeneda (vajadusel lisa soola, et sibulad ei hakkaks kõrbema). Viiluta kala. Haki till ning sega see kokku ülejäänud katte ainetega (munad, piim, koor, juust ja maitseained). Pane veidi jahtunud sibulad põhjale, sibulate peale kalaviilud ning vala üle tilli-koore-juustuseguga.
Küpseta 200 kraadises ashjus u. 35 minutit.
18.3.08
Laimi-kookosrull
Täidises koos kolm mõnusat maitset; laim, kookos ja vanilje.Kasutasin täidises valmis lime curd'i kuid laimi/sidrunitäidise saab vähese vaevaga ka ise valmis keeta.
Maitselt oli kõik omal kohal, pehme ja kreemjas segu hapust ja magusast, küll aga oli minu jaoks puudu värv, kangesti oleks tahtnud erksat punast triipu seal rullika sees näha. Iseenesest sobiks maasikas laimi ja kookose maitsega suurepäraselt kokku aga teisest küljest jääks sel juhul see õrn kookose-laimi maitsekooslus tahaplaanile.
Järgmisel-ülejärgmisel päeval maitseb palju paremini kui valmistamispäeval, seega peaks enne sööma hakkamist varuma veidi kannatust.
biskviit:
3 muna
1 1/2dl suhkrut
2dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
Vahusta munad suhkruga. Lisa jahusegu. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta 225-kraadises ahjus u. 7 minutit. Kummuta biskviit kohe suhkruga ülepuistatud küspetuspaberile ning lase jahtuda.
täidis:
2,5 dl Flora Vanillat (või 2dl vahukoort + 2tl vaniljesuhkrut)
1-1 1/2dl lime curd'i
1dl kookoshelbeid
Vahusta koor ja sega kokku laimikreemiga, lisa kookoshelbed. Määri jahtunud põhjale ja keera võimalikult tihedalt rulli. Tõsta külmkappi maitsestuma.
Siin üks retsept laimikreemi valmistamiseks (sidrun asendada laimiga).
2 sidrunit
4 munakollast
2dl suhkrut
50g võid
1 tl vaniljesuhkrut
Riivi hoolikalt pestud sidrunite koor ja pigista neist välja mahl. Pane kõrvale. Vahusta veevannil munad ja suhkur kuni segu muutub heledaks ja kohevaks. Lisa koguaeg segades vähehaaval juurde sidrunimahl ja -koor. Tõsta nõu tulelt ja klopi veidi jahtunud segusse või. Maitsesta vaniljesuhkruga.
Teine variant:
6spl võid
3 muna
2 dl suhkrut
2 sidrunimahl
Sulata või. Vahusta paksupõhjalises potis munad suhkruga, pigista hulka sidrunimahl ning lisa koguaeg segades juurde ka sulavõi. Kuumuta segu veevannil kuni se pakseneb. Säilita purkides.
Maitselt oli kõik omal kohal, pehme ja kreemjas segu hapust ja magusast, küll aga oli minu jaoks puudu värv, kangesti oleks tahtnud erksat punast triipu seal rullika sees näha. Iseenesest sobiks maasikas laimi ja kookose maitsega suurepäraselt kokku aga teisest küljest jääks sel juhul see õrn kookose-laimi maitsekooslus tahaplaanile.
Järgmisel-ülejärgmisel päeval maitseb palju paremini kui valmistamispäeval, seega peaks enne sööma hakkamist varuma veidi kannatust.
biskviit:
3 muna
1 1/2dl suhkrut
2dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
Vahusta munad suhkruga. Lisa jahusegu. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta 225-kraadises ahjus u. 7 minutit. Kummuta biskviit kohe suhkruga ülepuistatud küspetuspaberile ning lase jahtuda.
täidis:
2,5 dl Flora Vanillat (või 2dl vahukoort + 2tl vaniljesuhkrut)
1-1 1/2dl lime curd'i
1dl kookoshelbeid
Vahusta koor ja sega kokku laimikreemiga, lisa kookoshelbed. Määri jahtunud põhjale ja keera võimalikult tihedalt rulli. Tõsta külmkappi maitsestuma.
