21.12.07

Vilhelmiina-küpsised

Minu selle aasta jõulukingikotikestes on muuhulgas need maitsvad ja vähese vaevaga valmistatavad küpsised. Ei mingit taigna rullimist ega küpsisevormidega jändamist...sellest hoolimata on tulemus väga hea. Suhkrusiirup annab küpsistele mõnusa maitsenüansi.


u. 40tk
200g võid või margariini
2dl suhkrut
2spl suhkrusiirupit
1 munakollane
5dl jahu
1spl vaniljesuhkrut
2tl soodat

Vahusta pehme rasv suhkru ja siirupiga. Lisa munakollane ja eelnevalt omavahel segatud kuivained. Vormi taignast 4 u.40cm vorstikest. Tõsta need kahele küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Jäta plaadil vorstikeste vahele piisavalt tühja maad, sest tainas vajub küpsetamisel laiali. Küpseta 175-kraadises ahjus u.15 minutit kuni küpised on kaunid kuldpruunid ja pealt pragunenud. Lõika kohe peale ahjust väljavõtmist terava noaga u. 3cm paksusteks viiludeks.

Soovi korral võib kaunistada shokolaaditriipudega.

5 comments:

Anonymous said...

peaks ka järele proovima, aga kas need on nagu cantucci küpsised, kõvema poolsed või siiski pehmed?
ei tea kui lisada shokolaaditükke, tuleksid ka maitsvad kindlasti

qsti said...

Need on sellised mõnusad, pealt muredad-krõbedad, seest natuke sitked. Shokolaaditükkidega võib proovida, samuti võib taignasse lisada näiteks kakaod või kaneeli.

Unknown said...

Tere! Kuna olen veel väheste kogemustega kokkaja, siis tekkis küsimus - kas vorstikeste vormimisel on mingi nipp ka? mul oli üsna tegu, et muredast taignast enam-vähem rullid plaadile saada. Nii ilusad minu küpsised ei tulnudki kui Sinul pildil.
Pohlakeeks tuli küll imehea.
Ingrid

qsti said...

Ingrid, ma pole küll kevadest saati neid küpsiseid teinud aga niipalju kui mäletan oli see ikka täitsa vormitav taigen. Äkki paned järgmine kord tiba vähem jahu? Või siis toidukile abil (taignatükk toidukilesse ja siis läbi kile kätega rullima) hea mugav vormida.

Anonymous said...

Proovisin täna vilhelmiinasid küpsetada, kuid ka mul ei õnnestunud - küpsised ei tahtnud praguneda, ei jäänud pealt krõbedad ja maitses oli soodat tunda. šokolaaditriibud aitasid hädast välja :) Vbl.oleks pidanud temperatuur madalam olema?