16.2.10

Vastlakuklid '10 - Richard Bertinet magus taigen

Juba mõnda aega on kõik meie peres tehtavad pärmitaignaküpsetised saanud valmis R. Bertinet retsepte ja taignatöötlemismeetodit kasutades. Seega polnud mingit kahtlust, et selle aasta kuklid teen just sellest taignast. Allolevad kuklid on tehtud Bertinet' magusa taigna retsepti järgi. Enne ahjupanekut ja kohe peale ahjust väljavõtmist määrisin kuklid piimaga, kuhu oli suhkur sisse sulatatud. Saiadele jäi kena läige ja pääsesin ka tavapärasest ärritusmomendist, mis mul tekib iga kord kui küpsetisi on tarvis munaga määrida ning hiljem 3/4 munast lihtsalt järgi jääb. Määrimata ka jätta ei saa, sest siis jäävad valmis saiad nukralt kaamed. Piimaga määrides pole tulemus ka päris see, mis munaga määrides aga piima+suhkrusegu kasutan kindlasti ka edaspidi.

Mida ja kuidas Richard Bertinet' õpetuse kohaselt taignaga käituma peaks, näeb sellest videost.

Kuklitest veel niipalju, et need said igati mõnusad ja maitsvad aga mitte päris nii pehmed-õhulised kui selle, meie poolt juba mitu aastat kasutusel, retsepti järgi tehes. Selle aasta täidisteks oli maasikamoos + vahukoor ja teise variandina pohlatoormoos + mandlimass + vahukoor.


10 kuklit
270g täispiima
15g pärmi
500g jahu
60g võid
40g suhkrut
10g soola
2 muna

määrimiseks:
0,5dl piima
20g suhkurt


Valmista taigen videos näidatud meetodil. Määri kukleid piima-suhkruseguga (sulata suhkur piimas).
Küpseta kukleid 225 kraadises ahjus umbes 10-12 minutit.

6 comments:

Merike said...

Väga vägev.Kas saad ilusti selle loopimisega hakkama ja mis materjalist laud sul on?
Mina tavaliselt veeretan ja rullin vana kapi-riiuli peal,sest siis pole karta et lauakatte katki lõikan.Pole veel saanud uuemat kööki ja mööblit,peab vanadega läbi saama.
Panen selle nime igatahes omale mälusse ja uurin tema tegemisi ka teinekordki.

Pille said...

Ma ikka imetlen Su Bertineti-tainast iludusi. Ise võtan muuuuuuudkui hoogu :)

Juc said...

Väga ilusad! Niikui pagariäri vitriinilt!

maasikas said...

päris huvitav oli jälgida, kuidas professionaal peksab taigent vastu lauda:) ise vist kyll ei oskaks?aga ma ei saanudki nyyd päris hästi aru, kas see taigen ikka polnudki nii hea, kui see su oma, mida aastaid oled kasutanud?aga see piimaga ja suhkruga kastmine on kyll väärt nipp, peab proovima, meil önneks kutsa saab selle järelejäänud kanamuna nahka panna, aga see jääb jah alati ylearuseks...

Anette said...

tõesti nagu poeletist ja kindlasti maitsvad :-D Kas sind võib oma sõbralisti lisada?

Mari said...

Tegin 2,5% piimaga ja kuna kodus oli tavaline suhkur millegipärast otsa saanud :) siis asendasin selle Demerara suhkruga (kogused jätsin samaks). Proovisin videos ettenäidatud tehnikat ja mainin ära, et kui algaja pidi tainast vastu lauda taguma kuskil 15 minutit, siis mul läks küll pool tundi! :) Kerkis paremini kui mu tavaline pärmitaigen ning oli parema struktuuriga.
Aga kuklid tulid ülimaitsvad- täpselt parajad! :)