Siin üks retsept laimikreemi valmistamiseks (sidrun asendada laimiga).
2 sidrunit
4 munakollast
2dl suhkrut
50g võid
1 tl vaniljesuhkrut
Riivi hoolikalt pestud sidrunite koor ja pigista neist välja mahl. Pane kõrvale. Vahusta veevannil munad ja suhkur kuni segu muutub heledaks ja kohevaks. Lisa koguaeg segades vähehaaval juurde sidrunimahl ja -koor. Tõsta nõu tulelt ja klopi veidi jahtunud segusse või. Maitsesta vaniljesuhkruga.
Teine variant:
6spl võid
3 muna
2 dl suhkrut
2 sidrunimahl
Sulata või. Vahusta paksupõhjalises potis munad suhkruga, pigista hulka sidrunimahl ning lisa koguaeg segades juurde ka sulavõi. Kuumuta segu veevannil kuni se pakseneb. Säilita purkides.
13.3.08
Rummi-rosinarull
Valio retsept, mille järgi juhindusin, on juba eelmise detsembri algusest saati oma järge oodanud, nüüd oli lõpuks täpselt paras aeg oma elu esimene jõuluhalg valmis teha. Mõeldud-tehtud. Halgu see külle eriti ei meenutanud aga kuna pole ka päris jõulud siis pole sellest ka eriti midagi, ütleme lihtsalt, et tegu on ebamäärase kujuga koogiga. :) Maitse oli hea ja järgmisel päeval veel parem.
Kahtlemata on mõnusam kui rosinaid ehtsas rummis leotada aga kuna meie pere kõige väiksem liige on ühtlasi meie pere kõige suurem rosinasõber siis temale mõeldes leotasin rosinaid rummiessentsi ja kuuma vee segus. Lisasin täidisele ka natuke zelatiini, mille sulatasin rosinaleotusvees.
Biskviit:
4 muna
1 1/2dl suhkrut
4spl jahu
3spl kartulijahu
3spl kakaod
1tl küpsetuspulbrit
täidis:
1 1/2dl kirsimoosi
2dl vahukoort
400g kohupiimapastat
2spl suhkrut
2tl vaniljesuhkrut
1-1 1/2dl rosinaid
rummi /vett ja rummiessentsi
2 lehte zelatiini
Pane rosinad rummi või rummiessentsi-veesegusse likku.
Vahusta munad suhkruga. Lisa juurde omavahel segatud kuivained. vala küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpseta 225 kraadi juures u. 7 minutit. Valmis biskviit kummuta suhkruga ülepuistatud küpsrtuspaberile ja lase jahtuda.
Määri põhjale moos.
Pane zelatiinilehed külma vette likku. Vahusta koor, sega juurde kohupiimapasta. Maitsesta suhkrutega. Lisa nõrutatud rosinad. Kuumuta leotusvedelik ja sulata selles eelnevalt kuivakspigistatud zelatiinilehed. Sega veidi kohupiimasegu zelatiini juurde ja seejärel lisa saadud segu ülejäänud täidisele. (Lase veidi külmas seista.) Määri pool täidisest biskviidile ja keera see rulli. Lõika mõlemast otsast u. 10cm osa ära. Tõsta pikem osa serveerimisalusele ja moodusta äralõigatud osadest oksakohad ning aseta need rulli kõrvale või peale. Määri peale ülejäänud kohupiimasegu. Tõmba kahvliga peale puukoort meenutav muster. Raputa üle kakaoga.
Kahtlemata on mõnusam kui rosinaid ehtsas rummis leotada aga kuna meie pere kõige väiksem liige on ühtlasi meie pere kõige suurem rosinasõber siis temale mõeldes leotasin rosinaid rummiessentsi ja kuuma vee segus. Lisasin täidisele ka natuke zelatiini, mille sulatasin rosinaleotusvees.
Biskviit:
4 muna
1 1/2dl suhkrut
4spl jahu
3spl kartulijahu
3spl kakaod
1tl küpsetuspulbrit
täidis:
1 1/2dl kirsimoosi
2dl vahukoort
400g kohupiimapastat
2spl suhkrut
2tl vaniljesuhkrut
1-1 1/2dl rosinaid
rummi /vett ja rummiessentsi
2 lehte zelatiini
Pane rosinad rummi või rummiessentsi-veesegusse likku.
Vahusta munad suhkruga. Lisa juurde omavahel segatud kuivained. vala küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpseta 225 kraadi juures u. 7 minutit. Valmis biskviit kummuta suhkruga ülepuistatud küpsrtuspaberile ja lase jahtuda.
Määri põhjale moos.
Pane zelatiinilehed külma vette likku. Vahusta koor, sega juurde kohupiimapasta. Maitsesta suhkrutega. Lisa nõrutatud rosinad. Kuumuta leotusvedelik ja sulata selles eelnevalt kuivakspigistatud zelatiinilehed. Sega veidi kohupiimasegu zelatiini juurde ja seejärel lisa saadud segu ülejäänud täidisele. (Lase veidi külmas seista.) Määri pool täidisest biskviidile ja keera see rulli. Lõika mõlemast otsast u. 10cm osa ära. Tõsta pikem osa serveerimisalusele ja moodusta äralõigatud osadest oksakohad ning aseta need rulli kõrvale või peale. Määri peale ülejäänud kohupiimasegu. Tõmba kahvliga peale puukoort meenutav muster. Raputa üle kakaoga.
Kohupiimatort
Naistepäeval tähistasime ka vanaisa sünnipäeva ja temale tegin sellise tordi (seekord oli abiliseks mu suurem väiksem vend). Põhjadeks kasutasin heledat biskviiti, täidise osa idee on pärit Liiz 17 blogist, mina kasutasin vaniljekohupiimakreemi ja metsmaasikatarretist. Siiani olen alati zelatiini kasutanud aga see tarretise mõte on väga hea ja mugav, maitse ka mõnus.
Kaunistamisel kasutasin esimest korda sellist põnevat asja nagu chocolate transfer sheet, mille kasutamisest on täpsemalt juttu siin (inglise keeles) ja siin (soome keeles). Kui alumist pilti suuremalt vaadata siis on näha, et ma koonerdasin kogenematusest valge shokolaadiga ja karistuseks oli mul hiljem probleeme shokolaadiosa eemaldamisega kileosa küljest. Harjutamine teeb meistriks ja seda asja kavatsen ma kindlasti veel harjutada.
Tordi katsin pealt Ruf koogiglasuuriga, mida kunagi ammu korra kasutanud olen. See oluline fakt, et see glasuur enne ära hangub kui ma reageeridagi jõuan, oli loomulikult unustatud...sellest tulenevalt polnud lõpptulemus just kõige kaunim(tasasem).
Nagu tihti juhtub nende kookidega, mille juures eriti oluline on, et need õnnestuks võimalikult hästi, on ka siin esindatud mitu-äpardust-ühes-koogis. Maitse oli sellegipoolest hea ja sünnipäevalaps rõõmustas eriti tordil oma nime nägemise üle. :)
Foto by SVS
Torditäidise originaalretsept on siin.Dallase saiad
Tegelikult pole ma kunagi dallasesaia (ja üleüldse saiakeste) fänn olnud aga värskes Maku-ajakirjas tundusid need nii ahvatlevad.
Tuleb tunnistada, et värskelt ahjust tulnuna lõhnasid need imehästi ja maitsesid suussulavalt. Teinekordki!
