28.3.07

Vaniljekreemi-sõstrakook

Lapse 8k täitumise puhul sai selline pirukas-kook valmis tehtud. Isutekitajaks Hellapoliisi. Maitses mõnus, kate ülimalt lihtne ja nii hea. Põhi oli minu meelest natuke liiga paks aga samas mõnusalt kaerahelbene. Kordusvõte kindlasti tulemas, õhema põhja ja näiteks mustikatega.Kokku arvutasin terve retsepti peale 51p
Põhi:
150g margariini
1dl suhkrut
1muna
2dl jahu
2dl kaerahelbeid
1tl küpsetuspulbrit
Täidis:
200g marju
1pk(2,5dl) Flora Vanillat
1pk vaniljekastmepulbrit(näit.Ekströms)
Vahusta margariin ja suhkur, lisa muna. Sega kuivained omavahel ja lisa taignale. Sega ja suru vormi põhja ja külgedele. Eelküpseta 10 minutit 200 kraadi juures. Vala marjad põhjale ja nende peale omavahel segatud FV ja vaniljekastmepulber. Küpseta 200 kraadi juures u 30 minutit.

Räim

Paar-kolm päeva möödus meil vahepeal teemal "räimed hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiks". Mõneks ajaks on see isu nüüd ammendatud, sai natuke palju. Kuigi võib kindlalt väita, et lihtsuses peitub võlu.
Alustasime karriräimedega, mis minu meelest oleks võinud olla vähe maitsekamad. Hommikul külmalt võileiva peal oli maitset rohkem kui just ahjust tulnuna. Munahüübes räimed olid ettearvatavalt head, sest munahüüve juba üksi on mõnus söök...sinna veel kala ja juust juurde...mmm. Marineeritud räimed tulid minu maitse jaoks natuke magusad aga leiva peal siiski head, järgmine kord lihtsalt veidi vähem suhkrut.
KarriräimedRäimed munahüübesHommikuvõileib karriräimedegaMarineeritud räimed

Maasika-shokolaadimuffinid

Muffinid, mis lõhnavad soojalt nagu maasika-koore pulgakomm(eeldan, et teil kõigil on antud teemal kogemusi). Originaalretsept pärit Marie lehelt, mina aga panin tavalise või tumeda shokolaadi asemel taignasse uut Kalevi maasika-küpsiseshokolaadi, mida väikevend just parasjagu minu tellimusel külakostiks oli toonud. Sealt see lõhn arvatavasti ka pärit. Maitse oli ka mõnus, maasikane. Soovitan neid süüa soojalt, külmana muutus maitse palju õrnemaks ja lõhn kadus ka peaaegu ära. 4,5p tükist.







12tk

2muna
1 1/2dl suhkrut
1/4tl soola
1 1/2tl küpsetuspulbrit
4dl jahu
1tl vaniljesuhkrut
1 1/2dl Flora Vanillat
100g sulatatud margariini
6-8 keskmise suurusega (külmutatud)maasikat
u. 75g (Kalevi maasika-küpsise) shokolaadi
Vahusta munad ja suhkur. Sega omavahel kuivained. Lisa munavahule vaheldumise jahusegu, sularasva ja vaniljekastet. Sega kiiresti õrnalt segamini. Haki maasikad ja shokolaad ning lisa taignale. Sega (võimalikult vähe). Tõsta vormidesse ja küpseta 200 kraadi juures u. 15 minutit.

Maasikatega valge-shokolaaditort

















Kiirem ja lihtsam mugandus valgeshokaadi-marjavahutordist , peale tegin katte maasikatest ja torditarretisest. Alati on hea kui köögis leidub väikseid aga tublisid abikäsi, nii et minu vaev selle tordi tegemisel jäigi suuresti ainult kamadamiseks ja katte tegemiseks.
Põhi:
15 digestive
5og margariini
2spl maasikamoosi

Täidis:
1 muna
0,25dl suhkrut
1,25dl vahustatavat vaniljekastet
100g valget shokolaadi
2 zelatiinilehte
tilk vett

Kate:
500g maasikaid
1pk (Ruf) torditarretist

2spl suhkrut
2,5dl vett(millest osa asendasin maasikamahlaga)
Purusta küpsised, sega sularasvaga ja suru vormi põhjale. Määri peale moos.
Pane zelatiin külma vette likku. Vahusta munad ja suhkur. Vahusta koor. Sulata shokolaad mikros või veevannis. Sega vahud kokku ja lisa shokolaad. Vala valge segu pidevalt segades veetilgas sulatatud zelatiini hulka. vala põhjale ja pane 4-ks tunniks kuni üleöö külmkappi tarduma.

