28.9.09

Kuidas saada pilt tordile?

Seekord oli mul meeles oma tegemistest samm-sammult pilte teha ja panen nüüd kirja kuidas see asi täpsemalt käib.
Kui teed keskmise suurusega tordi (näiteks Printsessitort) ja katad selle üleni, kulub martsipani u. 250g. Mina teen martsipanist tavaliselt ainult pildi (st katan tordi pealt martsipaniga ning küljed kaunistan vahukoorega), sel juhul kulub martsipani veidi vähem: 24cm diameetriga tordi jaoks u. 200g, A4 suurus tordi jaoks samuti 200g. Rullitud martsipan peaks olema 2-3mm paks.
Fotodel olev tort on suur(pea 4-kilone) ja selle katmiseks kulus u. 600g martsipani.

1) Otsi välja pilt, mida tordi peal näha tahad ja kopeeri see küpsetuspaberile.
Sobiva tordipildi leidmiseks kasutan mina kõige sagedamini google-pildiotsingut ning seejärel prindin sobiva suurusega pildina välja. Kasutanud olen ka ajakirjades, (laste)raamatutes olnud pilte ning postkaarte.


2) Tõsta martsipan varakult enne rullimahakkamist külmkapist välja (martsipani soovitatakse hoida õhukindlalt pakituna külmkapis) toatemperatuurile pehmenema. Töötle martsipani nagu see oleks plastiliin, mudi ja vormi palliks, see teeb hiljem rullimise oluliselt lihtsamaks. Suru pall käte vahel lamedaks kettaks või ruuduks (vastavalt sellele, kas teed ümmarguse või kandilise pildi).

3) Raputa tööpind (rullimisalus), rull ja martsipanmass tuhksuhkruga üle. Samamoodi kui pärmitaigent rullima hakates jahuga tehakse. Mina kasutan martsipani rullimisel tavalist non-stick kattega taignarulli ja väikest tordikaunistamisel kasutatavat rulli, millega on hea väiksemaid töid teha.

4) Rulli martsipan 2-3mm paksuseks. Kui rullimisel peaks tekkima õhumullid, torka hambatikuga imepisike auk mulli sisse ja rulli see siledaks. Jälgi, et martsipani ja rulli vahele suuremaid tuhksuhkrutükke ei jääks. Kui martsipan rullitud, tuleks sel lasta enne pildi joonistamist veidi seista (värskeltrullitud martsipani pind on väga pehme ja kleepuv).


5) Pane pildiga küpsetuspaber martsipanile ja torka/suru pildi piirjooned martipani sisse/peale. Alguses kasutasin sellist meetodi, et torkasin piirjooned nõelaga läbi paberi martsipani sisse, nüüd aga eelistan hambatiku-varianti(surun hambatiku otsaga piirjooned läbi küpsetuspaberi kergelt martsipanile) sellepärast, et see kiirem. Kui kasutad piirjoonte värvimiseks toiduvilikat siis lase martsipanil enne seda veidi (näiteks pool tundi kuni tund) seista-kuivada, vastasel juhul on pind nii pehme, et vildika ots vajub martsipani sisse, pinnale joonistamise asemel.



6) Värvi pilt. Alusta piirjoontest (tegin seekord ilma mustade piirjoonteta), seejärel värvi taust ja lõpuks pilt. Lase õhu käes kuivada ja seejärel säilita kuni tordilepanekuni õhukindlalt toatemperatuuril.


7) Pilt tordile. Viimaseks tordikihiks peab olema biskviit, sellele määri "liimiks" õhuke kiht vahukoort (tegelikult soovitatakse võikreemi aga mina alati vahukoorega õnnestunud tulemuseni jõudnud). Kui tordi kaunistamise ja serveerimise vahele jääb pikk aeg ning kardad, et täidis võib vahukoorekaunistused ära värvida siis määri ka tordi küljed vahukoorega kokku. Tõsta pilt tordile ja suru kinni.


8) Kaunista tordi küljed ja pildi ääred vahukoorega.

Pildiloleval fotol on martsipanpildile peale pandud "murututid" (läbi küüslaugupressi surutud martsipanist) suhkrulillekestega.

19 comments:

Merike said...

Väga hästi tehtud.Kas martsipan ongi sul lumivalge? Kust saad?Kaua need Vildikad vastu peavad?

Teele said...

Ja kuidas see pildi tordi peale tõstmine käib - kas tuleb rullimisaluse (või küpsetuspaberi - kas tingimata peab paber all olema?) küljest niisama lihtsalt lahti ja tõstes katki ei lähe? 4kilose tordi peal olev pilt on ju päris pirakas.

Ave said...

