24.7.09

Shokolaaditort murelitega

Selline sai minu selle aastane sünnipäevatort. Tegelikult oli mul plaanis hoopis besee-maasika-ingveritort, mis ühest disainiajakirjast meelde jäi aga sünnipäevahommikul ei näinud ma ringi liikumas ühtegi vabatahtlikku tordimeistrit. Sellest tulenevalt muutsin plaani ja otsustasin ise eelmisel õhtul ostetud murelitest torti teha. Kirsside ja murelitega sobib shokolaad teadupärast hästi kokku, nii et erilist peamurdmist tarvis ei olnud. Jäin tordiga väga rahule, mõnusalt kreemine-shokolaadine ja mureleid ei pidanud ka noaotsaga taga ajama! :)

biskviit:
4 muna
2dl suhkrut
1dl keevat vett
2,5 dl jahu
0,5dl kakaod
1tl küpsetuspulbrit

Sega jahu küpsetuspulbri ja kakaoga. Vahusta munad suhkruga. Kui vaht on kohev ja valge lisa vähehaaval (vahustamist järkates) keev vesi. Lõpuks sega õrnalt juurde jahusegu. Vala taigen vormi ja küpseta 200-kraadise ahju allosas 30 minutit. Kui pind liiga tumedaks muutuma hakkab, kata vorm fooliumiga (näiteks poole küpsemise pealt). Jahtunult lõika kaheks või kolmeks kihiks (mina lõikasin kolmeks aga kasutasin tordis ainult kaks kihti).

immutamiseks:
kirsilikööri või -mahla

Täidis:
u. 500g mureleid
200g tumedat shokolaadi
3dl vahukoort
½tl kaneeli
1 munavalge
0,5-1dl suhkrut
4 lehte zelatiini
½dl kirsilikööri.

Eemalda murelitelt kivid ning lõika marjad pooleks või neljaks. Sulata shokolaad (kas vesivannil või mikros). Pane zelatiinilehed külma vette likku. Vahusta koor, millele lisatud kaneel. Vahusta munavalge suhkruga tugevaks vahuks. Sega vahukoor osade kaupa sulashokolaadiga, lisa munavalgevaht.
Kuumuta potis kirsiliköör ja sulata selles eelnevalt kuivakspigistatud zelatiinilehed. Tõsta väike kogus täidist zelatiinisegusse ja seejärel lisa saadud segu ülejäänud täidisele, sega korralikult läbi.

Pane esimene biskviidikiht vormi, immuta kirsilikööri või -mahlaga. Tõsta peale pooled murelitest ning vala murelitele pool täidisest. Kata teise biskviidikihiga, lisa murelid ja shokolaadikreem. Tõsta tort u. 4 tunniks külmkappi. Enne serveerimist kaunista vastavalt soovile.

1 comment:

Meeli said...

Oo, milline ahvatlev pilt. Panen retsepti "kõrva taha", sest kui juba ilumeel ütleb, et see maitseb hästi, siis on maitsemeel kindlasti temaga nõus.