23.2.09

Vastlakuklid '09

Selle aasta kuklid tehtud ja juba söödudki. Tegin seekord kuklid kahe retsepti järgi. Ühed juba meie pere poolt kaks aastat heaks kiidetud ning teised sellepoolest erinevad, et taignas riivitud martsipan ning veidi vähem kardemoni. Mis neisse martsipaniga kuklitesse puutub siis martsipani maitse mattus täiesti vahukoore ja moosi alla. Kes martsipani maitset tunda tahab siis peaks lisaks taignas olevale martsipanile seda ka vahukoore hulka riivima. Mina unustasin selle osa tegemata. Kuklid ise olid aga õhulised ja head.

U 18 kuklit:
2,5dl piima
25g pärmi
1 muna
1tl soola
3/4dl suhkrut
2tl kardemoni
u. 7dl jahu
75g pehmet võid

Soojenda piim käesoojaks ja lahusta selles pärm. Sega hulka muna, sool, suhkur, kardemon ja suur osa jahust. Jätka sõtkudes jahu lisamist. Lisa lõpuks toatemperatuuril rasv ja sõtku ühtlaseks pehmeks palliks. Lase rätiku all kahekordseks kerkida.
Vormi kuklid. Lase kaetuna veel 20 minutit kerkida. Määri munaga, raputa soovi korral peale pärlsuhkrut. Küpseta 225 kraadi juures u. 12 minutit.

Lõika kuklitelt "müts" maha ja uurista veidi sisu välja. Täida auk moosiga ja seejärel lisa vahukoor ning pane "mütsike" tagasi. Raputa tuhksuhkruga üle.


















*****************************


6 suurt kuklit:
2,5dl piima
25g pärmi
0,5dl suhkrut
0,5tl soola
1tl kardemoni
0,5 muna
40g martsipani
u. 7dl jahu
75g pehmet võid

Lahusta pärm käesoojas piimas, lisa suhkur, sool, kardemon, lahtiklopitud muna ning peene riiviga riivitud martsipan. Sõtku juurde osa jahust. Jätka sõtkudes jahu lisamist. Lisa lõpuks toatemperatuuril rasv ja sõtku ühtlaseks. Kata rätikuga ja jäta umbes pooleks tunniks sooja kohta kerkima.

Jaga kerkinud taigen kuueks osaks ja veerata neist suured kuklid. Pane küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning lase veelkord kerkida.

Määri kerkinud saiad munaga ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit või kuni kuklid on ilusad kuldsed.

Täida kuklid moosi ja vahukoorega (riivi enne vahukoore hulka veidi martsipani) . Raputa tuhksuhkruga üle.















5 comments:

Eva P. said...

Kas soomlastel on ka kombeks vastlakukleid teha?

qsti said...

Teevad kukleid ja hernesuppi ka.

Pille said...

Ka rootslased on suured vastlakuklite fännid (semlar) - kusjuures vanem generatsioon sööb neid piimaga (panevad taldrikusse piima ja kukli keskele).
Sa eriti tubli, et viitsisid lausa kahte sorti kukleid teha. Ma plaanin täna oma traditsioonilise retsepti järgi teha, aga seni pole veel võimalust tekkinud. Ehk siis, kui K. koju tuleb ja ise pisipiigat lõbustab :Da

Ragne said...

no nii isuäratavad näevad välja. Võtan ka õhtul kuklitegemise ette!

Anonymous said...

Aitäh innustamast :) Tainas kerkib ja vahukoor on stardi valmis.
Ilusaid pühi! :)