14.10.07

Lapse 1-a sünnipäevatordid (martsipanile maalimine)













Vana võlana saavad lapse 1a. sünnipäevatordid ka avaldatud.

Martsipanile pildi joonistamisest tahtsin rääkida. Ise arvasin pikalt, et seda nalja ma tegema ei hakka, ei oska ma joonistada ja üleüldse tundus keeruline. Aga siis ühel öhtul tegin prooviks ühe pildikese ja polnud üldse hull, aeganõudev aga mitte keeruline. Aga aeg-ajaks, oma lapsele tahtsin ise tordid teha, südamest ja hoolega. Välja tulid nii nagu tuli. :)

Kahjuks pole mul tordilekirjutamiseks mõeldud "vildikat" ega sädeluspuudreid ega muid imeasju, neist ma alles unistan. Minu varustuses olid nõel, mõned pintslid ja sinine, punane, roheline ning kollane toiduvärv. Neist siis üritasin segamise teel vajalikke toone saada.
Tehnika pildi martsipanile saamiseks oli selline:
1) kopeerisin soovitud pildi küpsetuspaberile
2) rullisin martsipani imeõhukeseks
3) panin pildiga küpsetuspaberi martsipanile ja torkasin nõelaga õrnalt kontuurid martsipanile
4) värvisin toiduvärvidega kuju seest ja tõmbasin tumedavärviga kontuurid, seejärel värvisin tausta.

Martsipani all olid peidus alljärgneva retsepti järgi tehtud tordid:
Biskviitpõhi:
4muna
1 1/2dl suhkrut
2dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks ja lisa õrnalt jahusegu. vala tainas määritud ja riivsaiaga üleraputatud vormi ja küpseta 200 kraadi juures u. 30 minutit. Löö vormist välja veidi jahtununa. Lõika kolmeks kihiks.
Mustikavaht:
6 zelatiinilehte
2 dl vahukoort
2 dl hapukoort
200 g maitsestamata toorjuustu
2 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
5 dl mustikaid püreestatuna
Leota zelatiinilehti rohkes vees 5-10min. Vahusta koor. Püreesta mustikad.
Sega omavahel hapukoor, toorjuust, suhkur, vaniljesuhkur ja mustikad. Sulata veest kuivaks pigistatud zelatiinilehed 0,5dl keevas vees, lase hetk jahtuda. Kuna segu on külm siis lisada marjasegu peene nirena valades zelatiini hulka(mitte vastupidi),sega õrnalt juurde vahukoor.
Valmistamine:
Vooderda lähtikäiv vorm toidukilega. Pane vormi põhja biskviidi pealmine kiht tagurpidi, immuta vaniljepiimaga(piim+vaniljesuhkur). Vala peale valge mustikavaht. Tõsta peale keskime biskviidikiht, immuta ja vala peale mustikavaht. Tõsta peale viimane kiht, immuta. Lase külmkapis tarduda 4-5tundi või üleöö.

3 comments:

Anonymous said...

ja palju umbes martsipani läheb nt 26cm tordivormiga küpsetatud põhjale katet tehes?

qsti said...

Mina olen martsipani alati ainult peale pannud (st. äärtes on vahukoor, mitte pole üleni martsipniga kaetud tort nagu näiteks printsessetort) ja martsipani kulub umbes paarisaja grammi jagu.

Anonymous said...

Mitme kilone tort sellest kogusest tuleb? Ja kui suurt vormi oleks vaja selleks?
Olen selles üsna algaja,aga huvi on suur. Lapse sünnipäeva juba varsti.