Mingil põhjusel on dallasesaiad Soomes rullina (nagu kaneelirullid), Eestis aga on täidis keskel nagu kohupiimakorbil. Huvitav miks?
u. 18tk
25g pärmi
3dl piima (3,5%)
1/2 muna
1dl suhkrut
1tl soola
7-8dl jahu
100g võid
täidis:
150g võid
200g kohupiimapastat
1/2dl heledat siirupit (või suhkrut)
1pk vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
1,5spl vaniljesuhkrut
määrimiseks:
1/2 muna
Lahusta pärm käesoojas piimas. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa suhkur ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa sulatatud rasv. Sõtku. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.
Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, siirup, vaniljesuhkur ja kastmepulber.
Rulli kerkinud tainas ristkülikukujuliseks plaadiks ja määri sellele 3/4 täidisest. Keera taignaplaat rulli ja lõika sellest u. 2cm paksuseid viile. Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida.
Määri saiad varem kõrvalepandud munaga. Jaga ülejäänud täidis saiadele.
Küpseta saiu 225 kraadises ahjus 10-15minutit.
Tuleb tunnistada, et värskelt ahjust tulnuna lõhnasid need imehästi ja maitsesid suussulavalt. Teinekordki!
Mingil põhjusel on dallasesaiad Soomes rullina (nagu kaneelirullid), Eestis aga on täidis keskel nagu kohupiimakorbil. Huvitav miks?
u. 18tk
25g pärmi
3dl piima (3,5%)
1/2 muna
1dl suhkrut
1tl soola
7-8dl jahu
100g võid
täidis:
150g võid
200g kohupiimapastat
1/2dl heledat siirupit (või suhkrut)
1pk vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
1,5spl vaniljesuhkrut
määrimiseks:
1/2 muna
Lahusta pärm käesoojas piimas. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa suhkur ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa sulatatud rasv. Sõtku. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.
Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, siirup, vaniljesuhkur ja kastmepulber.
Rulli kerkinud tainas ristkülikukujuliseks plaadiks ja määri sellele 3/4 täidisest. Keera taignaplaat rulli ja lõika sellest u. 2cm paksuseid viile. Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida.
Määri saiad varem kõrvalepandud munaga. Jaga ülejäänud täidis saiadele.
Küpseta saiu 225 kraadises ahjus 10-15minutit.
10.3.08
Kirsi-shokolaaditort
Sellise tordi tegin koostöös väikevennaga (kes tegelikult pole enam ammu nii väike vend) naistepäeva puhul. Ise selle maitsmiseni ei jõudnudki, loodetavasti oli ikka ka nii hea kui ma ette kujutasin. Siin kirsivabal maal on see kombinatsioon kirssidest ja shokolaadikreemist mind juba kaua-kaua kummitanud. Tordi peal martsipanpilt ja -lilled, tordi küljed kaunistatud kakaoga segatud vahukoorega ning valgest shokolaadist laastudega.
Biskviitpõhi:
4muna
1 1/2dl suhkrut
2dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks ja lisa õrnalt jahusegu. vala tainas määritud ja riivsaiaga üleraputatud vormi ja küpseta 200 kraadi juures u. 30 minutit. Löö vormist välja veidi jahtununa. Lõika kolmeks kihiks.
Shokolaadi-kirsitäidis:
2 muna
0,5dl suhkrut
2,5dl vahukoort
200g tumedat shokolaadi
4 zelatiinilehte
tilk vett/ kirsimahla
1pk (450g) külmutatud kirsse
Pane zelatiin külma vette likku. Vahusta munad ja suhkur. Vahusta koor. Sulata shokolaad mikros või veevannis. Sega vahud kokku ja lisa sulashokolaad. VTõsta lusikaga väike kogus shokolaadivahtu segu pidevalt segades veetilgas sulatatud zelatiini hulka ning seejärel sega saadud segu ülejäänud täidisega.
Vooderda lähtikäiv vorm toidukilega. Lõika tordipõhi kolmeks kihiks. Pane vormi põhja biskviidi pealmine kiht tagurpidi, immuta kirsimahlaga. Vala peale pooled kirssidest ning selle peale pool shokolaadivahust. Tõsta peale keskmine biskviidikiht, immuta, kata kirssidega ning vala peale ülejäänud shokolaadivaht. Tõsta peale viimane kiht, immuta. Lase külmkapis tarduda 4-5tundi või üleöö. Kaunista vastavalt soovile.
Biskviitpõhi:
4muna
1 1/2dl suhkrut
2dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks ja lisa õrnalt jahusegu. vala tainas määritud ja riivsaiaga üleraputatud vormi ja küpseta 200 kraadi juures u. 30 minutit. Löö vormist välja veidi jahtununa. Lõika kolmeks kihiks.
Shokolaadi-kirsitäidis:
2 muna
0,5dl suhkrut
2,5dl vahukoort
200g tumedat shokolaadi
4 zelatiinilehte
tilk vett/ kirsimahla
1pk (450g) külmutatud kirsse
Pane zelatiin külma vette likku. Vahusta munad ja suhkur. Vahusta koor. Sulata shokolaad mikros või veevannis. Sega vahud kokku ja lisa sulashokolaad. VTõsta lusikaga väike kogus shokolaadivahtu segu pidevalt segades veetilgas sulatatud zelatiini hulka ning seejärel sega saadud segu ülejäänud täidisega.
Vooderda lähtikäiv vorm toidukilega. Lõika tordipõhi kolmeks kihiks. Pane vormi põhja biskviidi pealmine kiht tagurpidi, immuta kirsimahlaga. Vala peale pooled kirssidest ning selle peale pool shokolaadivahust. Tõsta peale keskmine biskviidikiht, immuta, kata kirssidega ning vala peale ülejäänud shokolaadivaht. Tõsta peale viimane kiht, immuta. Lase külmkapis tarduda 4-5tundi või üleöö. Kaunista vastavalt soovile.
1.3.08
Singikeeks
Mõnus soolane küpsetis kohvilauale. Mina tegin enda lemmiku kalkunisingiga kuid hästi (paremini?) sobivad kõik veidi tugevama maitsega singid, salaami või segu mitmest erinevast maitsest. Paprika, sinihallitusjuust ja murulauk annavad "keeksi" maitsele viimase lihvi. Lihtne teha ja lõpptulemus on maitsev. Algne retsept Snellmanilt.
2dl kartuliputru või
3/4dl kartulipüreepulbrit + 1 1/2dl vett või piima
4 muna
100 sulatatud võid või margariini
1dl piima või vett
4dl jahu
4tl küpsetuspulbrit
1/2tl soola
1dl väikeseid paprikatükke
180-300g kuubikuteks lõigatud sinki
3spl sinihallitusjuustu
3spl hakitud murulauku
Määri vorm ja riputa see üle riivsaiaga. (Kuumuta 1,5dl vett või piima ja sega see kartulipüreepulbriga, lase jahtuda.) Sega kartulipudru juurde munad, jahtunud sularasv ja piim.
Sega kuivained omavahel ja lisa koos murendatud juustu, murulaugu, singi- ja paprikatükkidega taignale. Tõsta tainas lusikaga vormi ja küpseta 175 kraadises ahjus u. 1 tund.
2dl kartuliputru või
3/4dl kartulipüreepulbrit + 1 1/2dl vett või piima
4 muna
100 sulatatud võid või margariini
1dl piima või vett
4dl jahu
4tl küpsetuspulbrit
1/2tl soola
1dl väikeseid paprikatükke
180-300g kuubikuteks lõigatud sinki
3spl sinihallitusjuustu
3spl hakitud murulauku
Määri vorm ja riputa see üle riivsaiaga. (Kuumuta 1,5dl vett või piima ja sega see kartulipüreepulbriga, lase jahtuda.) Sega kartulipudru juurde munad, jahtunud sularasv ja piim.
Sega kuivained omavahel ja lisa koos murendatud juustu, murulaugu, singi- ja paprikatükkidega taignale. Tõsta tainas lusikaga vormi ja küpseta 175 kraadises ahjus u. 1 tund.
Subscribe to:
Posts (Atom)