15.2.08

Nigella liptauer (ja bagelid)

Kaks korda nädalas kohtun ma televiisori vahedusel Nigellaga, selle nädala Bites osast Legacy, kus Nigella tegi häid asju oma perekonna vanade retseptide järgi, jäi mulle meelde selline asi nagu liptauer. Peamiselt selle tõttu, et Nigella ütles, et kes pole liptauerit mooniseemnetega bageli või röstsaiaga söönud, see pole tõeliselt elanud. Niisiis otsustasin kohe (järgmisel päeval) elama hakata ja tegin selle segu valmis. Maitstud see asi on, nii kaugele ma kiitusega ei läheks kui Nigella aga väga mõnus ja maitsev oli küll.
Kui liptaueri valmis olin teinud ja kappi seisma pannud, ei andnud need mooniseemnetega bagelid mulle rahu...tegin need ka valmis. Retsepti võtsin jälle Pereköögi koduste leibade-saiade vihikust.

Liptauer järgmistest ainetest (täpsem ainete vahekord on siin):

toorjuust
kodujuust
kapparid
kokteilikurgid
paprikapulber
köömned
sinep (Dijon)
sool
must pipar
Kaunistuseks:
õli
paprikapulbrit

Kõik ained kokku segada, vormi suruda ja lasta külmkapis vähemalt paar tundi maitsestuda. Seejärel vormist välja lüüa ja niristada kaunistuseks peale õliga segatud paprika.

Bagelid, ca 12tk:
2,5dl käesooja vett
25g pärmi
1,5tl soola
0,5spl suhkrut
6,5-7dl jahu
1,5spl õli
keetmiseks:
2l vett
2spl soola
pinnale:
mooniseemneid

Lahusta pärm soojas vees. Lisa sool ja suhkur ja seejärel ka jahu. Sõtku tainas ühtlaseks, lisa viimasena õli. Lase kaetult kahekordseks kerkida. Moodusta jahuste kätega piklik rull ja tõsta jahuga üleriputatud töölauale. Jaga see 12 või enamaks osaks nind vormi neist kuklid. Lase kuklitel 15min kaetult kerkida. Eralda õunasüdameeemaldajaga iga kukli keskelt taignatükike. Pane laias potis vulinal keevasse vette korraga kolm rõngast ja lase neil keeda, üks kord keerates, kokku mitte rohkem kui 20-25 sekundit; pikemal keetmisel kuklid ahjus enam ei kerki.
Tõsta bagelid plaadile ja riputa peale seemned. küpseta 200 kraadises ahjus 15-18 minutit.

No comments: