11.10.09

Õuna-mandlitort

Mul õnnestus laenuks saada soomlaste armastatud kondiitri Timo Aleniuse poolt kirjutatud ja eelmisel aastal ilmunud põhjalike õpetustega ning kaunite fotodega tordiraamat (Mestari Aleniuksen kakkuklassikot). See on just selline raamat, mida hirmsasti endale tahaks aga kuidagi osta ei raatsi. Tordiretsepte on raamatus 30, üks ahvatlevam kui teine ja mis kõige põnevam asja juures, kõik täitsa koduköögis teostatavad.


Sügis ja õunad käivad ju ilmselgelt kokku ja seega polnud seekord sugugi keeruline otsustada, millist torti (esimesena) proovida. Tulemus oli lihtsalt imeline!
Kui esmapilgul retsept pikk ja keeruline tundub siis tegelikult ei ole (kaval on tordipõhi, vaniljekreem ja õunatäidis eelmisel päeval valmis teha) ja tordi kokkupanemine läheb kiiresti ja lihtsalt.
Autor soovitab kasutada täidises võimalikult hapusid õunu, nii ei jää ka lõpptulemus liiga magus. Kuna mul sel hetkel kui torti tegin, kodus õunamahla polnud, immutasin biskviidikihid vaniljepiimaga. Vaniljekreemi retsept ei ole pärit originaalretseptist vaid tegu suvel meeldima hakanud J. Torode'i custard-retseptiga. Kes ise keeta ei viitsi võib proovida valmis pudingut või teha vaniljekastmepulbrist paksema kreemi.
Tordi tegin 18cm vormi ja kogused vastavalt sellele muudetud. Tort sai päris kõrge ja tänu sellele jätkub hästi 6-8-le maiustajale.



mandlibiskviit:
3 muna
1dl suhkrut
1dl jahu
0,25dl kartulitärklist
0,5 dl jahvatatud mandleid
0,5 tl küpsetuspulbrit
Vahusta munad suhkruga, lisa omavahel segatud kuivained. Vala taigen vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus u. 35 minutit.

immutamiseks:
1dl vaniljepiima

õunatäidis:
300g õunatükke või -sektoreid
0,25dl vett
50g suhkrut
Pane õunad, suhkur ja vesi potti ning keeda kuni õunad pehmed.

50g martsipani

vaniljekreem:
2dl kohvikoort (või vahukoort)
½ vaniljekauna
2 muna
25g suhkrut

Pane koor potti, kraabi juurde juurde vaniljeseemned ning pista ka kaun potti, kuumuta. Vispelda kausis munakollased ja suhkur. Võta vaniljekaun potist välja. Vala kuum koor samal ajal vispeldades munasegusse. Vala segu potti ja tõsta tulele ning kuumuta pidevalt segades kuni kreem pakseneb. Lase jahtuda.

vanilje-vahukoorekreem:
1dl vahukoort + vaniljekreem
Vahusta koor ja sega kokku jahtunud vaniljekreemiga.

kaunistamiseks:
2dl vahukoort
100g röstitud mandlilaaste
tuhksuhkrut
Vahusta koor tugevaks vahuks.

Tordi valmistamine:
Lõika biskviit kolmeks kihiks. Immuta põhjakiht ning määri peale pool õunatäidisest, riivi selle peale pool martsipanist. Kata poole koguse vanilje-vahukoorekreemiga. Korda sama tegevust järgimise kihiga. Vajuta peale viimane biskviidikiht, immuta ja tõsta tort külmkappi maitsestuma.
Kata tort pealt ja külgedelt vahukoorega ning seejärel mandlilaastudega. Enne serveerimist raputa tort üle tuhksuhkruga ja kaunista soovi korral martsipanist õuntega.

13 comments:

Kaare said...

See tort kutsub kohe lusikat sisse lööma! Väga ilus

Ave said...

Tõesti väga kena tort, kindlasti maitsev ka :)

maasikas said...

ohohh, seda peaks kyll proovima, nii ahvatlev tundub teine olevat.oled önnestunud kyll 100%

Annuska said...

Välimusest vöib öleda et ahvatelv.Proovin järgi.Vinkki : jöulud tulemas,äkki palud jöuluvanalt tordiraamatu:))

Annekas said...

Kysiks tordi pöhja kohta, millega vördleksid maitset? Pole tein päris tavalise biskviit pöhja välimusega.

qsti said...

Annekas, fotolt ei näegi seda põhja (st. õunatäidis on kohe kihtide peal) aga oli täitsa biskviidi nägu see põhi, maitse ja lõhn aga mõnusalt mandlised!

Unknown said...

Super tordi oled valmis meisterdanud!!! Sa kohe oskad! (Y)
Ja pildid on sul ka ikka 5+!!!

Anonymous said...

Proovisin selle tordi ära! Ja väga maitsev tuli, ei peagi igakord tordi vahele maasika-, vaarika- ja mustikamoosi panema, õun jäi super hea, martsipani muidugi unustasin vahele panna... aga riivisin pärast peale. Meie issile meeldis ka väga.
Aitäh sulle!
Eva

Anonymous said...

Väga isuäratav tort! Kui teha seda suuremas vormis( 26 cm), kui palju peaks biskviidi jaoks kogust suurendama, et jääks paraja paksusega põhi?

qsti said...

Anonymous, võta topeltkogused. :)

Mel said...

Väga maitsev tuli. Kõik kiitsid. Ainus miinus, et kuna tegin suurema vormiga (26 cm), siis rammususest hoolimata oli kiusatus kohe mitu tükki võtta...

margot said...

Mis asi on vaniljepiim? Millega seda asendada voiks? Meil UK-s pole sellist asja :(

qsti said...

margot, vaniljepiim on piim + vaniljesuhkur, selles retseptis olen jätnud lahti seletamata, varasemates olen täpsem olnud. Immutamiseks võib kasutada ka õunamahla, vaniljepiimaga jääb selline pehmem-magusam maitse, mahlaga ehk värskem. :)