14.10.08

Napoleonikook

Võib öelda, et olen küpsetamisega tegelenud juba mõnda aega aga siiani on olnud 2 asja, mida ma pole julgenud katsetada, üks neist napoleonikook, teine struudel. Üks ebaõnnestunud struudlikatse on seljataga, kogun julgust järgmiseks katseks. Vahepeal aga otsustasin, et saagu mis saab, proovin napoleonikooki teha. Mõeldud-tehtud, nii võiks asja lühidalt kokku võtta. Pikemalt rääkides peaksin ära mainima seda, et taignaplaate rullides kahetsesin oma otsust ja ei suutnud aru saada, miks ma külakostiks viimiseks just selle koogi välja valinud olin. Meelt tegi veidi paremaks koogikreemi imehea lõhn (ja mis seal salata, ka maitse) ning magamaminnes olin koogivalikuga juba peaaegu rahul, piinama jäi veel ainult see, et kreem jäi natuke liiga vedel. Miks, seda ma ei teagi aga olen päris kindel, et see oli puhtalt minu viga...

Kook on tehtud Liiz17 retsepti järgi, muutsin seda vaid niipalju, et küpsetasin 4 ümmarguse taignakihi asemel 4 peaaegu plaadisuurust kihti, mis hiljem pooleks lõikasin ning kreemile lisasin rummiessentsi.

taigen:
300g jahu
150g võid
1 muna
0,5tl soodat
2spl suhkrut
0,5tl soola
100g hapukoort

kreem:
4 muna
10spl suhkrut
1tl vaniljesuhkrut
4spl jahu
1l piima
30g võid
0,5tl rummiessentsi

Pane kõik taigna ained kaussi ja näpi taignaks ning tõsta kaheks tunniks külmkappi.

Kreemi jaoks eralda munakollased -valgetest. Vahusta eraldi munavalged ning teises kausis munakollased + suhkur + vaniljesuhkur. Pane piim keema, lisa või. Kui piim on soe, võta potist kulbitäis ja lisa mikserdades munakollasesegule. Seejärel lisa mikserdades jahu. Kui piim keeb, lisa vispeldades selle hulka munakollasesegu. Kõige viimasena lisa munavalgevaht. Lisa rummiessents. Jahuta kreem.

Jaota taigen neljaks osaks, rulli õhukeseks ning küpseta ükshaaval 200 kraadises ahjus kuldseks. Lase jahtuda.

Jahtunud taignaplaadid tõsta vaheldumisi kreemiga serveerimisalusele. Üks kiht tee puruks ning raputa koogile.

4 comments:

Anonymous said...

Ema tegi vanasti alati Napoleoni kooki.Nämma. Aga mäletan ka seda, et need taignaplaadid teegid peavalu. Ja sellepärst pole ise ka seda vel ette võtnud.Aga peaks pühapäeval tegema ja emale külla minema:).

qsti said...

Kui keegi teine neid taignaplaate rulliks siis oleks see koogivalmistamine lust ja lillepidu.

Anonymous said...

No nii, mina tegin siis selle ära:) Kuidas sa suudad selle väikse tainatükikese plaadi suuruseks rullida. No minu jaoks täitsa üle mõistuse. Kuna lugesin siin järk järgult sinu retsepti kirjeldust (koguseid vaid vaatasin retseptist) siis pidin vahepeal lausa pikali kukkuma. Sul seal näpukas et 8.ks tainas ja no tulid alles väiksed tükid:D Tegin siis vaid 4 kihilise. Aga eks õhtul näeme ja maitseme mis välja tuli. Tahtsin sulle lihtsalt aitähh öelda, et innustasid mind küpsetama.

Anonymous said...

oi, eelmine postitus tuli mul anonüümsena :( Aga kook proovitud mmmmmmmmmm kui hea, homme kindlasti veel parem:D