Väga hea õpetus! Peagi ongi suure lapse sünnipäev ja teeme järgi :)
Minul on ka küsimus martsipani kohta. Ma ei ole päris kuursis, kuid meil müüakse vist ainult seda Kalevi martsipani, kas see sobib ka? Milline martsipan oleks kõige parem?
Terv,
AveMaria

qsti said...

minukiisu, valget martsipani ostan tavaliselt Soomest 250g "vorstikeste" kaupa. Seda lumivalget martsipanmassi kasutasin esimest korda ja ostsin selle Toikako hulgikast, miinimumkogus neil 2,5kg.

Teele, just nii lihtsalt see asi käibki kui mul kirjas, võtad martsipanist kinni ja tõstad tordile. Seda suurt pilti tõstsin nii, et libistasin käed pildi alla ja siis tõstsin. Aluse küljest tuleb martsipan väga hästi lahti (selleks on vajalik rullimisel kasutada piisavalt tuhksuhkrut). Paberit ei pea all olema, mul lihtsalt oli rullimisalust tarvis ja tõstsin ümber. Kui teen tordi ümmargusse vormi, hoian pilti senikaua vormis, kile peale tõmmatud.

AveMaria, Kalevi martsipanist minagi tihti teinud, jälgima peaks ainult seda, et ostad mandlitest tehtud massi. Ise ostan martsipani Soomest, sest neil ka värvivalik. Kusagil poodides (Pereklubis ära mainitud Viimsi Comarket) peaks olema ka Odense värvilist martsipanmassi ja valmisrullitud plaate müügil.

Kärt said...

Tallinna kaubamajas müüakse nüüd lahti rullitud martsipani lehte ja samuti on seal Imre Kose salatite letis ka saada martsipani eri värvides.

qsti said...

Need siis ka just need Odense martsipanid, nii et tasub siit-sealt otsida.

Liis said...

Millega te neid pilte värvite pealt?
Ja kui kaua need värvid või mis need iganes on, vastu peavad?

Jana said...

Mul nii hea meel, et sa võtsid kätte ja tegid meile step-by-step kirjelduse.
Tänud

qsti said...

Liis, värvin-maalin geeljate toiduvärvidega. Värvidel peal säilivusajad, mis on üsna pikad.

Jana, tore kui head meelt sain teha! :)

Mel said...

Väga hea õpetus, aitäh.
Kui sa külgedele vahukoort pritsid, kas lisad vahukoorele zelatiini, et see alla ei vajuks?

Karima said...

väga hea õpetus on see tõesti
ning üldse see sinu blogi ajab mahlad jooksma
väga väga kasulik ja hea blogi

qsti said...

Mel, ääred pritsin puhta vahukoorega (vahustan tugevamaks vahuks kui see, mis täidisesse läheb). Mõnikord olen kasutanud ka Ruf'i vahukooretugevdajat "Sahnefest" (kui torti enne sööma ei hakata kui järgmine päev).

karimakene, aitäh! :)

Anonymous said...

Kas selle koogi retsepti ka saaks ? :) Kui see kook ikka maitsev on, või äkki on mingi sala retsept ?

qsti said...

Anonymous, ei ole salaretsept, see tort lihtsalt hirmus suur.

Biskviitpõhjad kokku 12-st munast (3 plaadibiskviiti). Need immutatud vaniljepiimaga (piim+vaniljesuhkur). Biskviidikihtide peal u. 500g marjasegu (maasikad-vaarikad-mustsõstrad), mis segatud kokku u. 500g maasikamoosiga. Selle peal omakorda kreem, mis koosnes 1kg maitsestamata kohupiimakreemist, 1kg vaniljekreemist ja 0,5l vahukoorest, maitse järgi suhkrut ka veel. Enne kaunistamist lasin tordil üleöö külmkapis maitsestuda.

Anonymous said...

väga ilus kuid ei ole toiduvärve ,et järgi teha .kas ka tellimuse peale ka tortte teed.olek huvitatud.

Tuuli said...

Olen väga-väga tänulik nii asjaliku lehe ja nii põhjaliku õpetuse eest. Sai täna siis ka ise martsipanimaalimisega kätt proovitud ja selle suurepärase blogi abil jäi tõenäoliselt nii mõnigi viga, millest hiljem õppida, tegemata. Homme ühendan siis martsipanikatte tordipõhjaga ja torti süües mõtlen tänuga ka selle blogi peale :)

Elina said...

Mina siis sain ka tänu sinu suurepärasele blogile Lotte tordiga ühele poole pildid ja jutuke siin - www.elinateigar.blogspot.com Suur suur Aitäh Sulle;)

Kris said...

Mina tahaks ka tänada nii asjaliku õpetuse eest! Siit blogist ma olengi õppinud seda martsipanile joonistamist ja leidnud häid tordiretsepte (lemmik on vaarikad-mustsõstrad ja shokolaadivaht).Tänu sinu infole ühes foorumis, leidsin ka ülesse Helsingis asuva poe,kus müügil see martsipanile joonistamise vildikas ja kõik muu põnev. Tänud!

Elisabett said...

Kuidas Sul tordi sisu nii hästi püsib, s.t. nii kõrge on ja laiali ei valgu?