19.10.09

Õunakook vaniljekastme ja mandlilaastudega

Selle koogi retsept jäi silma ajakirja Maku eelviimast numbrit lehitsedes, eile õhtul õunakooki tegema hakates tuli see meelde. Kook valmis seekord minu jaoks väga vähese vaevaga, pidin vaid lausuma võlusõnad: "Mina teen seenekastme, teie teete õunakoogi". Aja kokkuhoiu mõttes puhastasin-tükeldasin ka õunad, järgmiseks "tööks" oli juba söömine. Kõik teavad, et mandlilaastud õunakoogil on mõnusad, sellest ma siis rohkem ei räägi. Räägin seda, et koogitaignasse pannakse vaniljekastet, mis annab mõnusa maitsenüansi ja rohkesti kardemoni. Kes kardemoniga läbi ei saa, asendab selle kaneeliga. Originaalretseptis on õunu tarvis kolm kuni neli detsiliitrit, meie koogi sisse mahtus neid tubli pool liitrit.

150g võid
1½ dl suhkrut
1 muna
3½dl jahu
1½tl küpsetuspulbrit
1tl kardemoni
u. ½dl vaniljekastet
u. 5-6dl õunakuubikuid (4-6õuna)
½dl mandlilaaste

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna. Sega kuivained omavahel ja lisa koos vaniljekastmega taignale. Sega ühtlaseks.
Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud vormi. Kata õunakuubikute ja mandlilaastudega.
Küpseta 175-kraadises ahjus 30-40 minutit.

No comments: