18.7.10

Mandlikringel

Vahelduse mõttes midagi, kus pole maasikaid. :)
Maitsev mandlitäidisega kringel, R. Bertinet magusast taignast. Ahjusoojalt oli suussulav, teisel päeval ka täitsa pehme ja mõnus.



270g täispiima
15g pärmi
500g jahu
60g võid
40g suhkrut
10g soola
2 muna

täidis:
200g mandlimassi
40 g võid

Valmista taigen videos näidatud meetodil, lase umbes tund kerkida.
Sulata täidise jaoks või. Rulli taigen õrnalt ristkülikuks, pintselda sulavõiga. Riivi või pudista peale mandlimass. Keera taigen rulli, lõika pikuti kolmeks ning punu ribad kringliks. Lase uuesti kerkida. Määri munaga ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 20 minutit.

Maasika-mandlirull

Nisujahu asemel kasutasin seekord biskviittaignas jahvatatud mandleid. Täidises lisaks vahukoorele-kohupiimale lahke käega maasikaid ja natuke riivitud mandlimassi. Sutsuke sidrunimahla ka.

100g jahvatatud mandleid
3 muna
1½dl suhkrut
1spl kartulitärklist
2tl küpsetuspulbrit

Vahusta munad suhkruga, lisa omavahel segatud kuivained. Vala küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta 225-kraadises ahjus umbes 10-12 minutit. Kummuta biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja lase jahtuda.

500g maasikaid
4 dl vahukoort
200g kohupiima
40g mandlimassi
1-2 spl sidrunimahla
2spl suhkrut
2spl mandlilaaste

Tükelda maasikad, osa jäta kaunistuseks. Vahusta koor. Riivi mandlimass kohupiima hulka, lisa sidrunimahl ja suhkur ning sega kohupiimasegu vahukoore hulka. Määri umbes pool täidisest biskviidile, raputa peale maasikad. Keera biskviit paberi abil rulli ning kata ülejäänud täidisega. Enne serveerimist kaunista maasikate ja mandlilaastudega.

5.7.10

Kohupiimavaht maasikakastmega

Värske maitsega magustoit, mis lisaks veel lahja ja lihtne valmistada. Kasutasin rasvatut maitsestamata kohupiimapastat. GF ainetel.



1 suurem munavalge
50g tuhksuhkrut
1 sidruni riivitud koor
500g rasvata kohupiimapastat
500g maasikaid
½ sidruni mahl
2spl tuhksuhkrut

Pane munavalge ja tuhksuhkur kuumakindlasse nõusse ja vahusta u. 5 minutit vesivannil. Tõsta nõu pliidilt, lisa vahustamist jätkates riivitud sidrunikoor. Vahusta veel paar minutit, et segu jahtuks. Tõsta segu kohupiimapastaga segi ja jaga 6 magustoidupokaali vahel. Pane külmkappi.

Tükelda maasikad, püreeri umbes pooled neist koos tuhksuhkru ja sidrunimahlaga. (Soovi korral suru püree ka veel läbi sõela, et seemned eraldada.) Jaga maasikatükid kohupiimavahule ning nirista peale püreed. Hoia serveerimiseni külmas.

3.7.10

Gordon Ramsay maasikate ja valge shokolaadiga tuhande lehe kook

Maasikalainel jätkates... :D



Retsept pärit juuni GF-st. Kõige rohkem meeldis mulle selle piduliku välimusega koogi juures lõhn, mis oli võrratu ja tekitas soovi neid maitseid-lõhnasid kindlasti jäätisena maitsta. Plaanivõetud! Ka koogina on tegu igati järeleproovimist vääriva retseptiga.

3spl suhkrut
350g lehttaigent
3dl vahukoort
1 vaniljekaun
600g maasikaid
väike punt basiilikut
½ sidruni koor
50g valget shokolaadi

rullimiseks:
jahu
suhkrut

Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema. Rulli jahusel ja suhkruga üleraputatud alusel lehttaigen veidi suuremaks kui 28 x 30 cm ristkülikuks. Tõsta see taignarulli abil küpsetuspaberiga kaetud ja suhkruga üleraputatud plaadile. Raputa taigen suhkruga üle ning kata teise küpsetuspaberiga. Tõsta raskuseks peale teine plaat. Küpseta 25-30 minutit kuni taigen on kuldne ja krõbe. Lase jahtuda.

Sega kokku koor, suhkur ja vaniljekaunasisu. Vahusta õrnaks vahuks. Lisa tükeldatud maasikad (veidi tõsta kõrvale, et hiljem salatis kasutada), basiilik ja sidrunikoor, sega õrnalt läbi. Tõsta külmkappi.

Lõika jahtunud taignaplaat kolmeks täpselt samasuureks tükiks. Tõsta üks tükk alusele ja kata poole koguse täidisega. Silu pind lusikaseljaga. Tõsta peale teine taignakiht ning suru õrnalt alla. Riivi pool shokolaadist teise kihi peale ning kata ülejäänud täidisega. Kata kolmanda taignakihiga ja suru kergelt kuni veidi täidist hakkab kihtide vahelt välja valguma. Silu koogi küljed palettnoaga ning kata koogi pind ning küljed riivitud shokolaadiga.

Lõika kook 6-ks võrdseks osaks. Serveeri koos lihtsa maasika-basiilikusalatiga.

Fotodega samm-sammult õpetust näeb GF-lehelt.