Kata maasikatega, tõsta lusikaga peale pakendil oleva õpetuse järgi valmistatud torditarretis.

Tordikaunistused

Sõbranna soolaleivatordile nokitsesin martsipanist valmis võtme ja sugulaste katsikutordile luti. Ennast tundes aga oleks võinud selle võtme ka tegemata jätta, sest reisisin peaaegu sihtkohani koos võtmega aga tort sai ikka üle antud ilma kaunistuseta. Aga kui soolaleivataja äkki siia satub siis teadku, et päriselt oli (ja on) see võti ka olemas. ;)

Kuklid ja sepik


Mina ja pärmitaigen on teada-tuntud mittetöötav kombinatsioon aga õnneks mul sii vabatahtlikke, kel selle asjaga veidi paremad lood. lood tööks oli ainult kulite vormimine, nende ahju pistmine, ahjust välja võtmine ja loomulikult kahe suupoolega söömine. Ja nii ideaalset tainast ei suuda ma ise vist kunagi valmis saada. Retseptile lisaks sai taignasse lisatud peoga seemneid(päevalille-, lina- ja mooniseemneid)
retsept tulekul...

Vaniljevaht

Tegu päris ehtsa lahja magustoiduga. Maitseb nagu "neegrimusi"-sisu, ainult suht vedelal kujul. Kuna ma suhkruasendajate suhktes skeptik siis kasutan ikka tavalist suhkrut ja see lisapunkt mind ka ei morjenda.
3portsu-9p
1muna
1sl maisitärklist
2dl rasvata piima
3tl suhkrut
1/2tl vaniljesuhkrut
1spl suhkrut
1ruut shokolaadi
Eralda kollane ja valge. Sega potis piim ja tärklis. Sega juurde kollane, 3tl suhkrut ja vanilje. Lase vaiksel tulel pakseneda, kuni tekib ühtlane mass. Tõsta jahtuma. vahusta valge, lisa suhkur. Sega ettevaatlikult jahtunud kreemi hulka. Tõmba noaga shokolaadist laaste ja puista magustoidule.

17.3.07

Kakao-vaarikamuffinid

Hoolimata sellest, et ma pole just kõige suurem muffinifänn, olen ma neid muffineid teinud muudkui uuesti ja uuesti. Huvitav, kas süüdi on need suured, mahlased vaarikad seal sees või õhuline shokolaadine maitse või hoopis nende kooslus. Pildil koos mahlaste apelsinimuffinitega.
12tk
100g võid või margariini
2 1/2dl suhkrut
2muna
3 1/2dl jahu
3spl kakaod
2tl vaniljesuhkrut
2tl küpsetuspulbrit
1dl piima
3dl külmutatud vaarikaid(jäistena)
Vahusta margariin ja suhkur, lisa munad. Sega omavahel kuivained ja lisa ettevaatlikult vaheldumisi piimaga munavahule. Vala sisse vaarikad, sega õrnalt ja jaga tainas vormidesse. Küpseta 20 minutit 200 kraadi juures. 8,5p eest saab 2 tükki nahka pista.

10.3.07

Banaanikook


Originaalis oli tegu Pereköögi Isad köögis Evar Posti retseptiga. Põhjaks tegin küpsisepõhja. Kuna mul oli vastupandamatu soov 500g-st pool kohupiimakreemi niisama ära süüa, tegin retsepti pooleks. Aga unustasin koogi vastavalt väiksema vormi sisse teha. Kook tuli välja õhuke ja üldse väga nukra välimusega. Kui aus olla siis lausa kole oli see asi. Niisiis mõtlesin kiirelt peale katte> banaaniviilud torditarretises. No ja loomulikult ei saanud ma jätta täidisesse natuke kookoshelbeid lisamata. Natuke sellepärast, et ma olen ju ikkagi kj. Hmm, palju sellest originaalretseptist järgi jäi...mitte eriti. Aa, maitsest ka...pole küll orig. varianti saanud kuid julgen väita, et sellise kattega on see kook isegi parem, sest need värsked banaanid ja magus tarretis annavad koogile värskust ja kergust juurde.
Põhi:
50g margariini sulatatud kujul
6 digestive küpsist
4 Marie küpsist
Täidis:
250g vaniljekohupiimakreemi
1muna
4tl kookoshelbeid
1banaan
Kate:
1banaan
1/2pk Ruf torditarretist
1,25dl vett
1spl suhkrut
Purusta küpsised ja sega sularasvaga. Suru vormi põhja. Eelküpseta 175 kraadises ahjus 10 minutit. Sega kokku kohupiim, muna, kookoshelbed ja tükeldatud banaan. Vala põhjale ja küpseta 200 kraadises ahjus u 25 minutit. Lase veidi jahtuda.
Sega tarretisepulber külma veega, lisa suhkur. Kuumuta keemiseni(pidevalt segades). Lase 1 minut jahtuda. Viiluta banaan ja tõsta koogile. Kata tarretisega. Kaunista vastavalt soovile.

