28.4.08

25 000 külastust ja väike loosimine

Aitäh, et olete juba üle 25 000 korra mul siin külas käinud. Tänuks teeksin jälle ühe pisikese loosimise (kingituseks midagi koogi-tordi kaunistamisega seotut). Osalemiseks tuleks siiasamasse jätta vabaltvalitud sisuga kommentaar. Andke ka teada, kes tahaks linginimekirja saada.
Aeg saab otsa pühapäeva õhtul (04.05) kell 23.59.

Nüüd aga kostitaksin teid virtuaal-küpsisetordiga (nagu pildilt näha siis tegin shokolaadiäärega uue katsetuse, seekord õnnestus see asi väga hästi). Küpsisetort ise erilisi kommetaare ei vaja, ükskõik mida sinna vahele panna ja milliseid küpsiseid kasutada siis lõpptulemus maitseb ikka ühtmoodi tuttavalt ja hästi.

Edit 05.05
Väga tore oli rekordarv kommentaare saada. Veel toredam oli teada saada, et te "päriselt" ka siin käite. Kiituste eest tänan südamest, iseasi kui palju ma sellest tegelikult välja teeninud olen, sest häid ideid käin teiste blogidest luuramas ja üritan omamoodi neid ideid hiljem ellu viia. Ma kuulun sellesse söögitegijate gruppi, kellele meeldib suuremalt jaolt retseptide järgi süüa teha, v-o on põhjuseks see, et mul omi ideid ja tarkust lihtsalt niipalju pole, et ilma osata (vastuseks mannile, mul erialaks pedagoogika, köögis tegutsemine ja ühtlasi siis koogimeisterdamine on niisama meeldima hakanud).

Nüüd siis asjast ka. Väikese koka abiga on meil võitja supipotist välja õngitsetud ja selleks on:





























Jään oma meilikale (kristi@dekalogue.com) ljudmila/lucy kontaktandmeid ootama ja paneksin kingikese varsti posti.

Pakikesse pistan:
2 erinevat shokolaadi"paberit" (chocolate transfer sheet lime swirls ; abstract lines)
Sugarflair kuldne sädeluspulber (edible lustre)
Wiltoni must toiduvildikas (Foodwriter)
Wiltoni õhupallid (mittesöödav tordikaunistus)

Kõigile teistele mõnusaid maitseelamusi ja kohtumiseni! :)

27.4.08

Muffinid tomati-mozzarellatäidisega

Lihtsad ja maitsvad muffinid. Minu jaoks on juba reegliks muutunud see, et soolastes küpsetistes lihtsalt peab sisalduma täisteranisujahu. See annab maitsele nii-nii palju juurde ja lisaboonusena on ka tervislikum.

12tk
2,5dl nisujahu
2dl täisteranisujahu
0,5tl soola
1,5tl küpsetuspulbrit
50g võid
2dl piima
1 muna

täidis:
100g mozzarellat
4,5 päikesekuivat. tomatit
väike peotäis basiilikut

"Vahusta" kausis sularasv, muna, piim ning lisa segule omavahel segatud kuivained.
Haki juust, tomatid ja basiilik. Tõsta taigen vormidesse ja lisa iga muffini keskele tubli teelusikatäis täidist.
Küpseta muffineid 220-kraadises ahjus umbes 15 minutit.

19.4.08

Kulebjaaka

Nami-nami kooskokkamise järjekordne ülesanne: Kulebjaaka

Täpsem jutt tulekul...

17.4.08

Silikonvormid

Silikonvormidega (diamond paste moulds) saab vähese vaevaga shokolaadist, martsipanist, suhkrumassist jmt kaunistusi teha. Ise olen proovinud ainult shokolaadi ja martsipaniga, viimasega on eriti lihtne; surud tükikese martsipani vormi ja lükkad teistpidi välja ja kaunistus valmis. Shokolaadi puhul on möksimist ja ajakulu natuke rohkem (shokolaad tuleb sulatada ja ettevalmistada, vormid täita, oodata kuni kujundid tahenevad enne kui järgmisele ringile saab minna). Silikonvormid on küll mõnevõrra kallimad kui plastikust shokolaadivormid, kuid sellevõrra ka vastupidavamad ja mugavamad kasutada.

















Allpool näha punasest martsipanist roosid, mis sädelusega ülepintseldatud ning valgest shokolaadist (+ roosa pulbervärv) karud ja roosid.
Minu vormid on saadaolevatest suurustest kõige pisemad (ja odavamad), võrdluseks on roosidega fotol AA-patarei.






































Vormid tellitud Have Your Cake & Eat It-netipoest.

16.4.08

Rabarberi-juustukook

Lubage esitleda selle aasta esimest kevadekuulutajat. Otsisin Selverist kuivatatud puravikke ja järsku jäid mulle silma hoopis rabarberid, ilusad pisikesed ja roosad. Kuna ma juba paar nädalat olen rabarberitest unistanud siis ma ei suutnud neid, hoolimata vingest kilohinnast, sinna endast maha jätta. Viimased paar päeva olen otsinud retsepti, mis oleks väärt neid esimesi kallihinnalisi rabarbereid, lõpuks otsustasin proovida üht minu jaoks täiesti uut retsepti.
Siin siis rabarberi-juustukook (Allrecipes), rabarberi- ja toorjuustukoogisõbra unistus. Hapukoorekate oli nii maitsele kui välimusele heaks viimistluseks. Pildilolev kook on tehtud poolitatud originaalretsepti järgi ja 18cm vormi.

