7.8.08

Muumitort



Siin on lapse sünnipäevapeo jaoks tehtud tort, selle hetke popimate tegelastega. Biskviidikihtide vahel vaarika-mustsõstrakreem ja shokolaadikreem. Kihid immutatud vaniljepiimaga. Kuna mingil põhjusel tordipõhi ei kerkinud nii paksuks kui tavaliselt, sain selle ainult kaheks kihiks lõigata ning kaks erinevat täidist läksid biskviitkihtide vahele kokku ja üritasin marmorefekti saavutada, et olukorda päästa. :)
Vaarikatest ja mustsõstardest kreem oli maitse poolest siiani üks parimatest kreemidest, mida teinud olen.

Biskviitpõhi:
5muna
2dl suhkrut
2,5dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks ja lisa õrnalt jahusegu. Vala tainas määritud ja riivsaiaga üleraputatud vormi ja küpseta 200 kraadi juures u. 30 minutit. Löö vormist välja veidi jahtununa. Lõika kaheks kihiks.

marjakreem:
3 zelatiinilehte
1 dl vahukoort
1 dl hapukoort
100 g maitsestamata toorjuustu
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1,5 dl vaarikaid püreestatuna
1,5dl mustsõstraid püreestatuna
Leota zelatiinilehti rohkes vees 5-10min. Vahusta koor. Püreesta marjad.
Sega omavahel hapukoor, toorjuust, suhkur, vaniljesuhkur ja marjapüreed. Sulata veest kuivaks pigistatud zelattinilehed 0,25dl keevas vees, lase hetk jahtuda. Kuna segu on külm siis lisa marjasegu peene nirena valades zelatiini hulka(mitte vastupidi), sega õrnalt juurde vahukoor.

Shokolaadikreem:
1 muna
0,25dl suhkrut
1,25dl vahukoort
100g tumedat shokolaadi
2 zelatiinilehte
tilk vett
Pane zelatiin külma vette likku. Vahusta munad ja suhkur. Vahusta koor. Sulata shokolaad mikros või vesivannil. Sega vahud kokku ja lisa shokolaad. Vala segu pidevalt segades veetilgas sulatatud zelatiini hulka.

Valmistamine:
Vooderda vorm toidukilega. Pane vormi põhja biskviidi pealmine kiht tagurpidi, immuta vaniljepiimaga(piim+vaniljesuhkur). Tõsta kordamööda peale kreemid. Kata biskviidikihiga, immuta. Lase külmkapis seista 4-5tundi või üleöö.

Kaunistuseks olin varem valmis joonistanud martsipanpildi:

Vahukoorekaunistusega ei jäänud ma ise absoluutselt rahule aga õnneks polnud see sünnipäevalapse jaoks sugugi oluline, tema oli torti nähes väga õnnelik:


Siin veel läbilõige:

8 comments:

Pille said...

Qsti, kui Sa kunagi Tallinnasse tuled, siis pead ühe martsipanimaalimise õpitoa meile tegema :)
Ilus!!

qsti said...

Mul virtuaalsed õpitoad pidevalt toimumas. ;) Aga tegelikult ma osaleks isegi sellisel üritusel õpilasena, sest ega ma päris täpselt ei teagi, mida teen. Lihtsalt teen. :D

Anonymous said...

Aga kui suures vormis sa biskviidi küpsetasid? pildi pealt tundub nagu oleks see suurel plaadil tehtud, aga koguseid oleks selle jaoks nagu tõesti vähe?

ja see küsimus ka, et kuidas sa neid pilte martsipanile kopeerid? ma tahtsin ka pojale sellist torti teha, kuid ainuke variant millele suutsin mõelda, oli see, et paneks pildi martsipani alla... aga martsipan ei paista ju läbi.. oh rumalat mind küll. :)

Anonymous said...

ja millega üldse sinna martsipani peale saab joonistada? paluks abi :)

qsti said...

Anonymous, selle tordi biskviit on küpsetatud kandlises vormis (21,5cm x 31,5cm).

Pilte on kõige lihtsam kopeerida nii (kui just erilist joonistamisannet pole), et prindid pildi välja ja kopeerid selle näiteks küpsetuspaberile, mille omakorda paned õhukeseks rullitud martsipanile ja torkad nõelaga kontuurid. Praegu joonistan kontuurid toiduvildikaga (vt. ülalolevat fotot), esimeste tortide juures aga kasutasin sulashokolaadi kontuuride tegemiseks. Kastsin pintsli shokolaadi sisse ja sellega siis tegin. Kui kontuurid ees, värvin toiduvärvidega pildi ära.

Anonymous said...

Tõesti ilust tort. Palun andke teada kus neid toiduvildikaid saada on?

qsti said...

Vildikad on telitud Inglismaalt netipoest.
http://www.makeawishcakeshop.co.uk/onlineshop/default.asp

http://shop.haveyourcakeandeatit.org/

Lillysmuul said...

Vau!
Yritan ka proovida seda tordimaalimist...