14.4.09

Pasha ja kulitš

Tegin oma elu teise pasha Maku-ajakirjas ilmunud Valamo kloostri retsepti järgi, algselt mõtlesin, et pashasse mandleid-rosinaid ei pane ja küpsetan sellega koos söömiseks kulitši aga viimasel hetkel surasin ikka pähklid-mandlid sisse ja lihavõttesaia küpsetama ei hakanud.

Meeldis mulle selle retsepti juures sidruni- ja apelsinimahlane värske maitse.

Kirjutan üles ka kulitširetsepti, võibolla teen algse plaani järgmisel aastal teoks.






Valamo pasha

10-12-le
2½ dl suhkrut
2 munakollast
200g võid
400g kohupiima
1tl vaniljesuhkrut
(1dl rosinaid)
(1dl hakitud mandleid)
ühe sidruni mahl
ühe apelsini mahl
2dl vahukoort

Vahusta munakollased poole suhkrukogusega. Vahusta pehme või ja ulejäänud suhkur. Sega kohupiim vahtudega kokku. Lisa vaniljesuhkur (rosinad, hakitud mandlid) ja sidruni- ning apelsinimahl ning lõpuks sega juurde õrnalt vahustatud koor.
Vala mass niisutatud marliga vooderdatud vormi ning pane raskus peale. Nõruta ööpäev külmkapis.

Isa Aleksandri kulitš
1 ½ dl suhkrut
1 muna
2 ½ dl piima
25g pärmi
u. 8dl jahu
100g sukaadi
3/4 dl hakitud mandleid
½ dl rosinaid
100g võid

Sulata või. Sega kausis muna ja suhkur. Lisa käesoe piim ja lahusta selles pärm. Lisa kolmandik jahust, seejärel sega juurde sukaad, mandlid, rosinad ja sulavõi. Lisa ülejäänud jahu ning sõtku taigen läbi. Lase rätikuga kaetult soojas kohas kahekordseks kerkida.
Vormi kerkinud taignast ümmargune sai ning lase sel veelkord korralikult kerkida. Määri sai munaga ja tee tervetest kooritud madlitest saiale tähed XB.
Küpseta 175-kraadises ahjus u. 50 minutit.

1 comment:

Anonymous said...

Sul on väga huvitav kodulehekülg! Aeg-ajalt piilun siia. :) Pashat ja kulitši tegin sel aastal esmakordselt- ilmhead ikka.