12-le
põhi:

120g jahu
50g suhkrut
100(110)g võid

täidis:
350g rabarberitükke
100g suhkrut
2spl jahu
2pk (2x200g) maitsestamata toorjuustu
100g suhkrut
2 muna

kate:
200g hapukoort
4spl suhkrut
2tl vaniljeekstrakti

Pane ahi 190 kraadi juurde soojenema. Sega kokku põhja ained ja suru vormi põhja. Sega omavahel kokku rabarberitükid, suhkur ja jahu. Vala põhjale ning pane 15 minutiks ahju. Seejärel keera ahi 175 kraadi juurde.

Sega kokku toasoe toorjuust, suhkur ja munad ning vala koogile. Küpseta kooki 30 minutit või kuni täidis on hüübinud (ise küpsetasin 40min).

Sega kokku katte ained ning vala kuumale koogile.

Lase enne serveerimist täielikult jahtuda. Kõige paremini maitseb külmkapikülmalt.

6.4.08

Soolane stritsel

Mõtlesin, et prooviks kergete sarvesaiade retsepti järgi soolast stritslit teha. Mõeldud-tehtud, sest nii see mul käib.
Tegin ühe koguse tainast ja täitsin selle kahe erineva täidisega. "Pool" stritslit jäi rõhuma kerge-olemisele (täidiseks Rama seenemaitseline kohupiimajuust, praetud sibul-shampinjon ja 1% rasvasisaldusega suitsutatud kalkunifileesink), teine osa aga sai täidiseks päikesekuivatatud tomatid ja sinihallitusjuustu.
Strisliga jäin üldkokkuvõttes rahule kuigi sarvesaiadena toimib antud tainas millegipärast paremini. Kindlasti peaks seda sööma kohe peale valmistamist, sest järgmiseks päevaks muutus stritsel "nätskeks". Kui rõhuda valmi(sta)mise kiirusele ja lihtsusele ning kergusele (energiasisalduse mõttes) siis on see sarnaselt sarvekatele pärmitaignale heaks alternatiiviks.
Küpsetusaega unustasin jälgida, vaatasin värvi järgi, millal ahjust välja võtta. Stritsel peaks olema pigem tumedam kui heledam kuldpruun.


4dl jahu
2tl küpsetuspulbrit
1/2tl soola
1 tl paprikapulbrit
250g rasvatut kohupiimapastat
0,5dl Rama Culinesse'i või (sulatatud võid/margariini)
1dl riivjuustu

täidis1:
75g Rama seenemaitselist kohupiimajuustu
3 jumbo-shampinjoni
1/2 sibul
paar paksemat viilu suitsutatud kalkunifileesinki

täidis2:
u. 50g sinihallitusjuustu
2spl päikesekuivatatud tomateid (nõrutatud ja hakitud)

määrimiseks/peale:
muna
riivjuustu

Sega kuivained omavahel, lisa kohupiimapasta ja rasvaine. Lisa taignale maitseained, riivjuust. Rulli ristkülikuks.
Pane taignaplaadi keskele täidis, lõika äärtesse sälgud ning voldi need keskele. Määri munaga.
Küpseta 200 kraadises ahjus u. 30min(?) või kuni stritsel on saanud kuldpruuni värvi.

Siinkohal demonstreeriks muuhulgas teile minu köögis hetkel kasutuselolevat jõuluteemalist küpsetuspaberit, mida kevadisel ajal poest soodsalt saada on. :P

Shokolaadiliblikad

Järgnev post on tervitustega Inkile (ja Elinile). :)

Shokolaadilibikad on kena kaunistus tortidele-kookidele (mu esimest liblikakatsetust eelmisel suvel võib näha siit). Pealegi lihtne teha (välja arvatud kotinurka võimalikult väikese aga samas piisavalt suure augu lõikamine, mis mulle suuri raskusi valmistab).
Ideed kohtasin esimest korda Mansikkamäki blogis, kus on ka täiuslik juhend koos fotodega (soome keeles). Libikasablooni kahjuks antud lingi kaudu enam ei saa, kuid netist leiab üht-teist ja muidugi võivad oskajad selle ise joonistada. Kuna minul see anne puudub siis siinsed sabloonid joonistas mulle mu mees, tänud talle.

Kõigepealt sulatada shokolaad (tavaliselt sulatan kausis mikros poole võimsusega 20sek. korraga ning tõstan seejärel lusikaga kotti, seekord sulatasin kohe kotis kuumas vees). Üldiselt on soovitatav shokolaadi tempereerida. Tempereerimisest ja selle vajalikkusest täpsemalt siin (inglise keeles).


Seejärel katta sabloon keskelt kokkumurtud küpsetuspaberiga ning pritsida sellele (läbi kotinurka lõigatud augu) libikas. Murdejoone abil saab soovi korral libikat "kuivama pannes" sellele püstised tiivad. Pritsimise ajaks võiks paberinurkadele panna raskused.



Shokolaadilibikas tõsta keeksivormi sisse toetatud raamatu vahele kõvenema. Enne tahenema panekut võib libika kaunistada suhkrupärlite või hõbekuulikestega. Tõsta kogu kupatus jahedasse.
Mina tõstsin õue.


Natuke oodata ja voila! Siinsed libikad on kergelt ülepintseldatud pronksivärvi sädelusega.