14.4.09

Kohupiimatort "Munakorv"

Lihavõtted olid heaks põhjuseks lõpuks vahukoorest korvmustri pritsimist proovida. Internetis olen kohanud hästi kenasid ja uhkeid "lillekorve" (nii martsipanist ja võikreemist lilledega) aga minu korv sai täidiseks väikesed shokolaadist vutimunad. Korvi oleks justkui keegi väga vana ja värseva käega valmis pununud aga põhimõtteliselt sai tort selline nagu ette kujutasin. Kaunistamine ei olnud tegelikult sugugi nii keeruline kui ma arvasin. Täidiseks rabarberimoos ja kohupiima-vahukooresegu.

Biskviidi tegin samuti uue retsepti järgi, nimelt siis läks lisaks harjumuspärastele koostisosadele (munad, suhkur, jahu) taignasse ka veel keev vesi. Kuigi ma varem oma biskviidiretseptiga suhteliselt rahul olnud siis nüüd seda varianti proovinuna, pean meelt muutma, nii ilusalt ja kohevat biskviiti polegi vist õnnestunud varem valmis küpsetada. Põhja kogused on antud 24cm vormi jaoks, ise lõikasin sellest 18cm koogivormiga tordi jaoks väiksema ringi välja ja ülejäägid kasutasin lihtsas magustoidus.

Põhi:
4 muna
2dl suhkrut
1dl keevat vett
3 dl jahu
1tl küpsetuspulbrit

Sega jahu küpsetuspulbriga. Vahusta munad suhkruga. Kui vaht on kohev ja valge lisa vähehaaval (vahustamist järkates) keev vesi. Lõpuks sega õrnalt juurde jahusegu. Vala taigen vormi ja küpseta 200-kraadise ahju allosas 30 minutit. Kui pind liiga tumedaks muutuma hakkab, kata vorm fooliumiga (näiteks poole küpsemise pealt).

Lõika jahtunud põhi kolmeks kihiks.

immutamiseks:
u. 1dl piima + 2tl vaniljesuhkrut

täidis:
u. 1,5dl haput rabarberimoosi
1pk vahukoort
2pk vaniljekohupiima (2x200g)
(maitse järgi suhkrut)

kaunistamiseks:
vahukoort
shokolaadimune

Vahusta koor, sega kohupiim lusikaga läbi ning seejärel sega vähehaaval vahukoorega. Pane esimene biskviidikiht tagurpidi vormi ning immuta vaniljepiimaga. Määri peale rabarberimoosi. Kata kohupiimaseguga. Pane teine biskviidikiht kohupiimasegule ning immuta ka see. Määri jälle peale rabarberimoosi ja kata see omakorda kohupiimaseguga. Kata kolmanda biskviidikihiga, immuta veidi ja kata toidukilega ning tõsta külmkappi maitsestuma.

Kaunistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks ning kata kõigepealt tort pealt ning külgedelt õhukese vahukoorekihiga. Seejärel pritsi külgedele korvmuster. Tordi ülemisse ja alumisse äärde pritsi muster mõnes teises tehnikas. Korvmustri pritsimise skeem on selline. Üks pikk ja põhjalik õpetav video antud teemal on siin.

Pasha ja kulitš

Tegin oma elu teise pasha Maku-ajakirjas ilmunud Valamo kloostri retsepti järgi, algselt mõtlesin, et pashasse mandleid-rosinaid ei pane ja küpsetan sellega koos söömiseks kulitši aga viimasel hetkel surasin ikka pähklid-mandlid sisse ja lihavõttesaia küpsetama ei hakanud.

Meeldis mulle selle retsepti juures sidruni- ja apelsinimahlane värske maitse.

Kirjutan üles ka kulitširetsepti, võibolla teen algse plaani järgmisel aastal teoks.






Valamo pasha

10-12-le
2½ dl suhkrut
2 munakollast
200g võid
400g kohupiima
1tl vaniljesuhkrut
(1dl rosinaid)
(1dl hakitud mandleid)
ühe sidruni mahl
ühe apelsini mahl
2dl vahukoort

Vahusta munakollased poole suhkrukogusega. Vahusta pehme või ja ulejäänud suhkur. Sega kohupiim vahtudega kokku. Lisa vaniljesuhkur (rosinad, hakitud mandlid) ja sidruni- ning apelsinimahl ning lõpuks sega juurde õrnalt vahustatud koor.
Vala mass niisutatud marliga vooderdatud vormi ning pane raskus peale. Nõruta ööpäev külmkapis.

Isa Aleksandri kulitš
1 ½ dl suhkrut
1 muna
2 ½ dl piima
25g pärmi
u. 8dl jahu
100g sukaadi
3/4 dl hakitud mandleid
½ dl rosinaid
100g võid

Sulata või. Sega kausis muna ja suhkur. Lisa käesoe piim ja lahusta selles pärm. Lisa kolmandik jahust, seejärel sega juurde sukaad, mandlid, rosinad ja sulavõi. Lisa ülejäänud jahu ning sõtku taigen läbi. Lase rätikuga kaetult soojas kohas kahekordseks kerkida.
Vormi kerkinud taignast ümmargune sai ning lase sel veelkord korralikult kerkida. Määri sai munaga ja tee tervetest kooritud madlitest saiale tähed XB.
Küpseta 175-kraadises ahjus u. 50 minutit.

Kohupiimakook maasikakastmega

Meie lihavõttelaual oli muuseas ka see kohupiimakook. Proovisin üht uut retsepti ja kook sai üllatavalt mõnus. Kohupiimatäidises olid maitset andmas sidruni ja apelsini koor ning mahl.

Kook maitseb hea nii külma maasikakastmega kui ka ilma selleta.

Antud retsepti järgi saab plaaditäie kooki.

põhi:
250g võid
8dl jahu
4dl suhkrut (panin 3,5)
2tl küpsetuspulbrit
2tl soodat
2tl vaniljesuhkrut
poolele taignale lisada:
2dl keefiri
2 muna

täidis:
1 sidruni koor ja mahl (ca 0,5dl)
½ apelsini koor ja mahl (ca. 0,5dl)
500g kohupiima (kasutasin 200g teralist ja 300g kohupiimapastat)
2 muna
1,5dl suhkrut
1tl vaniljeekstrakti või 2 tl vaniljesuhkrut

maasikakaste:
250g külmutatud maasikaid
1,5-2dl vett
0,75dl suhkrut
1spl apelsinilikööri (vm tsitruslikööri)

Sulata või ning jäta see jahtuma. Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema. Valmista vahepeal kohupiimatäidis: sega kokku kohupiim, riivitud sidruni ja apelsini koor ning pigista juurde mahl. Lisa munad ja suhkur.

Sega kuivained omavahel ja sega juurde jahtunud rasv. Jaga taigen kaheks osaks ning lisa ühele osale keefir ja munad. Vala "keefiritaigen" küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Vala peale kohupiimasegu. Raputa üle puruseguga.

Küpseta kooki ahju allosas umbes 25 minutit.

Enne serveerimist püreesta veidi sulanud maasikad, vesi ja suhkur. Maitsesta likööriga.