19.10.08

Prantsuse õunakook Tarte Tatin

Üks parimatest õunakookidest on just see kuulus prantuse õunakook. Pikemat aega unistan ehtsast Tarte Tatin vormist, mis võiks ideaalis olla just see lingitud Le Creuset'i vorm. Hiljuti helsingis Kokkipuoti's käies nägin ka poole odavamat (41€) vormi, kuid osta ma seda siiski ei raatsinud. Õnneks on mul üks pudrukeedunõu (ø 18cm), kus parema vormi puudumisel täitsa edukalt seda kooki teha saab. Nami-nami kooskokkamise 9. voor oli heaks põhjuseks see koogitegu jällekord ette võtta.
Ahjaa, tarte tatin on heaks tõestuseks, et väga maitsvat asja saab teha ka vähese vaevaga, eriti kui kasutada valmis lehttaigent. Minu variant seekord just nii tehtud.

45g võid
60g demerara suhkrut
6 väiksematsorti õuna
veidi sidrunimahla

umbes 150g lehttaigent

Koori ja puhata õunad ning lõika olenevalt õunte suurusest neljaks või kuueks sektoriks, piserda veidi sidrunimahla peale, et õunad ei muutuks tumedaks. Rulli taigen veidi õhemaks, vormist natuke suuremaks kettaks ja pane külmkappi ootama. Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema.
Sulata koogivormis või ja lisa suhkur, kuumuta kuni segu hakkab karamelliseeruma. Pane õunad (lõikepind üleval) vormi ja kuumuta kuni õunad hakkavad pehmenema.
Tõsta taigen õuntele, suru ääred alla, nii et õunad täitsa peidus. Küpseta umbes 20 minutit, kuni taigen ilus kuldne.

Lase koogil enne ümberpööramist mõned minutid vormis jahtuda.

1 comment:

Pille said...

Mulle väga meeldivad need tumedamad laigud mõnede õunte peal!!