14.4.09

Kohupiimatort "Munakorv"

Lihavõtted olid heaks põhjuseks lõpuks vahukoorest korvmustri pritsimist proovida. Internetis olen kohanud hästi kenasid ja uhkeid "lillekorve" (nii martsipanist ja võikreemist lilledega) aga minu korv sai täidiseks väikesed shokolaadist vutimunad. Korvi oleks justkui keegi väga vana ja värseva käega valmis pununud aga põhimõtteliselt sai tort selline nagu ette kujutasin. Kaunistamine ei olnud tegelikult sugugi nii keeruline kui ma arvasin. Täidiseks rabarberimoos ja kohupiima-vahukooresegu.

Biskviidi tegin samuti uue retsepti järgi, nimelt siis läks lisaks harjumuspärastele koostisosadele (munad, suhkur, jahu) taignasse ka veel keev vesi. Kuigi ma varem oma biskviidiretseptiga suhteliselt rahul olnud siis nüüd seda varianti proovinuna, pean meelt muutma, nii ilusalt ja kohevat biskviiti polegi vist õnnestunud varem valmis küpsetada. Põhja kogused on antud 24cm vormi jaoks, ise lõikasin sellest 18cm koogivormiga tordi jaoks väiksema ringi välja ja ülejäägid kasutasin lihtsas magustoidus.

Põhi:
4 muna
2dl suhkrut
1dl keevat vett
3 dl jahu
1tl küpsetuspulbrit

Sega jahu küpsetuspulbriga. Vahusta munad suhkruga. Kui vaht on kohev ja valge lisa vähehaaval (vahustamist järkates) keev vesi. Lõpuks sega õrnalt juurde jahusegu. Vala taigen vormi ja küpseta 200-kraadise ahju allosas 30 minutit. Kui pind liiga tumedaks muutuma hakkab, kata vorm fooliumiga (näiteks poole küpsemise pealt).

Lõika jahtunud põhi kolmeks kihiks.

immutamiseks:
u. 1dl piima + 2tl vaniljesuhkrut

täidis:
u. 1,5dl haput rabarberimoosi
1pk vahukoort
2pk vaniljekohupiima (2x200g)
(maitse järgi suhkrut)

kaunistamiseks:
vahukoort
shokolaadimune

Vahusta koor, sega kohupiim lusikaga läbi ning seejärel sega vähehaaval vahukoorega. Pane esimene biskviidikiht tagurpidi vormi ning immuta vaniljepiimaga. Määri peale rabarberimoosi. Kata kohupiimaseguga. Pane teine biskviidikiht kohupiimasegule ning immuta ka see. Määri jälle peale rabarberimoosi ja kata see omakorda kohupiimaseguga. Kata kolmanda biskviidikihiga, immuta veidi ja kata toidukilega ning tõsta külmkappi maitsestuma.

Kaunistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks ning kata kõigepealt tort pealt ning külgedelt õhukese vahukoorekihiga. Seejärel pritsi külgedele korvmuster. Tordi ülemisse ja alumisse äärde pritsi muster mõnes teises tehnikas. Korvmustri pritsimise skeem on selline. Üks pikk ja põhjalik õpetav video antud teemal on siin.

8 comments:

Ragne said...

nii armas pühade tordike!

Kadri Kirst said...

ma ikkagi ei saa aru, kuidas seda korvmustrit pritsitakse? lootsin siit nüüd õppida, aga kui asi sinnani jõudis, kirjutasid lihtsalt, et "pritsi korvmuster". No ei oska!

Piret said...

niiii ilus!

Missisryan said...

Super!

maasikas said...

suur aitähh kommenteerimast blogis ja ytlemata tore uudis oli see, et neid kohukesi ka Soomes myygil on, aga kuskandis Sa oled neid myygil näinud?meil on siin yks k-market, aga pole kyll märganud.siin on see suur jogurt ruis-pähkinä ja päärynä-omena, need on eestist ja hästi head.elan suonenjoel, kuopio lähedal.

Meisterkokk said...

Väga armas ja ilus kook.
Kas glasuur on lihtsalt vahukoor või ikka suhkuga frosting? Ja selle pritsimise kohta on äkki mingi viide või tehnika, kuidas täpsemalt tegutseda?

Päikest & parimat!

Kadri Kirst said...

kas blogi läks hingusele? või sai toidutegemise kirg otsa?

qsti said...

maasikas, kohukesi olen näinud siin pääkaupunkiseudu kandis (helsingis ja vantaal) aga ka mitte igalpool. Näiteks meie kodulähedal olevas väikesed K-marketis on aga K-Supermarketis pole. Huvitav kui küsida, kas oleks võimalik, et nad võtaks müüki. Korra isegi kampaania, et osta 3 ja maksa 2 eest, nii et nad olid vist täitsa valmis neid müüma hakkama kui ostjaid oleks.

Meisterkokk, glasuur on ainult vahukoorest ja tehnika kohta panin postitusse lõppu lingi.

Kadri Kirst, ei üht ega teist, pikemaid pause on mu blogipidamisse ka enne tulnud, hetkel lihtsalt mitmel rindel kiired-keerulised ajad, lootust on, et asjad parenevad. :)