18.1.08

Kiired-kerged sarvesaiad

Ei mingit rasvast lehttainast, isegi mitte aeganõudvat pärmitainast...need saiad saavad vähese vaevaga valmis ning tänu taignas sisalduvale rasvatule kohupiimapastale on oluliselt kergemad. Kergitusaineks küpsetuspulber. Sellest lihtsamat tainast annab välja mõelda, ideaalne minusugustele pärmitaignapelguritele. Tänud selle hea retsepti eest kuuluvad jällekord Sekasoppa Marie'le.
Originaalretseptis on soolaseks variandiks lihtsad juustusarved, ise panin täidiseks päikesekuivatatud tomateid, fetat ja natuke basiilikut. Seenetoorjuustuga maitsevad kindlasti ka imehead...nii, minu fantaasia läks juba oma teed...üritan ikka retsepti kirja saada.
Magusad saiakesed tegin apelsinitoorjuustuga (Eestis pole seda näinud, küll aga maasika- ja mango-ananassitoorjuust täitsa olemas ja sobivad)
Taigna jagasin kaheks, pooled saiad tegin soolased-pooled magusad.

16 saiakest
4dl jahu
2tl küpsetuspulbrit
1/2tl soola
250g rasvatut kohupiimapastat
0,5dl Rama Culinesse'i või (sulatatud võid/margariini)
määrimiseks:
muna

Sega kuivained omavahel, lisa kohupiimapasta ja rasvaine. Lisa taignale maitseained. Jaga taigen kaheks osaks ning rulli need ümmargusteks ja õhukesteks ketasteks. Jaga kumbki ketas 8-ks sektoriks. Tõsta täidist sektori laiema otsa keskele ja keera tainas laiemast otsast alustades rulli. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja määri munaga. Raputa sarvekesed ülenäiteks erinevate seemnetega või soolaste saiade puhul riivjuustuga. Küpseta 200 kraadi juures u. 15min kuni sarvekesed on ilusad kuldsed.

Terve koguse soolaste saiade taigna maitsestamiseks kasuta 1-2dl väherasvast riivjuustu, magusate saiade maitsestamiseks lisa taignale 1spl suhkrut ja veidi riivitud apelsini/sidruni/laimikoort.

Toorjuustutäidisega saiadele(16tk) kulub ca. 100g toorjuustu. Igale saiale ca. 1/2spl.


13 comments:

Evelin said...

need näevad ju täiesti pärmitaignased välja:) väga uudishimutekitavad!

Diana Tammann said...

väga isuäratavad näevad välja :) Kindlasti proovin küpsetada.

Anonymous said...

Kui keegi teine need teinud oleks siis ma ei hakkaks üldse mõtlemagi, et need pole pärmitaiganast saiad. Täiesti petavad ära...ja nii lihtsalt-kiiresti saavad valmis. Just head nädalavahetusel hommikukohvi kõrvale.

Anonymous said...

Küsin targematelt, et millega seda kohupiimapastat asendada võiks? Siin kus olen, seda ei anta ju! :(
Tahaks aga kangesti midagi kiiret ja lihtsat teha .. pärmitaignast ei jõua neid ka pidevalt vorpida.

Anonymous said...

to anonymous: proovi näiteks crème fraîche'i või paksu (kreeka) jogurtiga kui neid on.

Anonymous said...

Tänan soovituse eest! Kreeka jogurtiga on ka lugu kehv, aga nägin just eelmisel nädalal kokasaadet kus pandi tavaline jogurit rätikusse ja nõrguma ning siis oli tulemuseks hea paks jogurt (õpetati tzatzikit tegema).
Proovin ära ja teen tzatzikit ka kohe - selle isu on ka! :)

Aurora said...

aitäh, sain loosiauhinna kätte....

Anonymous said...

proovisin juba neid pirukaid teha ja tõesti -super hea tainas . nüüd hakkangi vist ainult seda tainast pirukate tegemisel kasutama. väga head jäid sinihallitus juustu täidisega !

qsti said...

Tore, et õnnestusid. Ise tegin just täna pärmitaignast soolast stritslit ja no jube ootamine ja vaev ikka sellega.

Anonymous said...

Proovitud ka minupoolselt ja elamusi pole vähe. Super head tulid välja, aga tee tulemuseni oli raske... ja rasvane... Nimelt kehtib elus reegel, et kui teisi põlastad, siis põlastab elu sind vastu. Igal korral, kui keegi suvatseb mõnes foorumis küsida stiilis "palju on 4 dl" vms, siis kergitan justnimelt halvakspanevalt kulme. Sel korral sain oma õppetunni. Nimelt suutsin korda kümme lugeda retseptist välja 0,5 dl või asemel 5 dl võid! Kui ma sellise koguse siis kaussi uhasin, hakkas sees iiveldama... Pool liitrit sulavõid!!! Ise keerasin õnnetuse naljaks ja soperdasin lõpuks ikka pirukad valmis, aga mu ema närvid vastu ei pidanud. Minu debiilne optimist ajas teda vist veel rohkem närvi. Aga tegin magusad pirukad ja seda õunamoosi ja kaneeliga, peale pärlsuhkur. Lahkudes jäi minust maha pool prügikastitäit tainast ja umbes veerand liitrit sulavõid. Aga pirukad said väga head ja elutarkust siiski jures kah!

Anonymous said...

to laiskus lämmatab pealehakkamise: kindlasti jõudsid minu peale ka vihastada, et hull räägib kergetest saiadest, kuhu läheb tegelikult sisse pool kilo võid. :)

Aga sarjast köögis juhtub...tegin hiljuti üht pladikooki ja mul oli retsept ilusti nina ees, kõik ained kirjas, munad-värgid toatemperatuurile t~sotetud ja puha. Kui taigna plaadile olin valanud siis tuli meelde, et ma pole vahepeal külmkapi ust avanud, seega pole taignas grammigi rasvainet...siis segasin sularasva plaadil oleva taigna juurde. Ise mõtlesin, et küll on tore üksi köögis olla ja lollusi korda saata.

Anonymous said...

Aitäh hea inimene väärt retsepti eest! :) Täna varahommikul tegin sellest taignast õuna-kaneeli sarvi! Ma olin veidi kahtleval seisukohal, et kas asjast ikka asja saab....seda enam, et kohupiimapastat polnud käepärast, oli vanillimaitselist kohupiimakreemi..veidi aja pärast ahju piiludes tõusid suunurgad ikka kohe kõrvuni :)mis uhked sarved seal küpsesid!
See taigen on lihtsalt suurepärane! Tänan retsepti jagamast!

Ennike said...

väga väga maitsvad ja kerged saiad! Aitäh hea retsepti eest!