Originaalretsept:
Põhi:
100g margariini
0,75dl suhkrut
1muna
1tl küpsetuspulbrit
2,5dl jahu
Täidis:
500g vaniljepakikohupiima
2 muna
3 banaani
Vahusta margariin suhkruga, lisa muna ja jahusegu. Määri vorm rasvaga, kata põhi ja ääred taignaga. Sega kohupiima hulka munad ja viilutaud banaanid. pane vormi taignale ja küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit.

Beseed

Maius, mida kj. süümepiinadeta manustada võib. Kahest munavalgest sain terve plaaditäie ja punktisummaks tuli ca. 10, beseesid lugesin läbi ahjuukse kokku üle 50.
Poolele vahule lisasin kakaod, teine pool jäi "tavaliseks" e. siis vanilje ja sidrunimahlaga. Kui ma kunagi jõuan niikaugele, et lahustuvat kohvi ostan siis sellega proovin nad kindlasti ära, samuti jahvatatud pähklitega...sel juhul muidugi tuleks liialdama hakata ja kaks beseed shokolaadi-pähklipuruga altpoolt kokku "liimida".
Kuigi-kuigi, niisama on nad ka head!

ca.50tk

2 munavalget
1 1/4dl suhkrut
1tl vaniljesuhkrut

suts sidrunimahla
näpuotsatäis soola
(kakaod, lahustuvat kohvi, kaneeli, mandlijahu või jahvatatud pähklipuru)
Ahi sooja 135 kraadi juurde. Vahusta munad kõvaks läikivaks vahuks, lisa vähehaaval suhkur (samal ajal vahustamist jätkates), lisa ettevaatlikult segades maitseained. Tõsta lusikaga või pritsi tordipritsiga küpsetuspaberiga kaetud plaadile väikesed kuhjakesed. Küpseta u. 30 minutit, lase ahjus jahtuda. Säilita õhukindlas karbis.

9.3.07

Feta-tomatipirukas

Ülilihtne ja väga maitsev pirukas. Põhja saab soovi korral "kergendada".
Põhi:
3dl jahu> 2dl nisujahu + 0,5dl täisterajahu + 0,5dl nisukliisid
125g võid või margariini> 0,5 dl sularasva+2dl rasvata kohupiimapastat
2-3spl külma vett> 1 muna
1/2tl soola
Täidis:
200g fetat
1 karp (250g) kirsstomateid(sobivad ka tavalised kuubikuteks lõigatuna)
1 potike värsket basiilikut(võib kasutada ka kuivatatud basiilikut)
2 muna
2dlkoort
soola, pipart

50-100g riivjuustu


Näpi margariin ja jahu kausis kokku. Lisa vesi, sega ühtlaseks. Pane vähemalt 30minutiks jahedasse. Suru pirukavormi. Torgi kahvliga auke täis. Küpseta 250 kraadi juures u. 10 minutit.
>
(Sega sularasv ja jahu, lisa kohupiim, sool ja muna. Suru vormi, torgi auke täis. Kata ääred 2-kordse fooliumiga. Eelküpseta 200 kraadises ahjus u. 10 minutit.)
Sega munad, koor ja maitseained. Lao hakitud basiilik, kuubikutekslõigatud feta ja tomatid taignale, vala kooresegu peale. Puista üle riivjuustuga ning küpseta 225 kraadi juures u. 20 minutit.


6.3.07

Lihtne ja kodune kj. Pavlova

Hea õhuline maiuspala. Teen seda tavaliselt siis kui himu vähese vaevaga midagi magusat-suussulavat süüa, seejuures väheste punktide eest. Vahukoore asemel vahustatud vaniljekaste(kogu kook ainult 16p). Pavlova puhul oluline on, et munavalget üle ei vahustaks, vaht peab olema tugev kuid ei tohi muutuda kuivaks.
Besee:
2 munavalget
125g suhkrut
1/2tl vaniljesuhkrut
1/tl sidrunimahla
1tl maisitärklist

Täidiseks:
1/2pk Flora Vanillat või vahukoort
maasikaid ja/või kiivit

Pani ahi kuumenema 150 kraadi juurde. Aseta plaadile küpsetuspaber(vajadusel joonista peale ring). Vahusta munavalged. Lisa supilusikatäie-haaval juurde suhkur, vahepeal korralikult kloppides. Vaht peab olema paks ja läikiv. Lisa ettevaatlikult maisijahu, sidrunimahl ja vaniljesuhkur.
Tõsta vaht ringi sisse ja tõsta keskelt vahtu äärtesse (keskele peab jäma kraater). Küpseta ahjus u.
40 minutit, lase restil jahtuda. Täida keskosa vahustatud koorega, kaunista maasikate ja/või kiiviga.

5.3.07

Kohupiima-vaarikatort

Ploomi-kohupiimatordist innustatuna, on ka vaarikavariant järgi proovitud. Maitse oli selline õrn ja värske, tort ise roosa. Täidise valmistamise ajal otsustasin, et see ei vaja mitte mingil juhul 1dl suhkrut, panin 2spl nii moe pärast(eks see oleneb moosi magususest). Kuna üritan "kokku hoida" siis vahukoorega kaunistamise asemel tegin peale katte joogikontsentraadist.

Põhi:
u 15 digestive
50g võid või margariini
2-3spl vaarikamoosi
Täidis:
2,5dl Flora Vanillat(lahjem) või vahukoort
500g kohupiimapastat
1-1,5dl vaarikamoosi
tl vaniljesuhkrut
2-3spl suhkrut
5 zelatiinilehte
1/2 dl vaarikamaitselist joogikontsentraati
3 digestive

Purusta küpsised, sega sularasvaga, suru vormi põhja. Määri peale moos.
Pane zelatiin likku. Vahusta koor, sega juurde kohupiim, moos, vaniljesuhkur, suhkur. Kuumuta mahl, sulata selles kuivakspigistatud zelatiinilehed. Tõsta kohupiimasegu zelatiini juurde(alguses vähe korraga, segada ja lisada ülejäänud segu, niipidi tehes ei tule tükke), sega korralikult läbi, purusta sisse küpsised ja vala põhjale. Kata vorm fooliumiga ja tõsta külma(min. 4 tundi-kuni üleöö).

1.3.07

Ploomi-kohupiimatort


Lapse 7-kuuseks saamise puhul oli põhjust jälle torti teha. Seekord siis proovisin ära jõuluhõngulise(nüüd juba võib, jõulud on nostalgiateema) ploomimarmelaadi-kohupiimatordi, mis juba jõuludest saadik on tahtnud tehtud saada. Tõeliselt hea oli! Mul on kahtlane tunne, et seda torti saab siin peagi teistes maitsevariatsioonides(näiteks vaarikamoosi ja digestivepõhjaga) näha.
Põhi:
u 25 piparkooki
50g võid või margariini
2-3spl ploomimarmelaadi/moosi
Täidis:
2,5dl Flora Vanillat(lahjem) või vahukoort
500g kohupiimapastat
1-1,5dl ploomimarmelaadi/moosi
tl vaniljesuhkrut
1dl suhkrut
1/2 tl kaneeli
5 zelatiinilehte
1/2 dl glögi
5-7 piparkooki
(riivitud sidrunikoor)
Kate/kaunistus:
glögikate ja piparkoogipuru>2dl glögikontsentraati+1dl vett+4zelatiinilehte(sulatada leotatud zelatiin kuumas glögis, lasta täielikult jahtuda ning tõsta tordile...tarretunud kattele pudistada piparkoogipuru)
või
u 1dl vahukoort

Purusta piparkoogid, sega sularasvaga, suru vormi põhja. Määri peale moos.
Pane zelatiin likku. Vahusta koor, sega juurde kohupiim, moos, vaniljesuhkur, suhkur, kaneel (ning sidrunikoor). Kuumuta glögi, sulata selles kuivakspigistatud zelatiinilehed. Tõsta kohupiimasegu zelatiini juurde(alguses vähe korraga, segada ja lisada ülejäänud segu, niipidi tehes ei tule tükke), sega korralikult läbi, purusta sisse piparkoogid ja vala põhjale. Kata vorm fooliumiga ja tõsta külma(min. 4 tundi-kuni üleöö).
Valmista glögikate või kaunista enne serveerimist vahukoorega.

Ps. Kui teed glögikatte, lase sellel samuti tarduda koos ülejäänud tordiga. Kaunista ääred purustatud piparkoogiga enne serveerimist.